Koło dojazdowe - wybór

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

anko1973, radziłbym Ci przymierzyc tą dojazdówkę z przodu bo w sytuacji awaryjnej może sie okazać, że dojazdówka ociera o zacisk lub wogóle nie da sie jej założyć...
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

roox ja mam takie samo zaplecze z tyłu i żadna dojazdówka nie chciała wejść,próbowałem i nie można zamknąć klapy,gdybyś miał podłogę na równo a nie kilka cm niżej to mógłbyś zapakować nawet całe koło a tak albo wozisz luzem w bagażniku albo zestaw naprawczy.
Zawsze możesz sam sprawdzić ,wystarczy podjechać gdzieś do wulkanizacji i poprosić o jakieś koło dojazdowe i sobie przymierzyć .
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
anko1973
Zaawansowany
Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: anko1973 »

Dodi na przód nawet sie nie przymierzam z dojazdówką, jak będe miał kapcia z przodu to daję dobry tył na przód a na tył idzie dojazdówka. No chyba, ze kupie sobie śruby do felg stalowych ale przez ....... 17 lat jak jeżdżę miałem 2 razy kapcia.
Awatar użytkownika
AZIK
Użytkownik
Auto:: 1T3 1,4 TSI
Imię:: Michał
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: AZIK »

jeśli masz oryginalne śruby VW z alumfelg, to po co Ci dodatkowy zestaw śrubunku do stalówek??? przecież w VAGu jest jeden rodzaj zakończenia na "półokrągło"....

no chyba, że masz alufelunek dobierany z innej rodziny pojazdów
rafi
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: rafi »

Sruby do stalowek sa inne jak do alu. Sruby do oryginlnych alu sa ze stozkiem, a do dojazdowki jest kula i sa krotsze.
Podjedz gdzies do wulkanizatora to ci da gratis 5 szt. srub.
VW Touran 1,9 TDI 2005r. DSG
Obrazek
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

Jedne do Alu i stali
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 677 razy

Post autor: jeżu »

rafi pisze:Sruby do stalowek sa inne jak do alu. Sruby do oryginlnych alu sa ze stozkiem
Niestety nie masz racji w przypadku Vw Tourana....
rafi
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: rafi »

jeżu pisze:
rafi pisze:Sruby do stalowek sa inne jak do alu. Sruby do oryginlnych alu sa ze stozkiem
Niestety nie masz racji w przypadku Vw Tourana....
Kolego tydzien temu zakupilem sobie dojazdowke bo mam 7 osobowego i u mnie tak wlasnie bylo, a obydwa komplety kol mam alu (zima, lato) oryginalne gdzie sruby ida za stozkiem. Do dojazdowki ida kulowe i sa krotsze. Gdyby tak nie bylo to bym nie pisal. Moge ci zdjecia porobic.
VW Touran 1,9 TDI 2005r. DSG
Obrazek
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 677 razy

Post autor: jeżu »

Możesz porobić i podać nr oryginalnych felg to sobie sprawdzę. Śruba koła do oryginalnych stalówek czy alu jest tylko jedna na kulę M14x1.5x27.(np WHT001812) Nie ma krótszych, dłuższych. Jak uważasz że stosowali stożek to zapodaj mi ich nr....Sprawdź dokładnie w feldze czy czasami nie miałeś kuli.....
Awatar użytkownika
AZIK
Użytkownik

jeżu, chyba że kolega jeździ na stożku a powinien mieć kuliste zakończenie... jego nieświadomość :/

miałem kiedyś ałdi i poprzedni właściciel też jeździł na ori felgach S-line ale miał śruby ze stożkiem - po co ???? nie wiem, pewno takie mu wcisnęli i kupił :mrgreen: .... dopiero ja kupiłem komplet ori śrub żeby były z zakończeniem kulistym i pasowały do oryginalnych felg...

ogólnie to stożkiem też przykręcisz ori felgę ale nie przylega on już tak elegancko do felgi, jak łebek kulisty... czy były skutki uboczne ??? nie... tylko zjechane trochę gniazda w felgach.... ale czułem się bezpiecznie jeżdżąc 300 konną jednostą jednak dopiero po założeniu ori śrubunku....
Awatar użytkownika
malcolm
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
Imię:: Marcin

Post autor: malcolm »

I ja podłącze sie do tematu z kołem zapasowym. U mnie nie ma dojazdówki (ani tym bardziej w pełni wymiarowego koła) tylko zestaw naprawczy. Wydaje sie ze dojazdówka powinna sie w ta wneke zmiescic a pełen wymiar raczej nie. Tylko zastanawiam sie gdzie, po włożeniu dojazdówki, miałbym umiescic lewarek itd. Mam 5 foteli oryginalnie. Jakies sugestie poza tym ze powinienem isc pomierzyć wnęke? :D
Średnica jakieś 65cm a głębokość około 13cm
Ostatnio zmieniony pt cze 08, 2012 12:19 przez malcolm, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

malcolm pisze:I ja podłącze sie do tematu z kołem zapasowym. U mnie nie ma dojazdówki (ani tym bardziej w pełni wymiarowego koła) tylko zestaw naprawczy. Wydaje sie ze dojazdówka powinna sie w ta wneke zmiescic a pełen wymiar raczej nie. Tylko zastanawiam sie gdzie, po włożeniu dojazdówki, miałbym umiescic lewarek itd. Mam 5 foteli oryginalnie. Jakies sugestie poza tym ze powinienem isc pomierzyć wnęke? :D
Jest już ten temat na forum, poszukaj i znajdzeisz.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
AZIK
Użytkownik

masz 5 miejsc więc sprawa chyba prosta
kupujesz dojazdówkę i wypełnienie koła z lewarkiem i kluczem (lub cały zestaw: śrubokręt itp) z używanego touranka

jeśli się mylę proszę o poprawienie...

lewarek/podnośnik widziałem na rysunku z Instrukcji (w 2011), że można zamontować, schować w schowku od strony bagażnika (tam gdzie masz możliwość dojścia do żarówek) - ale czy w I i Poliftówce też tak jest ???? nie wiem, bo nie mam....

u mnie jest większy problem bo mam 7 siedzeń i chamy z VW nawet lewaka ani klucza do kół nie dały... tylko kompresor, puszka i hak do ciągania auta jak się zepsuje....
a ja tak lubię ściągać koła :)
Awatar użytkownika
malcolm
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
Imię:: Marcin

Post autor: malcolm »

niko02 pisze:
malcolm pisze:I ja podłącze sie do tematu z kołem zapasowym. U mnie nie ma dojazdówki (ani tym bardziej w pełni wymiarowego koła) tylko zestaw naprawczy. Wydaje sie ze dojazdówka powinna sie w ta wneke zmiescic a pełen wymiar raczej nie. Tylko zastanawiam sie gdzie, po włożeniu dojazdówki, miałbym umiescic lewarek itd. Mam 5 foteli oryginalnie. Jakies sugestie poza tym ze powinienem isc pomierzyć wnęke? :D
Jest już ten temat na forum, poszukaj i znajdzeisz.
Szukałem i nie znalazłem. Dlatego pisze w tym poscie ponieważ znalazłem go jako jedyny w tym temacie. Byc moze przeoczyłem.
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

malcolm jak otworzysz bagażnik to po lewej stronie powinieneś mieć schowek. Tam możesz schować lewarek i klucz od kół.
PPD
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