Słabnąca masa akumulatora

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Endriu1
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 TDi 2004
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy

Słabnąca masa akumulatora

Post autor: Endriu1 »

Objawy sa takie przy rozruchu jakby padł akumulator i pierwsze moje obawy takie były choć ma dopiero rok ale odkręciłem masę i przykręciłem ja ponownie i rozrusznik zakręcił normalnie. Starcza to na kilka-kilkanaście dni ale z każdym uruchamianiem czuć, że coś jest nie tak, jakby akumulator słabł. Ponownie poluzowanie masy, poruszanie klemą i jej dokręcenie i znów jest normalnie na jakiś czas. Czyściłem to połączenie, znalazłem smar miedziowy i trochę posmarowałem i nic to nie daje po kilku-kilkunastu uruchomieniach problem wraca bez względu jak mocno bym tej klemy nie dokręcił.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: Słabnąca masa akumulatora

Post autor: wesol »

Za gniotka na klemę albo na tym uchu. Kiedyś robiłem coś podobnego. Kulka od łożyska z tym kablem i w imadlo i po zacusnieciu juz pieknie prąd szedł.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Endriu1
Początkujący

Jęsli dobrze zrozumiałem to klema lub oczko przewodu są skancerowane i trzeba im przywrócić gładkość i jednolitość powierzchni? Będę próbował, dzięki.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Nie. Klema lub oczko jakoś się łączy z drucikami kabla. Łączy się tym że jest zagniecione zaprasowane na kablu. Tam w środku zapewne już się zluzowalo, poczerniała ta miedź jak znam życie bo się grzała. Można uciąć i zarobić nowa klemę lub oczko albo można też zacisnąć. Jak nie masz zaciskaczki to trzeba sobie jakoś radzić. Ja tak jak wspomniałem zapodałem kulkę która wcisnąłem w klemę od boku tak by wcisnęła się i wgniotła w kabel miedziany.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Endriu1
Początkujący

Wracam do tematu bo problemu nie udało mi się rozwiązać mimo wymiany kabla masy na inny oryginalny używany a nastepnie na całkiem nowy (choć nieoryginalny). Do tego doszedł nowy problem. Po przekręceniu kluczyka sporadycznie zdarza się, że rozrusznik nie reaguje, kontrolki się palą ale jest cisza. Po wyjęciu kluczyka i włożeniu go spowrotem auto uruchamia się normalnie. Przeskanowałem VCDSem i pokazało w CAN Gateway błąd immobiliser choć sam immobiliser takowych nie pokazuje.
Obrazek

Ktoś miał coś podobnego?
Awatar użytkownika
pilKOZAK
Przeglądacz
Auto:: 5T1, 1.8TSI 180KM, 2018
Imię:: Bartholomew
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: pilKOZAK »

rozrusznik kiedyś regenerowałeś/wymieniałeś?
Endriu1
Początkujący

Auto mam nie całe dwa lata i w tym czasie nic przy rozruszniku nie było robione.
Awatar użytkownika
pilKOZAK
Przeglądacz
Auto:: 5T1, 1.8TSI 180KM, 2018
Imię:: Bartholomew
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: pilKOZAK »

myślę że trzeba się pochylić nad wymianą rozrusznika, stary może stawać na tulejkach i wtedy żeby dalej jako tako kręcił potrzebuje mega dużo prądu, kabel masowy tu raczej nie ma nic do tego...
ODPOWIEDZ