Postanowiłem że założę swój temat, Tourana kupiłem w styczniu po dość długich poszukiwaniach, kto ma auto z 'drugiej ręki' ten wie co mam na myśli.
Autko 170 km od mojego domu, więc wyprawa w ciemno, ale okazała się strzałem w dziesiątkę, poza przednim lewym błotnikiem całość w oryginalnym lakierze, silnik i skrzynia sucha, zero korozji, z mankamentów to trochę porysowany lakier, środek do prania i plastiki do odnowienia. Nic z czym bym sobie nie poradził

Silnik to słaba i stara jednostka 1.6 mpi, ale właśnie tego motoru szukałem, dlatego że potrafię go sam naprawiać a wiem że regularne czynności obsługowe jak wymiana oleju co 10-12kkm oraz filtry to tak naprawdę wszystko w tej jednostce jeśli chodzi o obsługę, oczywiście pod warunkiem że wcześniej była w dobrych rękach.
Zdjęcia z ogloszenia:

Wyposażenie to elektryczne szyby x4, podgrzewane lusterka i spryskiwacze, 10x airbag, tempomat, grzane fotele, klimatronic, regulacja foteli na odcinku lędźwiowym.
Tuż po zakupie auto trafiło na pełny serwis mechaniczny, który objął m.in. wymianę świec, kabli wn, filtrów, rozrządu, termostatu itp. Po odebraniu auta z warsztatu wnętrze zostało odkurzone, założyłem nowe dywaniki gumowe i zabrałem się za wyciąganie plastików

Z całości została ściągnięta guma (szybki sposób w VW to kupno olejków zapachowych i napuszczenie ich na te gumy pędzelkiem, zostawiamy tak na noc i rano guma schodzi po przetarciu ściereczką) i zaczęła się wymiana wytartych przycisków na nowe

Wymiana radia na android

Przy okazji odłączyłem poduszki, więc trzeba było je zresetować, kupiłem takie małe urządzenie, które spisuje się całkiem sprawnie przy takich małych diagnozach

Następnie kierownica multi made in China

Oraz moczenie tejże kierownicy olejkiem k2 żeby ściągnąć ta paskudną złażącą gumę

Ten pilot to wersja do jednostek z android, trzeba podciąć dodatkowe opaski nakladane na kierownicę i wchodzi między ramiona idealnie na wcisk, trzyma się tam bardzo solidnie.
Następnie wymiana przetartej gałki zmiany biegów

Oraz rzeźbienie w plastikach pod gniazda USB

Dołożona kamera rejestrującą obraz z przodu, pod lusterkiem wewnętrznym

Spięta z radiem, dzięki czemu działa funkcja adas, służąca do pomiaru odległości aut na drodze.
Zakupiłem kratki pod halo i DRL cob

Całość spięta z przekaznikiem i modułem który włącza światła po włączeniu silnika i gasi po 15 sekundach od wyłączenia

Przy okazji udało się przeciągnąć kabelek zasilający do małego subwoofera w bagażniku

Ostatnio aura sprzyja, więc odkręciłem plastiki pod nadkolami, jak to bywa w autach z grupy vag zbiera się tam tona syfu, i tak też było w moim przypadku, całość wyczyszczona i zakonserwowana plus zapuszczone profile wewnętrzne

W międzyczasie zacząłem się rozglądać za oponami wielosezonowymi, auto po zakupie stało na 15 195/65, chciałem felgę odrobinę większą, żeby była miła dla mojego oka

Jak się będą spisywać, zobaczymy, raz w miesiącu auto pokonuje dłuższą trasę, poza tym raczej używam samochodu w mieście, myślę że to, będzie dobry kompromis

Niedawno auto zostało wypolerowane i nawoskowane ręcznie woskiem soft 99, oraz w międzyczasie użyłem glaze na zniwelowanie pozostałości po rysach na lakierze. Kolejnym etapem będzie konserwacja całego podwozia i pranie tapicerki, efekt prac

Długo się przymierzałem do przeciągania tych kabli i wiercenia w blachach, ale kiedyś musiałem to zrobić

I wiercenie dziury, od razu zalakierowana a klapa w środku obficie zalana woskiem do konserwacji profili

Na razie to tyle, autko mam już ponad dwa miesiące i często w nim, grzebię, więc myślę że będą się pojawiać aktualizacje, tym bardziej że planów jest sporo, ale przede wszystkim chce go doprowadzić do stanu pełnej funkcjonalności, która będzie mi umilac czas spędzany podczas podróży. Po zakończeniu etapu prac z konserwacją i praniu całego wnętrza planuję dużo ambient. Uważam że Touran jak na takie przestronne i pełne fajnych rozwiązań we wnętrzu auto jest zupełnie niedoświetlone i jadąc w nocy muszę szukać wszystkiego po omacku, dlatego dojdzie podświetlenie wszystkich schowków, klamek i zobaczymy co tam jeszcze wymyślę po drodze

Pozdrawiam.