1.9 TDI BLS - odpala i od razu gaśnie

hahahs
Kandydat
Auto:: 1.9 TDI BLS
Imię:: Maciek

1.9 TDI BLS - odpala i od razu gaśnie

Post autor: hahahs »

Witam,
od jakiegoś czasu mam problem z odpalaniem auta po dłuższym postoju, np. po nocy. Auto odpala, ale wygląda to tak, jakby nie zdążyło złapać obrotów i od razu gaśnie.
Przy ponownej próbie uruchomienia silnik ma ogromny problem z odpaleniem – trzeba długo kręcić rozrusznikiem, zanim załapie. Gdy już odpali, to wszystko działa poprawnie. Silnik pracuje równo, nie szarpie, nie ma spadków mocy ani żadnych innych objawów. Dodatkowo – przez resztę dnia auto odpala bez żadnego problemu, nawet po kilku godzinach postoju. Czy ktoś miał podobny problem albo ma pomysł, co może być przyczyną? Każda sugestia będzie mile widziana. :) Mam nadzieję, że opisałem wszystko wystarczająco jasno. :):)
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Re: 1.9 TDI BLS - odpala i od razu gaśnie

Post autor: Dziadek13 »

Czeka cię wymiana uszczelniaczy pompo wtryskiwaczy.
Polecam ten zestaw https://allegro.pl/oferta/4x-zestaw-nap ... 4854534474
Nowe śruby bo stare są już przeciągnięte mogą się urwać, poszukać ile niutków podczas dokręcania pompek i regulacji pompek. Są opisy w necie jak wymienić np na YB, najwięcej będzie zabawy z uszczelką pod pokrywą zaworów co do uszczelnienia najlepiej nowa.
Np. https://www.youtube.com/watch?v=-a30dJjxmgA
Ostatnio zmieniony ndz maja 11, 2025 19:46 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.
hahahs
Kandydat

uszczelki były wymieniane z 6-7 miesięcy temu. Czy problem nie będzie leżał po stronie układu paliwowego?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

Właśnie ze były wymieniane są te problemy. Gniazda trzeba wypolerować i wtedy na tłusto wkładamy pompki z nowymi origami.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
hahahs
Kandydat

mówisz o gniazdach pompo wtryskiwaczy? Czy były polerowane to tego nie wiem, bo ja tego nie robiłem tylko mechanik. Wtedy był wymieniany wałek rozrządu, szklanki i kompletny rozrząd no i miał wymienić wszystkie uszczelki przy okazji.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

No i wymienił ale gniazd nie polerował. Po założeniu chwilę pochodziło. Trzeba myśleć co się robi a nie tylko wymieniać na nowe. Po co było wymieniane na nowe te oringi? Tak dla zasady czy po to by wyeliminować nieszczelność? Jak gniazda są poszarpane to nowy oring nie pokaleczy się od tego? Papierkiem 1000 a potem 2000 jedziesz gniazda i chodzi potem to kolejne 5-10 lat. Robiłem to dziesiątki razy. Po wielu poprawiałem i mechanikach i właścicielach aut co sami robili. Bywa nawet tak że było dobrze i właściciel wpadł na pomysł by wymienić oringi. Wymienił i po tygodniu lipa straszna. Po mojej robocie juz trzy lata jest okej i pali na widok kluczyka i nie gaśnie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
hahahs
Kandydat

Skoro tak mówisz, to będę musiał dopytać mechanika, czy podczas wymiany wałka rozrządu polerował gniazda pompo wtrysków. Uszczelki były wtedy wymieniane na nowe, bo skoro musiał wyjąć PD, to raczej zrobił chcąc nie chcąc. Do tej pory nie wiedziałem, że polerowanie gniazd to coś obowiązkowego, dopóki Ty mi o tym nie wspomniałeś. Gdy ostatnio poruszyłem ten temat, mechanik stwierdził, że uszczelnienia pompo wtrysków raczej nie są winne i zasugerował, że problem leży po stronie pompy tandemowej.
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista

