ustawienia komputera po odłączeniu akumulatora

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

ustawienia komputera po odłączeniu akumulatora

Post autor: Tomas »

ma pytanie do kolegów mądrzejszych ode mnie, rzecz ma się z komputerem i ustawieniami, ostatnio miałem wymienianą dwumasę i przy naprawie odłączyli mi akumulator, od tamtego momentu mam wrażenie że komputer oszukuje, pokazuje wartości jakby nie do końca zgodne z stanem faktycznym, wydaje mi się że przede wszystkim zawyża średnią prędkość i ilość paliwa w baku, czy to możliwe ?

jeżeli tak to jaki jest sposób na ustawienie prawidłowe, tzn jakiś reset ?
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 117 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Mowisz o MFA na zegarach? Jak to moze zawyzac predkośc jak tam nie ma wskaźnika predkosci ? Musiało by się kodowanie licznika zmienic zeby oszukiwał w dystnacje, a tak raczej się nie stało, nawet po odłaczeniu zasilania. Co do reszty to średnie spalanie sobie wylicza itp, wiec mozesz inaczej jeździc z nowym kołem i choc by nawet dla tego. Wszystko da się skalibrowac ale po co jak masz ustawione fabrycznie. Co do paliwa w baku, jak się zapali rezerwa to najlepiej spuśc paliwo i zobacz ile zostalo.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

mówię o wskazaniach komputera przy licznikach, typu średnie spalanie, średnia prędkość, prognozowany dystans do przejechania na podstawie ilości paliwa w baku,
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Tomas pisze:mówię o wskazaniach komputera przy licznikach, typu średnie spalanie, średnia prędkość, prognozowany dystans do przejechania na podstawie ilości paliwa w baku,
Tym bym się nie przejmował komputer wylicza Twój styl jazdy itp. Ja u siebie zauważyłem, że gdy komputer pokazuje że do przejechania pozostało 40 km za 2 - 3 km pokazuje 20 km to zależy od czy stoisz w korku, przyśpieszasz, itp
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
anko1973
Zaawansowany
Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: anko1973 »

ja kiedys wymieniałem żarnik ksenona i też odłączyłem aku. po podłączeniu jest wszystko OK; nic niepokojącego nie zauwazyłem. może skasuj pamięc chwilową i wówczas masz wskazania od poczatku.
ODPOWIEDZ