Problem z odpalaniem

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
zokos
Początkujący
Auto:: Touran, 1.9TDI, BLS, 2010
Imię:: Pablo
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Problem z odpalaniem

Post autor: zokos »

Witam! Mam problem ze swoim touranem 1.9 TDI BLS, a mianowicie z rana odpala mi za drugim razem, a jak zrobię dłuższa trasę jadąc ok 100km odległości z prędkością 120-140km/h i nagle staje w korku to mi gaśnie i ciężko jest go ponownie odpalić 2-4 razy długiego kręcenia rozrusznikiem.

Czujnik położenia wału korbowego wymieniony.

Czujnik walka rozrządu wymieniony - po tej wymianie przez jakieś 1500km nie gasł w trasach, ale odpalał różnie z rana, nie zawsze za 1 razem. Wczoraj w trasie zgasł mi 2 razy na wolnych obrotach, gdy musiałem się zatrzymać.

Dodam, ze jak jezdze krótkie odległości i jest rozgrzany to problemu nie ma. Ma ktoś pomysły co to może być?

Na kompie niby nic nie pokazuje, żadnych błędów.
miki55
Zaawansowany
Auto:: 1.9 bls
Imię:: Rafał
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Re: Problem z odpalaniem

Post autor: miki55 »

Filtr paliwa kiedy wymieniałeś?
zokos
Początkujący

~13000 km temu, problem zaczal wystepowac po przejechaniu ok 3500km od wymiany. wtedy tez m.in. byla zalozona nowa pompa vacuum
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: Dziadek13 »

zokos pisze: Mam problem ze swoim touranem 1.9 TDI BLS, a mianowicie z rana odpala mi za drugim razem
ale odpalał różnie z rana, nie zawsze za 1 razem. Wczoraj w trasie zgasł mi 2 razy na wolnych obrotach, gdy musiałem się zatrzymać.
Dodam, ze jak jezdze krótkie odległości i jest rozgrzany to problemu nie ma.
Ze tak zapytam uszczelnienia pompek były kiedyś robione, bo mi to wygląda na uszczelniacze pompek.
zokos
Początkujący

Nie bylo robione, rozebralem dzis filtr paliwa i lekko byla przekrecona uszczelka, ale nie wiem czy to bedzie przyczyna. Dzis zaloze nowy filtr paliwa i zobaczymy

-- poniedziałek, 4 stycznia 2021, 16:32 --

Niestety filtr paliwa nowy zalozony i problem nadal sie pojawia... zalaczam zdjecie przewodow od wtryskow, sa podobno mocno naciagniete, zdjecie wykonane przez @JEDARO, ktory robil mi grubszy remont w wakacje 2020. Z tymi przewodami nic nie bylo robione, natomiast problemy zaczely sie wlasnie po wizycie u kolegi wspomnianego powyzej.
Załączniki
111.jpg
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

zokos pisze: @JEDARO, ktory robil mi grubszy remont w wakacje 2020. [...] natomiast problemy zaczely sie wlasnie po wizycie u kolegi
jeździsz zdupczonym autem pół roku i czekasz na cud nad wisłą?
po co wymieniałeś te wszystkie rzeczy? i to na ślepo? pod VCDS podłaczałeś? masz jakieś błędy? logi?
i czemu nie spytasz kolegi Jedaro?

sorry ale jak widzę takie posty to mnie trafia. jeszcze brakuje tu tekstu "chyba go sprzedam" a potem "XYZ to do dupy auto"... :omatko:
zokos
Początkujący

Oddalem auto w rece dobrego fachowca i tyle w temacie, jako, ze sam nie zajmuje sie mechanika. Kolega Jedaro mowi, ze wszystko zrobil jak nalezy... Zadnych bledow w tym momencie nie pokazuje,

Mnie trafia jak oddaje auto do pseudomechanikow i nie wiedza o co kaman, wiec pyta tutaj, moze tu ktos bardziej ogarniety sie znajdzie
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: Dziadek13 »

zokos pisze:Z tymi przewodami nic nie bylo robione, natomiast problemy zaczely sie wlasnie po wizycie u kolegi wspomnianego powyzej.
Te przewody się nie uszkadzają ewentualnie w wtyczkach można poprawić kontakt i to nie jest na pewno problemem twojego auta a może być zbiegiem okoliczności.
zokos pisze:@JEDARO, ktory robil mi grubszy remont w wakacje 2020.
Co znaczy grubszy remont, może jakiś scan, błędy, będzie widać o czy potem będziemy mogli mówić.
zokos
Początkujący

Dziadek13 pisze:Co znaczy grubszy remont
- nową chłodnice klimatyzacji wraz z osuszaczem, nową sprężarkę klimatyzacji, układ wypłukany na tyle ile konstrukcja pozwala i uzupełniony czynnik chłodniczy, nową pompę v55 dogrzewacza i rurkę spiro, nową uszczelkę pok. Zaworów, nowe filtry paliwa, powietrza, kabiny, oleju oraz olej Motula wraz z korkiem miski, nową pompę vacum Boscha wraz z uszczelką, stara miała pęknięty korpus i strasznie lało olejem.