hahahs pisze: ndz maja 11, 2025 12:58 Gdy już odpali, to wszystko działa poprawnie. Silnik pracuje równo, nie szarpie, nie ma spadków mocy ani żadnych innych objawów. Dodatkowo – przez resztę dnia auto odpala bez żadnego problemu, nawet po kilku godzinach postoju.
hahahs pisze: czw maja 15, 2025 13:04 Gdy ostatnio poruszyłem ten temat, mechanik stwierdził, że uszczelnienia pompo wtrysków raczej nie są winne i zasugerował, że problem leży po stronie pompy tandemowej.
I co Jak odpalisz to pompa się naprawi?, a po dłuższym postoju np rano znowu się popsuje?, a mierzył jakie ciśnienie paliwa daje tandem?.
Wszystkie sugestie o jakie prosiłeś zostały ci podane więc zdecyduj sam. Z twojej dyskusji z mechanikiem wynika że to wymieniacz czyli to albo tamto a może to lub co innego. Auto nie pierwszej młodości więc gniazda są już powycierane i wkładając pompo wtryskiwacz z nowymi oringami te ostre miejsca ścinają oringi i jest nieszczelność, dodam jeszcze że jak nie dokręci pompek odpowiednim niutkiem (nowe śruby powinny być) to pompka zacznie pracować i te porowate gniazdo zeszlifuje nowe oringi. Tyle mojej sugestii.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Polerowanie nie jest obowiązkowe. Ba 95% mechaników tego nie robi. Nie wie nawet że to tego wina jest potem. Mechanik zlto musi myśli EC co robi po co to robi. A że wiekszosc nie myśli to mamy jak mamy. Pompa te tandem tu nie ma nic do tego. Ale rob jak uważasz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
hahahs
Kandydat

No ja nie twierdzę, że źle mówisz. Ja się nie znam się tak dobrze i zanim podejmę jakieś działania chciałbym się upewnić i dowiedzieć czegoś więcej. Dodam jeszcze, że problem z odpalaniem pojawia się zazwyczaj jak jest niższa temperatura na zewnątrz, zaś jak jest cieplej czy w nocy czy w dzień to auto przeważnie odpala normalnie bez problemu. Nie wiem czy to zmienia postać rzeczy, ale pomyślałem, że może to być istotna informacja.
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista

hahahs pisze: sob maja 17, 2025 01:05 Dodam jeszcze, że problem z odpalaniem pojawia się zazwyczaj jak jest niższa temperatura na zewnątrz, zaś jak jest cieplej czy w nocy czy w dzień to auto przeważnie odpala normalnie bez problemu.
Może od razu dodaj wszystkie "coś jeszcze" bo znowu będziemy wypisywać całe elaboraty a ty za chwile dodasz coś jeszcze z dodatkiem "przeważnie".
Daj foto o stanie wtrysków kanał 13, 18, 23 wtedy będziemy widzieć stan wtrysków. No i teraz zaczyna się jazda zaczniemy ci wymieniać co i jak z wtryskami a może trza wymienić. Ale ja stawiał bym na uszczelniacze wtrysków.
hahahs
Kandydat

Nie mam takiej możliwości, żeby sprawdzić wtryski. Po cichu liczyłem, że to może jednak ta pompa no bo najmniej roboty przy niej, ale po sprawdzeniu okazało się, że to jednak nie ona jest winowajcą. Więc tak jak mówiliście będzie to zapewne wina uszczelniaczy na wtryskach.
hahahs
Kandydat

Dziadek13 pisze: sob maja 17, 2025 15:46 Może od razu dodaj wszystkie "coś jeszcze" bo znowu będziemy wypisywać całe elaboraty a ty za chwile dodasz coś jeszcze z dodatkiem "przeważnie".
Daj foto o stanie wtrysków kanał 13, 18, 23 wtedy będziemy widzieć stan wtrysków. No i teraz zaczyna się jazda zaczniemy ci wymieniać co i jak z wtryskami a może trza wymienić. Ale ja stawiał bym na uszczelniacze wtrysków.
Pompo wtryski jak i gniazda oraz uszczelki będą sprawdzane w przyszłym tygodniu. Wstawiam jeszcze zdjęcie z kanału 13, na ciepłym silniku. Czy na postawie tego zdjęcia idzie coś stwierdzić? Niestety zapomniałem o kanale 18 i 23.
Załączniki
IMG_1675.JPEG
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista

Jeżeli cztery ostatnie pozycje są od wtrysków to jest dobrze, trochę obciąłeś defika i nie widać co od czego.
W vcds wygląda inaczej.

Obrazek
ODPOWIEDZ