Rozrusznik długo kręci vw 2.0 tdi cr
-
- Przeglądacz
- Auto:: vw touran 2,0 tdi
- Imię:: Paweł
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Rozrusznik długo kręci vw 2.0 tdi cr
Witam
Chciałbym poruszyć temat problemu odpalenia silnika a mianowicie czasami rozrusznik długo kręci za nim odpali silnik, w moim przypadku zdarza się to czasami dość nieregularnie samochód vw touran 2.0 tdi cr 150 km rok 2018 niestety już po gwarancji i niestety serwis nie był w stanie usunąć tej usterki.
Problem ten występuje w vw tiguan (link poniżej) i do tej pory nie został rozwiązany
https://vw-clubpolska.pl/index.php?topic=3083.0
Chciałbym poruszyć temat problemu odpalenia silnika a mianowicie czasami rozrusznik długo kręci za nim odpali silnik, w moim przypadku zdarza się to czasami dość nieregularnie samochód vw touran 2.0 tdi cr 150 km rok 2018 niestety już po gwarancji i niestety serwis nie był w stanie usunąć tej usterki.
Problem ten występuje w vw tiguan (link poniżej) i do tej pory nie został rozwiązany
https://vw-clubpolska.pl/index.php?topic=3083.0
- wojtek2626
- Zaawansowany
- Auto:: Touran
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Re: Rozrusznik długo kręci vw 2.0 tdi cr
Poczytaj na forum Octavii to znana niedogodnośc tych silnikow 150KM, czasem pomaga wymiana przekaźnika świec zarowych innym razem przeróbka jakies dekielka przy silniku juz nie pamietam poszukaj.
Diagnostyka/kodowanie i naprawa grupa VW/Audi tel.888659640
Czyszczenie DPF bez użycia chemii
Jelenia Góra
Jelenia Góra

-
- Kandydat
- Imię:: Adrian
U mnie te sie czasami zdarza ze dłużej krecie i na Forum Passata chlopacy wymieniali zawor nastawnika faz rozrzadu:
https://forum.vw-passat.pl/topic/61231- ... /#comments
https://forum.vw-passat.pl/topic/61231- ... /#comments
- wojtek2626
- Zaawansowany
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Proszę bardzo
https://octavia.team/temat/2109-dziwne-odpalanie/
https://octavia.team/temat/2109-dziwne-odpalanie/
Diagnostyka/kodowanie i naprawa grupa VW/Audi tel.888659640
Jelenia Góra
Jelenia Góra

-
- Przeglądacz
Poczytałem trochę, ale jak na razie u mnie występuje to sporadycznie, najechane mam 60 tyś i wczoraj np. rano auto pali od strzała dojazd do pracy i po 8 godz stania przy odpaleniu rozrusznik kręcił około 3 sek żeby zapalić auto. Raz 2 miesiące temu miałem przypadek że auto nie chciało w ogóle rano zapalić, przyjechał pan z serwisu podłączył kompa który nic nie pokazał wziął ode mnie kluczyk i odpalił od strzała.
W sierpniu skończya mi się gwarancja, w serwisie oczywiście zgłaszałem problem to wymienili czujnik ciśnienia na listwie CR ale problem pozostał.
W sierpniu skończya mi się gwarancja, w serwisie oczywiście zgłaszałem problem to wymienili czujnik ciśnienia na listwie CR ale problem pozostał.
-
- Kandydat
- Imię:: Piotr
Witam,
Mam identyczna sytuację. Rano odpali od strzała a po wyjściu z pracy kręci ok 3 sekundy. Do tego zauważyłem że na zimny czasem nierówno pracuje i trzęsie samochodem.
TOURAN SILNIK 1,6 TDI CAYC 200 tys przebieg
Czego to może być przyczyną?
Mam identyczna sytuację. Rano odpali od strzała a po wyjściu z pracy kręci ok 3 sekundy. Do tego zauważyłem że na zimny czasem nierówno pracuje i trzęsie samochodem.
