Przycinajaca sie kierownica

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Kopciuszek
Kandydat
Auto:: Touran 2003 T1
Imię:: Marcin

Przycinajaca sie kierownica

Post autor: Kopciuszek »

Witam,

Obszukalem juz chyba wszystko co moglem i niestety niczego madrego sie nie dowiedzialem wiec pomyslalem, ze moze ktos z Was mial juz podobny przypadek.

Chodzi o to, ze chcac skrecic delikatnie kierownica w lewo lub prawo to ona.sie zacina.. ( z pozycji na wprost) po miescie nie jest to odczuwalne ale jak juz jade 70 i wiecej to te przyciecie jest mega uciazliwe..

Narazie pytam czy ktos mial juz takie przypadek i jak ewentualnie sobie z nim poradzil bo nawet nie wiem od czego by zaczac .. czy od mechaniki czy elektroniki..
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: Przycinajaca sie kierownica

Post autor: swimmer »

a skanowałeś auto?
tak na czuja to coś nie halo ze wspomaganiem (silnik w maglownicy).
jadąc z małą prędkością silnik jeszcze wyrabia, jadąc z większą prędkością, siła wspomagania powinna być mniejsza a wtedy już silnik nie wyrabia... idąc tym tropem to jeszcze czujniki - kąta skrętu raczej nie, ale momentu skrętu już tak.
i ostatnia rzecz... akumulator - tak, sprawdź akumulator i alternator czy masz prawidłowy poziom ładowania.
Kopciuszek
Kandydat

Po swietach zrobie skan auta, co do silnika maglownicy to odpada bo maglownica jest nowa ( przed zakupem sprawdzilem ja jeszcze pod komputerem - nie ja ale zlecilem to pewnej firmie bo nie widzialo mi sie w ciemno wykladac 1500 zl). Czujnik kata skretu jest w maglu wiec tez by im wyszlo, ze cos nie tak. Jednak dzieki za info, ze jest cos takiego jak czujnik momentu skretu :) Sprawdze to jak rowniez akumulator i alternator i dam znac.

Jak ktos by mial jeszcze jakies pomysly to prosba o podzielenie sie nimi bo ta usterke musze namierzyc i naprawic.

Pozdr
Marcin
Awatar użytkownika
Zarzyk2
Początkujący
Auto:: Vw Touran 2004 AVQ
Imię:: Łukasz
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: Zarzyk2 »

mam to samo, jadąc szybciej na trasie kierownica zacina się w jednym miejscu najczęściej w łuku- jest tak troszeczke przyblokowana - trzeba użyć siły aby pokonać blokadę i zmienić delikatnie tor jazdy. jest to trochę uciążliwe. podpinam się pod temat. aku nowe - ładowanie ok .
jest:
VW T5 Shuttle
VW Caddy mk1
VW Touran
Smart for two - sztuk dwie :)
Awatar użytkownika
Bzyku
Specjalista
Auto:: BKD, 2008
Imię:: Tomek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: Bzyku »

Panowie a łożyska mc personów?
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os

Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os

Będzie ... ?
Kopciuszek
Kandydat

Od razu napisze, ze jesli chodzi o budowe auta i ewentualne naprawy jestem zupelnie zielony ale szukajac informacji na forach itd wydaje.mi sie ze to nie jest przyczyna poniewaz te zacieciecie jest tylko w przypadku ruchu kierownica ustawiona na wprost i nie wystepuje przy np skreconej kierownicy a gdyby to by byly lozyska to ten opor byl by przy kazdym ulozeniu kierownicy.. no chyba, ze wyciagam bledne wnioski.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Kopciuszek pisze:Od razu napisze, ze jesli chodzi o budowe auta i ewentualne naprawy jestem zupelnie zielony ale szukajac informacji na forach itd wydaje.mi sie ze to nie jest przyczyna poniewaz te zacieciecie jest tylko w przypadku ruchu kierownica ustawiona na wprost i nie wystepuje przy np skreconej kierownicy a gdyby to by byly lozyska to ten opor byl by przy kazdym ulozeniu kierownicy.. no chyba, ze wyciagam bledne wnioski.
szukas....szukasz....a masz magiel i zwrotnice.
Skoro wykluczasz zwrotnice, zostaje reszta.
Drązek raczej Ci sie nie przycina, bo tam sie nie ma co zacinać, chyna ze to jakis anglik spawany na EU.
Rozłącz sobie koncówki drążków i sprawdzaj zwrotnice i magiel..
Kopciuszek
Kandydat

