Biały dym podczas uruchamiania

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
MadReaper
Użytkownik
Auto:: 1,9 105KM
Imię:: Łukasz
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Biały dym podczas uruchamiania

Post autor: MadReaper »

Cześć
Poproszę Was o pomoc w identyfikacji problemu.
Podczas uruchamiania silnika pojawia się spora chmura białego dymu, potem już nie kopci.
Nie ubywa oleju ani płynu chłodniczego , podejrzewam wtryski ale parametry jak ma moje oko są OK. Korekcja do 0.33 ( w załączeniu foto ) sekcja 18 wszystkie wtryski 0, sekcja 23 przy 3000 obr na jednym cylindrze max 41 było
Macie może jakiś pomysł jaka może być przyczyna?
Image
Image
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Re: Biały dym podczas uruchamiania

Post autor: Dziadek13 »

Tu można poczytać viewtopic.php?f=50&t=13364
MadReaper
Użytkownik

Dzięki za namiary ale u mnie tylko przy uruchamianiu kłąb białego dymu żadne 30 sek, strzał i tyle.

-- 12 lip 2022, o 06:45 --

Czy np nieszczelna uszczelka pokrywy zaworów może powodować taki objaw? Lekko poci się silnik
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Napewno nie uszczelka pokrywy. Ale czemu nie porobisz różnych testów. Np odepniesz wąż odmy, oczywiście zaślepiając ta część od rury dolotowej i wtedy nie zrobisz testu przy tym odpalaniu? To chyba ciężkie nie jest. Sugerujesz jakby ta nieszczelnosc bo może wtedy odma idzie coś w dolot to to odepnij. Podobnie sprawa się ma jeśli ktoś domniema że może jakys olej nagromadzony w IC idzie do dolotu. To odepnij rurę dolotowa za IC a przed kolektorem dolotowym. Itd, itd. To proste jest, myślenie nie boli.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
MadReaper
Użytkownik

Wesol dzięki za podpowiedź ale czemu tak agresywnie?
Czy ja napisałem że jestem mechanikiem i zrobiłem już wszystko i nadal nie wiem co zrobić? Ja tylko zgaduje bo się nie znam.
Sprawdzę to co napisałeś, jak masz jeszcze jakieś pomysły to pisz.
Piotrwsh
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.6 2013
Imię:: Piotrek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Piotrwsh »

Obserwuję to forum od jakiegoś czasu i takie zachowania i jak napisałeś agresywne odpowiedzi są tu w normie. I tak dziwne że jeszcze cię nie zrugali za odczyt błędów twoim skanerem a nie vcds-em
Awatar użytkownika
pilKOZAK
Przeglądacz
Auto:: 5T1, 1.8TSI 180KM, 2018
Imię:: Bartholomew
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: pilKOZAK »

korekcje czasem niewiele mówią nawet jak są w normie, a wtryski bierzesz na stół i żaden nie trzyma normy. Z przepracowania/zużycia mogą już lać. Ja bym na Twoim miejscu zaczął dolewać do paliwa oleju 2T (ja wlewałem 1l na pełny bak) oraz dobrego dodatku do czyszczenia wtryskiwaczy możesz tu poszukać
touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=50&t=802&start=90
wyjeździj tak ze 3 baki i zaobserwuj czy będzie poprawa.
jak zaczniesz coś robić to licz się że trzeba nowe wtryski kupić, nawet nie pytam jaki masz przebieg...
sprawdź też kąt synchronizacji rozrządu/wałka możesz się pokusić o regulację czasem też to pomaga przy rozruchu
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

To też racja. Ja też robiłem kuracje wtryskom. Butla 2 l i wlałem jakieś specyfiki do wtrysków trochę oleju do 2t i izopropanol no i ropy. Tak silnik pochodził trochę na jalowych trochę na 3000 obr. Łącznie gdzieś że 40 minut. Na koniec co zostało wlałem do bakiu i dzida na droge. Korekcję się poprawiły, ciszej chodzą wtryski. Wiadomo że wtrysków raczej tak nie naprawisz ale profilaktycznie raz na rok czy dwa można zrobić.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
MadReaper
Użytkownik

Zrobiłem wcześniej 2xkurację na małym obiegu tec2000 i parametry nic się nie zmieniły. W filterku nie było syfu.
Mam olej 2t liquid moly doleje do paliwa. Niedługo będę jechać na urlop 2500km zrobię to powinno wystarczyć żeby sprawdzić czy coś pomogło.
Przebieg mam 226tys sprawdzony co przy naprawach dodatkowo się potwierdzą bo co nie wymieniam to jest z oryginału.

Piotrze co do mojego vag to chłopaki raczej nie powinni się doczepić bo to vag 5053its który obsługuje i Vag i UDS
Miałem vcds ale spaliłem kabel na aucie szwagierki bo nie powiedziała że ma zwarcia a poprosiła o skan. PS kasy nie oddała za kabel ☹️

Tak się trochę zastanawiam czy przypadkiem molibden który dodałem do oleju silnikowego nie robi mi tej chmurki.
Co o tym sądzicie?
Zapach chmurki nie jest kwaśny , taki olejowy raczej zwyczajny

-- 29 sie 2022, o 11:57 --

Zrobiłem 2500km w 2 odcinkach. 2x dolałem po 1L dwutaktu do pełnego baku. Nie pamiętam żeby podczas startów na tej podróży był biały dym przy starcie ale po powrocie auto stało 4 dni i jak dzisiaj odpaliłem to na początku był ciężki start silnik zaczął pracować jak zduszony nierówno i na koniec pojawiła się największa jak do tej pory chmura białego dymu. Tak jakby podczas startu było za dużo paliwa. Kilka lat temu kolega z forum poprawił mi dawkę startowa bo mojego turanka dopadła przypadłość naszych aut czyli długie ciężkie odpalanie przy starcie na ciepłym silniku. Może to teraz trzeba odkręcić?
ODPOWIEDZ