Srebrna stodoła

Tu chwalimy się naszymi autami. Jeden temat = jedno auto.
Awatar użytkownika
Ojciec dyrektor
Auto:: 1T1
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Srebrna stodoła

Post autor: Ojciec dyrektor »

Cześć
Postanowiłem że założę swój temat, Tourana kupiłem w styczniu po dość długich poszukiwaniach, kto ma auto z 'drugiej ręki' ten wie co mam na myśli.
Autko 170 km od mojego domu, więc wyprawa w ciemno, ale okazała się strzałem w dziesiątkę, poza przednim lewym błotnikiem całość w oryginalnym lakierze, silnik i skrzynia sucha, zero korozji, z mankamentów to trochę porysowany lakier, środek do prania i plastiki do odnowienia. Nic z czym bym sobie nie poradził :) autko od 6 lat w Polsce, z pełną dokumentacją i fakturami z napraw, miedzy innymi całe zawieszenie i układ wydechowy nowe, hamulce przód, po wymianie filtrów i oleju.
Silnik to słaba i stara jednostka 1.6 mpi, ale właśnie tego motoru szukałem, dlatego że potrafię go sam naprawiać a wiem że regularne czynności obsługowe jak wymiana oleju co 10-12kkm oraz filtry to tak naprawdę wszystko w tej jednostce jeśli chodzi o obsługę, oczywiście pod warunkiem że wcześniej była w dobrych rękach.
Zdjęcia z ogloszenia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wyposażenie to elektryczne szyby x4, podgrzewane lusterka i spryskiwacze, 10x airbag, tempomat, grzane fotele, klimatronic, regulacja foteli na odcinku lędźwiowym.
Tuż po zakupie auto trafiło na pełny serwis mechaniczny, który objął m.in. wymianę świec, kabli wn, filtrów, rozrządu, termostatu itp. Po odebraniu auta z warsztatu wnętrze zostało odkurzone, założyłem nowe dywaniki gumowe i zabrałem się za wyciąganie plastików
Obrazek
Z całości została ściągnięta guma (szybki sposób w VW to kupno olejków zapachowych i napuszczenie ich na te gumy pędzelkiem, zostawiamy tak na noc i rano guma schodzi po przetarciu ściereczką) i zaczęła się wymiana wytartych przycisków na nowe
Obrazek
Wymiana radia na android
Obrazek
Obrazek
Przy okazji odłączyłem poduszki, więc trzeba było je zresetować, kupiłem takie małe urządzenie, które spisuje się całkiem sprawnie przy takich małych diagnozach
Obrazek
Następnie kierownica multi made in China :hahaha:
Obrazek
Oraz moczenie tejże kierownicy olejkiem k2 żeby ściągnąć ta paskudną złażącą gumę
Obrazek
Ten pilot to wersja do jednostek z android, trzeba podciąć dodatkowe opaski nakladane na kierownicę i wchodzi między ramiona idealnie na wcisk, trzyma się tam bardzo solidnie.
Następnie wymiana przetartej gałki zmiany biegów
Obrazek
Oraz rzeźbienie w plastikach pod gniazda USB
Obrazek
Dołożona kamera rejestrującą obraz z przodu, pod lusterkiem wewnętrznym
Obrazek
Spięta z radiem, dzięki czemu działa funkcja adas, służąca do pomiaru odległości aut na drodze.
Zakupiłem kratki pod halo i DRL cob
Obrazek
Całość spięta z przekaznikiem i modułem który włącza światła po włączeniu silnika i gasi po 15 sekundach od wyłączenia
Obrazek
Przy okazji udało się przeciągnąć kabelek zasilający do małego subwoofera w bagażniku
Obrazek
Ostatnio aura sprzyja, więc odkręciłem plastiki pod nadkolami, jak to bywa w autach z grupy vag zbiera się tam tona syfu, i tak też było w moim przypadku, całość wyczyszczona i zakonserwowana plus zapuszczone profile wewnętrzne
Obrazek
W międzyczasie zacząłem się rozglądać za oponami wielosezonowymi, auto po zakupie stało na 15 195/65, chciałem felgę odrobinę większą, żeby była miła dla mojego oka :) a jednocześnie nie chciałem przekłamań licznika, dlatego wybór padł na rial monte Carlo 17 i nowe opony wielosezonowe 205/50
Obrazek
Obrazek
Jak się będą spisywać, zobaczymy, raz w miesiącu auto pokonuje dłuższą trasę, poza tym raczej używam samochodu w mieście, myślę że to, będzie dobry kompromis
Obrazek