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 TDI DFEA
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Może rozrusznik zbyt wolno kręci i wał korbowy nie osiąga wartości progowej. Niestety nie znam tej wartości dla tego silnika ale zazwyczaj oscyluje w okolicach 250 obr/min
- tberent
- Zaawansowany
- Auto::
- Imię::
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
Logi prawdę powiedzą. Ciśnienie na listwie sprawdź na początekEsiu pisze:Witam,
Wysłane z mojego SM-A217F przy użyciu Tapatalka
-
- Przeglądacz
U mnie niestety obiawy zaczynają występować coraz częściej,dodatkowo wymieniłem przekaźnik i podładowałem akumulator, przejżałem foraa i problem dalej zostaje,. Żenada w 3 letnim aucie takie jaja, a co do serwisu to już zupełnie porażka. Chyba ostatni vw w moim życiu
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Czemu wymienili czujnik ciśnienia paliwa? Tak na pałę czy jednak był jakiś błąd od niego ??? Zdarzały się problemy z wiązka do tego czujnika (puść nową nawet na luźno ale aż od sterownika tak na próbę) Uszkadzały się pod aku. i przy samym czujniku, takie przypadki miałem ale auto niezależnie ciepły czy zimny długo kręcił za każdy razem przy próbie uruchomienia
-
- Przeglądacz
Zbadałem dzisiaj vcds różnice dawki wtrysku na postoju i wyszło
1 cylinder. 0,24. mg/stroke
2 cylinder. - 0,06
3 cylinder. - 0,18
4 cylinder. 0,01
Czy takie mają być korekty przy przebiegu 70 tyś i trzyletnim aucie.
Oglądałem na YouTube,gość pokazywał korekty przy przebiegu 300 tyś w audi i były podobne.
Przekanowałem vcds i nie ma błędów, auto już po gwarancji, wcześniej zgłaszałem problem na serwisie ale oni nie widzieli problemu, a teraz obiawy od tygodnia się nasiliły, kiedyś było sporadycznie a teraz od tygodnia codziennie rozrusznik kręci że 3 sek. Nie ma reguły, rano zawsze po nocy bez względu na temp. W dzień czasami po 2 godz potrafi zakręcić dłużej.
-- So lut 19, 2022 21:36 --
Problem dalej zostaje nierozwiązany
-- So lut 19, 2022 21:41 --
Zastanawiam się jeszcze nad akumulatorem 4 lata od nowości niby kręci, obecnie jest 70Ah i 420A DIN EFB i coraz częściej obserwuje że przy rozgrzanym silniku auto podnosi sobie obroty do 1000 żeby podładować akumulator i nie jest to wypalanie DPFu. Może zmienić na jakiś 7Ah i 760A ?
-- Wt sie 30, 2022 08:36 --
No i problem z dłuższym kręceniem rozrusznika powrócił, temp spadła poniżej 20 stopni i już po nocy dłużej kręci za nim odpali. W okresie letnim przy temp powyżej 20 stopni nie zająknął się ani razu. Błędów brak.
-- So mar 04, 2023 19:27 --
Czy ktoś może boryka się z tym problemem i go rozwiązał?
-- Wt mar 28, 2023 17:03 --
Nikt nic, u nikogo nie występują te objawy?
1 cylinder. 0,24. mg/stroke
2 cylinder. - 0,06
3 cylinder. - 0,18
4 cylinder. 0,01
Czy takie mają być korekty przy przebiegu 70 tyś i trzyletnim aucie.
Oglądałem na YouTube,gość pokazywał korekty przy przebiegu 300 tyś w audi i były podobne.
Przekanowałem vcds i nie ma błędów, auto już po gwarancji, wcześniej zgłaszałem problem na serwisie ale oni nie widzieli problemu, a teraz obiawy od tygodnia się nasiliły, kiedyś było sporadycznie a teraz od tygodnia codziennie rozrusznik kręci że 3 sek. Nie ma reguły, rano zawsze po nocy bez względu na temp. W dzień czasami po 2 godz potrafi zakręcić dłużej.
-- So lut 19, 2022 21:36 --
Problem dalej zostaje nierozwiązany
-- So lut 19, 2022 21:41 --
Zastanawiam się jeszcze nad akumulatorem 4 lata od nowości niby kręci, obecnie jest 70Ah i 420A DIN EFB i coraz częściej obserwuje że przy rozgrzanym silniku auto podnosi sobie obroty do 1000 żeby podładować akumulator i nie jest to wypalanie DPFu. Może zmienić na jakiś 7Ah i 760A ?
-- Wt sie 30, 2022 08:36 --
No i problem z dłuższym kręceniem rozrusznika powrócił, temp spadła poniżej 20 stopni i już po nocy dłużej kręci za nim odpali. W okresie letnim przy temp powyżej 20 stopni nie zająknął się ani razu. Błędów brak.
-- So mar 04, 2023 19:27 --
Czy ktoś może boryka się z tym problemem i go rozwiązał?
-- Wt mar 28, 2023 17:03 --
Nikt nic, u nikogo nie występują te objawy?