awaria elektryki wspomagania Touran koniec 2012

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Przemek23
Kandydat
Auto:: Touran, 1.6TDI, DSG, 2012
Imię:: Prze em

awaria elektryki wspomagania Touran koniec 2012

Post autor: Przemek23 »

Cześć,

Piszę do Was z prośbą o poradę. Mam awarię wspomagania w moim TOuranie z 2012r - końcówka. Wspomaganie jest tu już w pełni elektryczne. Serwis autoryzowany zdiagnozował pęknięcie złaczki i wilgoć w niej, która mogła powodować błąd. i Wymienił obudowe złączki - była pęknięta. Przez jeden dzień było ok, potem błąd znowu wrócił. Bład jest poważny (czerwona lampka) i blokuje wspomaganie, właściwie nie da się jeździć samochodem. Bład po zatrzymaniu i wyłączeniu stacyjki zazwyczaj odpuszcza i można jechać dalej... aż do momentu, gdy pojawi się znowu - po ok. 20-30min wraca. Czasem szybciej.

Po ponownej diagnozie w serwisie powiedzieli mi Panowie, że do wymiany jest cała przekładnia, bo jest to bład elektryki sterującej przekładnią. Najprawdopodobniej woda dostała się do środka i rozwaliła elektrykę od wewnątrz i powoduje zwarcie. Koszt naprawy wyliczony przez serwis jest z kosmosu. Szukam zatem alternatyw.

Pomożecie? Z warsztatami, które spoecjalizują się w regernacji przekładni... lub miejscach gdzie ich szukać? Lub może są jakieś miejsca, które naprawiają takie rzrczy. Serwis autoryzowant stwierdził, że nie rozbiera przekładni i zamawia cała nową... Poratujcie. Jestem z Wawy, w grę wchodzą miejsca Wawa i okolice plus jeśli części to cała Polska wysyłkowo.

Pozdrawiam,
Przemek
Awatar użytkownika
tajpej
Zaawansowany
Auto:: golf V R-line
Imię:: michał
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Re: awaria elektryki wspomagania Touran koniec 2012

Post autor: tajpej »

jaki masz numer przekładni zacznijmy od tego
Przemek23
Kandydat

Cześć,

Nr przekladni to:
3AB423061MX

Pozdrawiam,
Przemek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

A czemu nie kupisz drugiego magla poprostu, z jakąś gw ?
Przemek23
Kandydat

Głowny powód to koszt... nowa część kosztuje 7k PLN...
Jeśli możecie polecić miejsca, gdzie są dostepne regenerowane lub pewne częsci - dajcie proszę znać.

Pozdrawiam,
Przemek
Piotrwsh
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.6 2013
Imię:: Piotrek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Piotrwsh »

W Suchedniowie po sąsiedzku z Orlenem przy ulicy kieleckiej regenerują przekładnie kierownicze i dają bodajże rok gwarancji prawdopodobnie wymieniają na miejscu na zregenerowaną, ale osobiście nie korzystałem jeszcze więc nie wiem jak to wygląda musiałbyś po prostu poszukać i zadzwonić zapytać
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Przemek23 pisze:Głowny powód to koszt... nowa część kosztuje 7k PLN...
Jeśli możecie polecić miejsca, gdzie są dostepne regenerowane lub pewne częsci - dajcie proszę znać.

Pozdrawiam,
Przemek
1 do 2 tys używana

a możesz samą elektronie przeuczyć przecież , cały magiel masz dobry
Przemek23
Kandydat

Znalazłem jak na razie jedno miejsce, które regeneruje te przekładnie - w Pabianicach - koszt 1,5k... reszta odpada przy info, że przekładnia jest w pełni elektryczna a sterowanie i elektryka jest zintegrowana z przekładnią. Oby to ominąc trzeba wymienić całą obudowe z elektryką (info z Pabianic).

Jeśli możecie polecić jakieś miejsca do regeneracji, które ogarniają ten problem bliżej Wawy - będę wdzięczny.

Pozdrawiam,
Przemek
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

wymien magiel na uzywke i temat zamkniesz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

nie baw się w regenerację swojej bo niewiadome czym to się skończy. z opisu wygląda, że nie wiesz jak się za to zabrać więc sam też nie szukaj rozwiązań. tutaj trzeba po prostu wymienić całą maglownicę i zapomnieć o temacie. tak, w ASO będzie to koszt z kosmosu - ale tak to wygląda.
nie masz jakiegoś zaufanego mechanika który by Ci przełożył maglownicę? wtedy kupujesz po numerze seryjnym używkę i ktoś Ci to przełoży (sam tak zrobiłem).
Przemek23
Kandydat

macie rację - będę szukał używki. Trzeba będzie też to wszystko zaprogramować od nowa. Macie kogoś poleconego, kto móglby ogarnąć wymianę przekładni w Wawie/okolicach?

Pozdrawiam,
Przemek
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

ja wam cos powiem. moj kolega Grzes z Łodzi kiedys sprawdzal ile ciagnie pradu taka elektryczna przekładnia kierownicza. wiadomo ze zakezne jest to kilju czynnikow ale jemu wyszlo przy zatartych lozyskach w makpersonach blisko 200 amper. po wymianie lozysk max to 80 amper. dlatego ja zawsze mowie ze te przekladnie to sie psuja w wiekszosci przez zatarte lozyska oraz sworznie wahaczy oraz szerokie kapcie z wystajacymi felgami. styl jazdy tez ma wplyw bo jak ktos jezdzi jak ostatnia dupa wołowa i kreci w miejscu to tez magiel sie az grzeje.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

wesol pisze:ja wam cos powiem. moj kolega Grzes z Łodzi kiedys sprawdzal ile ciagnie pradu taka elektryczna przekładnia kierownicza. wiadomo ze zakezne jest to kilju czynnikow ale jemu wyszlo przy zatartych lozyskach w makpersonach blisko 200 amper. po wymianie lozysk max to 80 amper. dlatego ja zawsze mowie ze te przekladnie to sie psuja w wiekszosci przez zatarte lozyska oraz sworznie wahaczy oraz szerokie kapcie z wystajacymi felgami. styl jazdy tez ma wplyw bo jak ktos jezdzi jak ostatnia dupa wołowa i kreci w miejscu to tez magiel sie az grzeje.
no to pomogłeś koledze tym wpisem.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

trzeba czasami dac do myslenia ze cos sie psuje z jakiegos powodu. zeby czasem za miesiac nie pisal ze sie popsul drugi magiel.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Przemek23
Kandydat

Znalazłem w Pabianicach miejsce, które regeneruje przekładnie włacznie z elektryką. W przypadku mojej nalezy wymienić całą obudowę z nową elektryką, bo jest ona zintegrowana z obudową. Koszt regeneracji to 750zł za elektryke i 750 za ewentualne luzy. Chyba tam podjąde, bo robią full service włacznie z kodowaniem nowej przekladni/elektryki. Twierdzili, że robią też masę napraw on-line (wysyłka przekładni do regeneracji i odsyłają naprawioną). Specjalizują się tylko w przekładniach. Jesli Was interesuje moge dać znać, jak poszło po.
ODPOWIEDZ