Masz dwa koła zębate: metalowe od silnika napędu i plastikowe od "przepustnicy". Pozatym masz tam z tego co pamietam kable do silnika i potencjometru pozycji.wesol pisze:I tam w środku są tylko koła zębate czy coś jeszcze? Tylko dwa piny idą do silniczka czy jest jeszcze coś? Może jednak jest 5 pinów we wtyczce?
czyszczenie EGR w 1.6 FSI
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
Re: czyszczenie EGR w 1.6 FSI
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Brawo, wygrywa pan zygarek.
I problemem jest ten potencjometr pozycji otwarcia. Gdzieś momentami gubi sygnał.
I problemem jest ten potencjometr pozycji otwarcia. Gdzieś momentami gubi sygnał.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
chmielu1972
- Auto:: touran 1.6 2004
- Imię:: Agnieszka
witam mam zapytanie czy jak zmienię zawór EGR na nowy muszę coś jeszcze robić (to znaczy podpiąć się komputerem i zrobić tak zwaną adaptacje ) czy nie
-
rafcio606
- Przeglądacz
- Auto:: touran 2003 1.6 16v bag f
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
zostaje ci jedynie analogicznie wszystko podmienić ,wężyki podopinać kostkę wpiąć założyć filtr odpalić i pośmigać tyle żeby go rozgrzać bo na rozgrzanym egr dopiero pracuje i wtedy się zaadaptuje bez dodatkowej ingerencji . Niedawno wymieniałem i nie używałem wogóle vcdsa . Przy okazji tylko sprawdziłem przy kasowaniu innych błędów , że adp. OKchmielu1972 pisze:witam mam zapytanie czy jak zmienię zawór EGR na nowy muszę coś jeszcze robić (to znaczy podpiąć się komputerem i zrobić tak zwaną adaptacje ) czy nie
-
emito
- ____________________

- Auto:: 1,9 TDI 2006 , 2.0 BMN
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Witam. Odświeżę temat silnik 2.0 bmn problem z DPF zapchany 128 % ,wymuszone wypalanie skutkowało możliwością skasowania błędu ale w dalszym ciągu zapchanie nie schodziło poniżej 40%.
W między czasie wyskoczył błąd EGR po wyczyszczeniu próbowałem ponownie go zaadoptować i chyba coś poszło nie tak --, mniej więcej od tego czasu pojawił się kolejny błąd ,,regulacja klapy kolektora nieprawidłowa ,,- nie zrobiłem autoscanu i teraz cierpię.
Stan na dzisiaj wymieniłem DPF na nowy , EGR wyczyszczony ,przepustnica egr wyczyszczona .
Został błąd regulacji tych klap kolektora,
Sprawdzone podciśnienie do zaworka sterującego klapami ( jest ) , ale już za nim zanika , zaworki na próbę zamienione miejscami więc raczej sprawne .
Moje pytanie skąd zaworek dostaje informacje ,oraz czy błędnie przeprowadzona adaptacja dawała by taki efekt ?
Jak poprawnie przeprowadzić adaptacje klapy oraz EGR
Dla potomnych - uszkodzona była przepustnica egr wymieniona na taką z 1.9 błąd klap zniknął.
Pozostał tylko problem silnie agresywnych spalin czuć mocno dym szczypiący w oczy ale to chyba zostanie zagadka nie do rozwiązania.
W między czasie wyskoczył błąd EGR po wyczyszczeniu próbowałem ponownie go zaadoptować i chyba coś poszło nie tak --, mniej więcej od tego czasu pojawił się kolejny błąd ,,regulacja klapy kolektora nieprawidłowa ,,- nie zrobiłem autoscanu i teraz cierpię.
Stan na dzisiaj wymieniłem DPF na nowy , EGR wyczyszczony ,przepustnica egr wyczyszczona .
Został błąd regulacji tych klap kolektora,
Sprawdzone podciśnienie do zaworka sterującego klapami ( jest ) , ale już za nim zanika , zaworki na próbę zamienione miejscami więc raczej sprawne .
Moje pytanie skąd zaworek dostaje informacje ,oraz czy błędnie przeprowadzona adaptacja dawała by taki efekt ?
Jak poprawnie przeprowadzić adaptacje klapy oraz EGR
Dla potomnych - uszkodzona była przepustnica egr wymieniona na taką z 1.9 błąd klap zniknął.
Pozostał tylko problem silnie agresywnych spalin czuć mocno dym szczypiący w oczy ale to chyba zostanie zagadka nie do rozwiązania.
Touran 1.9 BKC 2006/ Touran 2.0 BMN 2007