Tak jak pisalem magiel to nowka sztuka... ale ta sama akcja byla i przy starym maglu jak jeszcze dzialal. Wiec magiel odpada.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Kopciuszek pisze:Tak jak pisalem magiel to nowka sztuka... ale ta sama akcja byla i przy starym maglu jak jeszcze dzialal. Wiec magiel odpada.
no to czego szukasz w takim razie ?
wymieniasz po kolei elementy które się skręcają, dużo tego nie ma, a najdroższy juz masz za sobą
Kopciuszek
Kandydat

Wlasnie dlatego na wstepie pisalem czy juz ktos sie spotkal z takim problemem i jak go ewentualnie rozwiazal zebym nie musial wymieniac kilku czesci a jedna konkretna bo juz nie chodzi cene czesci a robocizne ktora pewnie kosztowalaby wiecej niz sama czezc. Ponadto.nie koniecznie problem lezy w mechanice a moze w elektronice wiec wymiana kilku podzespolow moze nie przyniesc oczekiwanego efektu.
Wiec.lepiej wpierw powalczyc z komputerem i zobaczyc czy cos tam nie siedzi ale to zrobie po swietach i dam znac czy cos wskuralem.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Kopciuszek pisze:Wlasnie dlatego na wstepie pisalem czy juz ktos sie spotkal z takim problemem i jak go ewentualnie rozwiazal zebym nie musial wymieniac kilku czesci a jedna konkretna bo juz nie chodzi cene czesci a robocizne ktora pewnie kosztowalaby wiecej niz sama czezc. Ponadto.nie koniecznie problem lezy w mechanice a moze w elektronice wiec wymiana kilku podzespolow moze nie przyniesc oczekiwanego efektu.
Wiec.lepiej wpierw powalczyc z komputerem i zobaczyc czy cos tam nie siedzi ale to zrobie po swietach i dam znac czy cos wskuralem.
przeciez pisałes ze magiel po regeneracji...
ślizg jak by był uszkodzony czy g85 to bys zaraz miał błąd na liczniku a o tym nic nie piszesz
hiszp4n
Kandydat
Auto:: Touran 1.9avq
Imię:: Kamil

Post autor: hiszp4n »

U mnie pomogła zmiana siły wspomagania vcds. Może nie jest to rozwiązanie jakiejś usterki Ale latam już tak rok i jest ok. Też obstawialem ,zawieszenie albo magiel.
Awatar użytkownika
pinacik
Początkujący
Auto:: Turas, AVQ, 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: pinacik »

U mnie 2 lub 3 lata temu też tak się stało. Po mieście i przy normalnej jeździe wszystko OK. Na lekkim luku w L lub R powyżej 90 - 100km/h jakby czasem coś zacinało. Komputer pokazywał błąd, ale nie było to na tyle uciążliwe bo w większości robię komin. Teraz jestem na etapie szukania drugiej maglownicy (przekładni) bo ta całkiem padła.
Popatrzcie na roczniki naszych Touranów. 2003rok - I generacja wspomagania. Myślę że to wszystko wyjaśnia. A Ty Kopciuszek wymieniłeś dalej na I generację? Może tu należy też szukać problemu? Może one tak mają a wystarczy trochę podkręcić jej siłę wspomagania?
Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dzisiaj to już przesadziłem ;-)
ODPOWIEDZ