Witam wszystkich.
Pytanie moje dotyczy działania otwierania i zamykania klapy bagażnika.
W nowym Touranie (2023r.) przy konfiguracji można dodać jeden z dwóch pakietów.
"System Easy Open & Close" albo "System Elektrycznego otwierania i zamykania pokrywy bagażnika".
Moje pytanie to czy w systemie easy open & close można OTWIERAĆ i ZAMYKAĆ klapę przyciskiem na konsoli w kabinie?
Działanie klapy bagażnika w różnych pakietach.
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Re: Działanie klapy bagażnika w różnych pakietach.
Z opcją Easy Open & Close masz wbudowaną antenę w tylnym zderzaku i machnięcie nogą powoduje automatyczne otwieranie tylnej klapy. Ta opcja powoduje dodanie Keyless'a, czyli bezkluczykowego otwierania i odpalania samochodu. Natomiast drugi pakiet, o którym piszesz, to po prostu elektrycznie otwierana i zamykana tylna klapa.
W obydwu systemach przyciskiem na konsoli zamkniesz i otworzysz tylną klapę.
W obydwu systemach przyciskiem na konsoli zamkniesz i otworzysz tylną klapę.
-
- Auto:: 1.5 TSI, 2023
- Imię:: Piotr
Dzień dobry,
mam problem z Systemem Easy Open & Close, a mianowicie mogę otworzyć klapę bagażnika z kluczyka, czy też przycisku wewnątrz pojazdu. Problem polega na tym, że nie mogę w ten sam sposób zamknąć pokrywy bagażnika. Czy ktoś się spotkał z takim problemem ? Otwarcie 'nogą' jak i zamknięcie działa prawidłowo. Pacjent to Touran 2023 rok produkcji, wyposażenia H-line, wersja 7 osobowa.
mam problem z Systemem Easy Open & Close, a mianowicie mogę otworzyć klapę bagażnika z kluczyka, czy też przycisku wewnątrz pojazdu. Problem polega na tym, że nie mogę w ten sam sposób zamknąć pokrywy bagażnika. Czy ktoś się spotkał z takim problemem ? Otwarcie 'nogą' jak i zamknięcie działa prawidłowo. Pacjent to Touran 2023 rok produkcji, wyposażenia H-line, wersja 7 osobowa.
- pilKOZAK
- Przeglądacz
- Auto:: 5T1, 1.8TSI 180KM, 2018
- Imię:: Bartholomew
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
spróbuj długo przytrzymać przycisk zamykania klapy, jak puścisz przycisk w trakciepioroza pisze:nie mogę w ten sam sposób zamknąć pokrywy bagażnika.
zamykania - klapa się zatrzyma.
Daj znać czy poszło, a może chodzi o jakieś kodowanie...
-
Niestety nie poszło
Otwieranie nogą działa prawidłowo, otwiera i się zamyka. Nawet jak pociągnę klapę ku dołu to się zaczyna zamykać. Natomiast z kluczyka i przycisku w kabinie za nic nie działa.
Pisałem nawet w tej sprawie do VW i otrzymałem taka informację:
Szanowny Panie,
jeśli pojazd wyposażony został w System Easy Open & Close to powinien posiadać system bezdotykowego otwierania i zamykania pokrywy bagażnika. Pozostaje więc zweryfikować jaką wersję wyposażenia ma Pański pojazd.
Taką możliwość ma wyłącznie ASO Volkswagen po udostępnieniu numeru VIN.
Jakiś wadliwy egzemplarz mi się trafił. Najpierw okazało się, że tylna lewa klamka w drzwiach nie działa (linka nie została podpięta) , a teraz usterka z bagażnikiem. Mam nadzieję że to koniec niespodzianek.

Otwieranie nogą działa prawidłowo, otwiera i się zamyka. Nawet jak pociągnę klapę ku dołu to się zaczyna zamykać. Natomiast z kluczyka i przycisku w kabinie za nic nie działa.
Pisałem nawet w tej sprawie do VW i otrzymałem taka informację:
Szanowny Panie,
jeśli pojazd wyposażony został w System Easy Open & Close to powinien posiadać system bezdotykowego otwierania i zamykania pokrywy bagażnika. Pozostaje więc zweryfikować jaką wersję wyposażenia ma Pański pojazd.
Taką możliwość ma wyłącznie ASO Volkswagen po udostępnieniu numeru VIN.
Jakiś wadliwy egzemplarz mi się trafił. Najpierw okazało się, że tylna lewa klamka w drzwiach nie działa (linka nie została podpięta) , a teraz usterka z bagażnikiem. Mam nadzieję że to koniec niespodzianek.
-
- Auto:: Touran 2.0 tdi 2018r
- Imię:: Łukasz
Niestety musze cie zmartwic to nie jest usterka tylko tak to działa , nie da sie zamknąć klapy bagażnika z pilota ani przycisku ze względów bezpieczeństwa .zmienili to w my2018.11a wczesniej sie dało ale można przeprogramować sterownik i będzie działało
-
Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. W takim razie samochód jest sprawny, chociaż podczas filmików z prezentacji tego systemu można zamykać bagażnik zarówno z pilota jak i przycisku wewnątrz kabiny. Możliwe że z czasem system został zmieniony, bo te filmiki faktycznie nie są z ostatnich 2 lat.
- adamekm13
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię:: Adam
- Podziękował: 19 razy
Kto to może ogarnąć? Znasz kogoś takiego ? Może być wysyłkowo czy tam zdalnie itp.Studzien pisze: sob sty 27, 2024 20:10 Niestety musze cie zmartwic to nie jest usterka tylko tak to działa , nie da sie zamknąć klapy bagażnika z pilota ani przycisku ze względów bezpieczeństwa .zmienili to w my2018.11a wczesniej sie dało ale można przeprogramować sterownik i będzie działało
viewtopic.php?t=31632
VW Touran 2004r. 1.6 MPI 102KM (BGU) LPG Stag
VW Touran 2016r. 2.0 TDI-CR (DFEA)150KM AdBlue
VW Touran 2016r. 2.0 TDI-CR (DFEA)150KM AdBlue