Przeciekająca uszczelka drzwi (?)
- Mrtomek
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 1.6 FSI 2004
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 2 razy
Przeciekająca uszczelka drzwi (?)
Drodzy koledzy,
chwilę dzisiaj mocno popadało, po czym wsiadłem do auta. Ku swojemu zdziwieniu zobaczyłem jak po lewym i prawy słupku z przodu (przy tej bocznej "trójkątnej") szybie płynie woda.
Podejrzewam, że jest coś nie tak z uszczelkami. Być może się wykruszyły lub oderwały, np. w czasie mrozów. Wcześniej po deszczu też zaobserwowałem mokre słupki, ale nie zawsze. Nigdy jakoś specjalnie nie zwracałem uwagi na uszczelki, ale i lewe, i prawe drzwi wyglądają tak samo.
Załączam zdjęcia poglądowe. Macie jakieś pomysły jak to naprawić?
chwilę dzisiaj mocno popadało, po czym wsiadłem do auta. Ku swojemu zdziwieniu zobaczyłem jak po lewym i prawy słupku z przodu (przy tej bocznej "trójkątnej") szybie płynie woda.
Podejrzewam, że jest coś nie tak z uszczelkami. Być może się wykruszyły lub oderwały, np. w czasie mrozów. Wcześniej po deszczu też zaobserwowałem mokre słupki, ale nie zawsze. Nigdy jakoś specjalnie nie zwracałem uwagi na uszczelki, ale i lewe, i prawe drzwi wyglądają tak samo.
- poldiver
- Zaawansowany
- Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
- Imię:: Kuba
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 71 razy
- Kontakt:
Re: Przeciekająca uszczelka drzwi (?)
A może problem tkwi w zbyt słabo przykręconych szybkach trójkątnych?
- Johny7205
- ____________________
- Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
- Imię:: Janek
- Podziękował: 69 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
Miałem taką samą sytuację z prawej strony po intensywnym, zacinającym pod kątem deszczem. W moim przypadku wystarczyło lekko dokręcić śruby mocujące szybki trójkątnej. po zdjęciu maskownicy słupka zobaczysz je na obwodzie szyby. A jeśli nie to , to pewnie uszczelka drzwi. Może trzeba drzwi na zawiasach wyregulować.

- Mrtomek
- Początkujący
Sprawdzę dokręcenie tych szybek, ale czy ta przerwa między drzwiami a trójkątną szybką (zdj. 1) to normalne? Drzwi wydają się założone równo.
- Mrtomek
- Początkujący
Ktoś podpowie, jak zdjąć te maskownice słupków, bo nie mogę sobie z tym poradzić.. 
Dziś jeszcze zwróciłem uwagę, że podłoga od strony kierowcy jest mokra. Pewnie ta woda ze słupków spłynęła. oby tylko bezpieczników nie zalała kiedyś.. eh..

Dziś jeszcze zwróciłem uwagę, że podłoga od strony kierowcy jest mokra. Pewnie ta woda ze słupków spłynęła. oby tylko bezpieczników nie zalała kiedyś.. eh..
-
- Przeglądacz
- Auto:: vb x16xel/16mpi 1t0
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Ja mam pytanie też o uszczelke drzwi ale tylnych prawych. Woda może nie cieknie do środka ale stoi między drzwiami a progiem. Najczęściej po mocnych opadach jak otwieram te drzwi to można sobie nogi ochlapac. Pytanie czy jakaś uszczelka jest przytkana czy może źle założona? Odkąd mam auto nic z tym nie robiłem i zastanawiam się jak to ugryźć.
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
A pod tapicerką jest taka osłona blacha i woda po niej leci między nią a blachą drzwi na próg może tam uszczelnij.Sprawdź drożność otworów w dole drzwi przez które wylatuje woda na zewnątrz.Jak zdejmiesz tapicerke i znajdziesz miejsce przecieku zrób fotke i daj do tematu będzie jak znalazł dla innych.szpyrek pisze:Woda może nie cieknie do środka ale stoi między drzwiami a progiem.

- Piter7707
- Specjalista
- Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
A może masz szyber lub panoramę jak będą zatkane odpływy panoramy to będzie ciekło po słupkach ja tak miałem przedmuchanie sprężarką odpływów załatwiło sprawęMrtomek pisze:Drodzy koledzy,
-
- Zaawansowany
- Auto:: touran 2.0 BMM 2007
- Imię:: Grześ
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 43 razy
Miałem tak w poprzednim touranie ktoś ściągał blachę i nie dochodziła założyłem na nowo wyklepałem młotkiem gumowym i było ok ale co się naszukałem skąd leci woda to moje.
Touran 1t3 new beetle Kymco downtwon
669 997 911
669 997 911
-
- Auto:: Touran, 1,9 TDI BKC, 2004
- Imię:: Artur
Witam serdecznie,
Trochę odgrzeję temat, mianowicie mam również problem z przeciekaniem slupka. Ale do sedna, zacząłem sprawdzać od zewnątrz auta i chciałem zdjąć listwę zgarniającą prawą i listwa odeszła z tej metalowej prowadnicy i moje pytanie brzmi: czy ta listwa powinna odejść sama czy razem z tą metalowa prowadnicą ?
Trochę odgrzeję temat, mianowicie mam również problem z przeciekaniem slupka. Ale do sedna, zacząłem sprawdzać od zewnątrz auta i chciałem zdjąć listwę zgarniającą prawą i listwa odeszła z tej metalowej prowadnicy i moje pytanie brzmi: czy ta listwa powinna odejść sama czy razem z tą metalowa prowadnicą ?
-
- Początkujący
- Auto:: Touran. 2.0TDI, 2014
- Imię:: Karol
- Podziękował: 11 razy
Witam,
Nie mam problemu z przeciekaniem lecz z wdzieraniem się kurzu do wnętrza. Problem pojawił się po wymianie tylnych drzwi w ASO ale oni nie widzą problemu a zakurzone plastiki przy drzwiach są bo nie sprzątam w aucie
Ma może ktoś pomysł jak sprawdzić gdzie pojawia się jakaś nieszczelność?
Nie mam problemu z przeciekaniem lecz z wdzieraniem się kurzu do wnętrza. Problem pojawił się po wymianie tylnych drzwi w ASO ale oni nie widzą problemu a zakurzone plastiki przy drzwiach są bo nie sprzątam w aucie

- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Może posmaruj czymś tłustym zamknij i jazda kurz przyklei się tam gdzie gdzie jest nie szczelność.
Albo kercher na myjni i lać w koło drzwi potem sprawdź gdzie przecieka.
Nie napisałeś w którym miejscu masz tą nieszczelność.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran. 2.0TDI, 2014
- Imię:: Karol
- Podziękował: 11 razy
Dzięki, myjka już próbowałem kilka razy ale nic nie wyszło. Może uda się jak posmaruje czymś tłustym.Dziadek13 pisze:Może posmaruj czymś tłustym zamknij i jazda kurz przyklei się tam gdzie gdzie jest nie szczelność.
Nieszczelność podejrzewam na dole drzwi albo w okolicy zamka bo tam też plastiki tapicerki są zakurzone.