Przeróbka regulacji tylnych szyb manual-elektryka
- jeffik
- Użytkownik
- Auto:: Toyota Verso
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Przeróbka regulacji tylnych szyb manual-elektryka
Witam!
Zacząłem kompletować potrzebne części do wymiany regulacji tylnych szyb z manualnych na elektryczne. Moduł komfortu wymieniłem już wcześniej na HIGH. Ostatnio tanio kupiłem wiązkę elektryczną drzwi tylnych lewych, szukam jeszcze tylnych prawych. Chciałbym prosić o schemat elektryczny sterowania tylnych szyb. W nowej wiązce elektrycznej drzwi jest przewaga białych przewodów, podejrzewam że od słupka będę musiał jeszcze jakieś przewody dołożyć tylko nie wiem jakie i gdzie, dlatego potrzebuję tego schematu. I jeszcze dwa pytanka, czy w drzwiach kierowcy oprócz dołożenia panelu z przełącznikami będzie trzeba dołożyć jakieś przewody oraz czy istnieje możliwość wykręcenia z mechanizmu korbki i w jej miejsce zamontowanie silniczka czy muszę wymieniać całe blachy z linkami?
Pozdrawiam!
Zacząłem kompletować potrzebne części do wymiany regulacji tylnych szyb z manualnych na elektryczne. Moduł komfortu wymieniłem już wcześniej na HIGH. Ostatnio tanio kupiłem wiązkę elektryczną drzwi tylnych lewych, szukam jeszcze tylnych prawych. Chciałbym prosić o schemat elektryczny sterowania tylnych szyb. W nowej wiązce elektrycznej drzwi jest przewaga białych przewodów, podejrzewam że od słupka będę musiał jeszcze jakieś przewody dołożyć tylko nie wiem jakie i gdzie, dlatego potrzebuję tego schematu. I jeszcze dwa pytanka, czy w drzwiach kierowcy oprócz dołożenia panelu z przełącznikami będzie trzeba dołożyć jakieś przewody oraz czy istnieje możliwość wykręcenia z mechanizmu korbki i w jej miejsce zamontowanie silniczka czy muszę wymieniać całe blachy z linkami?
Pozdrawiam!
- jeffik
- Użytkownik
- Auto:: Toyota Verso
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Witam!
@jeżu serdeczne dzięki za schematy!
już poleciało. Teraz muszę dokupić brakujące części i zabiorę się za montaż. Porobię trochę przy okazji fotek, może przydadzą się komuś w przyszłości. Jeszcze tylko jedno pytanko. Orientujecie się czy można z mechanizmu szyb wykręcić mechanizm korbki i w jego miejsce zainstalować silniczek czy muszę kupić całą kompletna blachę drzwi z silniczkiem?
Pozdrawiam!
@jeżu serdeczne dzięki za schematy!
Pozdrawiam!
Witam działam ze swoim Touranem zmiana z manuala na elektryke (tylne drzwi)posiadam wersje bez głośnika gdzie jest instalacja do centralnego zamka z tego co juz sie dowiedziałem nadchodzi ona z modułu komfortu. Touran jest z 08r. kupiłem cały zestaw z drzwi z elektryką wraz z głośnikami dodatkowo sterowniki z przednich drzwi przełaczniki itd przednia instalacja nie ma zmian jak tylna. Kto z was drodzy koledzy podeśle schemat po maju 2006r podłaczenia tylnych sterowników el.szyb chodzi o 4 białe kable 2-grube i 2 cienkie sa jeszcze dwa ktore ida do głosników