Co do wymiany czujnika wału i wałka rozrządu to bylo to wymienione w pierwszej kolejności, ponieważ kolejny mechanik do ktorego oddalem auto twierdzil, ze komputer zadnych bledow nie pokazuje, wiec wg niego duze prawdopodobienstwo zachowania auta moglo zalezec od w/w czujnikow.
Dziadek13 pisze:może jakiś scan, błędy, będzie widać o czy potem będziemy mogli mówić.
osobiscie nie posiadam VCDSa, wiec nie jestem w stanie dostarczyc. Moze ktos z was jest/zna kogos z Warszawy kto moglby mi te logi wykonac?
Awatar użytkownika
swimmer
Expert

pozowole sobie zadac jeszcze raz pytanie - dlaczego nie wrócisz do Jedaro?

odnośnie mechanika który mówił że auto nie sieje błędami - jeśli czujnik jest uszkodzony, to sieje błędami...

odnośnie VCDSa - zapytaj się tu na forum, w dziale giełda. Kupisz i będziesz miał spokój i spore możliwości diagnostyczne za cenę jednej pseudo diagnostyki u "pana mechanika".
zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: zibi1961 »

Ludzie często wymieniają czujniki a problem jest we wtyczce lub przewodach .Ciężko to sprawdzić bo przerwa nie jest stale tylko czasami ,coś poluzowane ,zaśniedziałe ,ułamany przewód nie styka na skutek drgań . Jak jedziesz to ta krótkotrwała przerwa nie spowoduje gaśnięcia ale na wolnych zdarza się że zgaśnie . Nie wiem czy nie powinno to być odnotowane w tzw. ramkach zamrożonych VCDS ?
zokos
Początkujący

swimmer pisze:pozowole sobie zadac jeszcze raz pytanie - dlaczego nie wrócisz do Jedaro?
Jedaro zamknal dzialalnosc i w tej chwili nie ma go w PL.
swimmer pisze:odnośnie VCDSa - zapytaj się tu na forum, w dziale giełda. Kupisz i będziesz miał spokój i spore możliwości diagnostyczne za cenę jednej pseudo diagnostyki u "pana mechanika".
To jest to co planuje zrobic :) widze, ze jak samemu sobie nie ogarne z Wasza pomoca to znalezienie normalnego mechaniora graniczy z cudem w dzisiejszych czasach
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

Brak jest myślących mechaników. Ludzie zresztą też do wszystkiego podchodzą w ten sposób by wymienić na nowe i tyle. Bez zastanowienia czemu się coś stało/zepsuło.

Odnośnie tego problemu odpalania to poszukaj na forum bo parę razy już było o tym a nie chce mi się powielać tego. Sprawdzić ciśnienie na pompie tandem, proces wymiany oringow z szlifnieciem gniazd, na powrocie filterek przezroczysty założyć itd.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
swimmer
Expert

zokos pisze: widze, ze jak samemu sobie nie ogarne z Wasza pomoca to znalezienie normalnego mechaniora graniczy z cudem w dzisiejszych czasach
powiem Ci z własnego doświadczenia, nie jestem mechanikiem ani elektrykiem ale cos tam potrafię zrobić śrubokrętem, kluczem i lutownicą. VCDS, logi, ramki + forum, YouTube i Internet zaoszczędził mi kupę szmalu i nerwów.
Choćby ostatni błąd poduszki - pan mechanik-elektryk wycenił na 1200zł + prawdopodobna wymiana poduszek i koszty kostek i przełącznika. Mi zajęło to łącznie (logowanie, szukanie, grzebanie w aucie) 3 godziny. Cóż, moja godzina nie jest warta jeszcze 400zł więc uważam że jestem mocno do przodu ;)

jak masz błąd na czujnikach (odczytany VAG-COMem lub VCDS) to od razu dostaniesz lub znajdziesz komplet informacji co sprawdzić i co zrobić przy okazji, aby wszystko było cacy.
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Czy czujnik położenia wałka rozrzadu pokazuje parametry? Jak pracuje EGR ? Czy nie blokuje się czasem w pozycji w której „przydusza” silnik spalinami i go gasi? Czy któryś mechanik poza odczytem błędów w ecu połasił się na sprawdzenie parametrów live data?

BLSa trzeba znac innego kaprysy tez :) .

Pozdrawiam i w razie potrzeby zapraszam to naprawie .
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
ODPOWIEDZ