wstyd, ale tak, tyle lat jeździłem bez hamulca , jak się później okazuje, wymiana linki = tyle samo roboty co podciągniecie kabli
a zaciski EPB Audi , MQB , Sharan są w cenie 80-100zł.
Ale do brzegu:
1 - nowe tarcze - 300mm z Sharan, i niestety nowe osłony tarczy , ale jak sięrobi 20 letnie auto to i tak do wymiany stare
osłony z Tourana 1T3 mają inne przetłoczenia i tarcza 300mm pasuje idealnie
ale można tez założyć zaciski z Golf 7 + tarcza 282
2 - zaciski ,moje z Audi Q3 2016 + jarzma pod tarcze 300
można zastosować inne z Tiguan, Golf 7, Passat, Sharan, Seat ......gdzie to tam jest + odpowiednie wtyczki
3 -przewody hamulcowe - pasuje wszystko jak trzeba tam gdzie przykręca się przewody fabryczne - tu przy belce 4 - okablowanie - kabel w osłonie silikonowej 2,5mm2 , wpuszczony w rurkę od ręcznego , pasował idealnie , lub pojedyncze 2,5mm2
5 - moduł EPB 56D 907 801
6 - przełącznik EPB - zmodyfikowałem z Audi Q3 bo był to jedyny który pasuje, inne (pasuje tylko SHARAN, Audi 8K, 4K, 3G- i 5G0 z MQB , z Audi A3 (83A** już nie działa), tiguan mimo tego samego kształtu co Sharan ma inna elektrykę
Mod dedykowany jest dla aut które mają EDC17 + MK60EC1, a i tak trzeba modyfikować soft w ECU by nie było błędu Motor10
Po modyfikacji softu w ECU, ręczny sam się zaciąga, i sam odpuszcza przy ruszaniu, cos jak przy Hill hold
trzeba zmodyfikować jeszcze licznik, bo EPB steruje PLUSEM jako ręczny, lub zmodyfikować układ by po zaciągnięciu dawał GND na licznik.
tylko wtedy ECU "odpuści" ręczny przy ruszaniu , inaczej mimo ze światła gasną (jak na zaciągnięty ręczny) ecu nie odpuści
wstawiam kilka foto jak to wygląda, raczej chętnych na taki mod nie będzie, wiec rozpisywanie się głęboko w każdym kroku mija się tez z celem , bo nikt tego nie doceni