Witam.
Od jakiegoś czasu podczas przyspieszania na wyższych biegach dodając gazu, z silnika dobiega pisk podobny do zatartego łożyska. Kiedy puszczam nogę z gazu pisk znika, to samo kiedy dam mocniej gazu. Spotkał się ktoś z Was z czymś takim? Silnik 1,9 tdi bkc 105koni.
Pisk podczas przyspieszania na biegu od 3 do 6
-
- Auto:: Touran, 1,9 tdi 105 km BK
- Imię:: Bogdan
-
Re: Pisk podczas przyspieszania na biegu od 3 do 6
Dzięki za podpowiedź, a mógłbyś powiedzieć gdzie dokładnie jest ta nieszczelność, tak żeby mechanikowi skrócić myślenie?
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
uklad dolotowy czyliza turbina rurki sam ic oraz rury do kolektora dolotowego. nie wykluczam tez nieszczelnosc na kolektirze wydechowym czyli od glowicy uszczelka, sam kolektor do turbinu. za turbina juz raczej nie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
a z mocą wszystko OK? u mnie taki dźwięk szurającego łożyska okazał się być padającą turbiną... na początku nie zauważyłem jeżdżąc po mieście ale jak deptałem na prostej... no to mu kucy brakowało, nieszczelności wykluczone w zasadzie na wstępie, a po wymacaniu wirnika okazało się co mu dolegało.
lecz... jeśli wstawiasz auto do mechanika... to on już chyba powinien wiedzieć gdzie szukać. jeśli nie - zmień.
lecz... jeśli wstawiasz auto do mechanika... to on już chyba powinien wiedzieć gdzie szukać. jeśli nie - zmień.
-
Dzięki wielkie za poradę! Powiem Ci, że na początku też obstawiałem turbinę, ale mechanik po jej demontażu stwierdził że jest w porządku, także sprawdzimy twoje sugestie. Z mocą jest ok, 3 lata temu dobry fachowiec dołożył koni, tak na 138 chyba z tego co mówił, czuć te konie, i powiem Ci że podczas przyspieszania ma takie dziwne skoki mocy przy wchodzeniu na obroty.... tzn nic nic A pochwili taki mocniejszy kop.... także chyba z tą nieszczelnością możesz mieć rację
DZIĘKI