Niedawno auto zostało wypolerowane i nawoskowane ręcznie woskiem soft 99, oraz w międzyczasie użyłem glaze na zniwelowanie pozostałości po rysach na lakierze. Kolejnym etapem będzie konserwacja całego podwozia i pranie tapicerki, efekt prac
Obrazek

Długo się przymierzałem do przeciągania tych kabli i wiercenia w blachach, ale kiedyś musiałem to zrobić
Obrazek
Obrazek
I wiercenie dziury, od razu zalakierowana a klapa w środku obficie zalana woskiem do konserwacji profili

Obrazek

Na razie to tyle, autko mam już ponad dwa miesiące i często w nim, grzebię, więc myślę że będą się pojawiać aktualizacje, tym bardziej że planów jest sporo, ale przede wszystkim chce go doprowadzić do stanu pełnej funkcjonalności, która będzie mi umilac czas spędzany podczas podróży. Po zakończeniu etapu prac z konserwacją i praniu całego wnętrza planuję dużo ambient. Uważam że Touran jak na takie przestronne i pełne fajnych rozwiązań we wnętrzu auto jest zupełnie niedoświetlone i jadąc w nocy muszę szukać wszystkiego po omacku, dlatego dojdzie podświetlenie wszystkich schowków, klamek i zobaczymy co tam jeszcze wymyślę po drodze :haha: dziękuję że dotrwaliscie do końca tego krótkiego wstępu, wiem że mój Touranek nie błyszczy jak jego młodsi bracia, ale postaram się żeby był przynajmniej dobrze utrzymany.
Pozdrawiam.
lucas4891
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI DFEA
Imię:: Lukasz
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Srebrna stodoła

Post autor: lucas4891 »

Gratulacje za chęci i wytrwałość
Awatar użytkownika
Ojciec dyrektor
Auto:: 1T1
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Ojciec dyrektor »

Dzięki, zadbane auto sprawia mi więcej przyjemności z jazdy. Aktualnie auto zimuje w garażu od miesiąca bo przerzuciłem się na komunikację miejską. Zrobiliśmy przez te 11 miesięcy 12k km i jestem bardzo zadowolony. Auto jest mulaste i sporo pali, ale w zamian nie mam żadnych usterek, olej zmieniłem po 10k km, dołożyłem włącznik auto z czujnikiem zmierzchu i funkcją coming i leaving home. Klamki pomalowane w piano i podświetlone.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W międzyczasie auto przeszło przy okazji zmiany oleju serwis filtrów, były czyste, ale kupiłem już nowy komplet więc zmieniłem od razu, przed wyjazdem w góry zmienione zostały zaciski z tyłu (zapiekały się) wraz z tarczami i klockami

Obrazek

A dalej to już tylko użytkowanie, auto było ze mną nad morzem i na Słowacji, woziło płyty bitumiczne na dach, rowery, worki z betonem i zawsze miałem na to miejsce.
Przed zimą ogarnąłem spód, tylna belkę trzeba będzie jedynie zrzucić na wiosnę i wypiaskować albo korundem potraktowac bo wygląda średnio fajnie
.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I to by było na tyle jak na razie. W przyszłym roku może wpadnie mi do głowy jakiś pomysł. Na pewno chcę dołożyć podbitkę maski i może led w środku zamiast tradycyjnych żarówek, chyba że będzie problem z Can to dam spokój.

Pozdrawiam
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
turan75
Przeglądacz
Auto:: touran1.4TSI BMY/2008
Imię:: Jarek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: turan75 »

:oki: :drinks:
Touran1.4TSI 140kucy
BMY.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Fajnie jak ktoś dba o auto. Będę kibicował.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
jeanduvo
Auto:: touran III
Imię:: Jean

Post autor: jeanduvo »

Gratulacje za wytrwałość, warto!

Cactus Vorbitor
Monikaanita
Auto:: Touran 1,9 TDI 04
Imię:: Mona

Post autor: Monikaanita »

Mam pytanie o zaciski hamulcowe na tył, od jakich jeszcze aut będą pasować do Tourana? Potrzebuje na już na poniedziałek max wtorek a nic nie ma w pobliżu Drawska
ODPOWIEDZ