odszkodowanie

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
pita
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

odszkodowanie

Post autor: pita »

Witam
mialem ( a raczej moja zonka ) mial aprzykry wypadek
otoz stojac na swiatlach zostala uderzona w tyl przez babke, ktora potem uciekla
Zona nosi kolnierz przez 7 dni, auto uszkodzone zderzak tylni do wymiany raport spisany
(policja w gdyni chyloni) no i zaczelo sie ... po paru dniach okazalo sie ze odszkodowanie bardzo ciezko dostac bo.... (numery zostalyu spisane) ale samochod sprawcy nie widnieje nigdzie :? nie ma OC itd (podejrzewam ze byl to firmowy)
Co dalej robic paniowie, policji nie chce sie bawic w takie rzeczy ... dalej .. no trudno mowia ma pani pecha! pyanie z mojej strony Kur...a! zyjemy w kraju anarchi absolutnej ! czy jak ?
nie ma firmy (lamignat) ktora by sie za to wziela ?
Prosze o jakies rady moze ktos wie co robic?
pozdrowka
Piotr
2.0 TDI 170KM DSG Cross 2007r.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Przede wszystkim to staraj się pisać bardziej składnie i bez błędów, bo czytać trudno.

Co to znaczy że nie ma takiego auta ? Firmowe, prywatne nie ma znaczenia w ewidencji jest, chyba że numery lewe albo źle spisane. Policja jest od tego żeby sprawcę ustalić, świadkowie byli ? Jeżeli niebiescy się ociągają zawsze można napisać skargę na opieszałość Policji. jest poszkodowana, są straty to Policja musi się tym zająć. Zwolnienie lekarskie na ile żona dostała ? W szpitalu leżała ?

Może to Ci pomoże : http://www.motofakty.pl/artykul/ucieczk ... wanie.html
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

pita,
Wróć na miejsce zdarzenia i sprawdź, czy nie ma tam kamer monitoringu miejskiego. Jeżeli nie ma a znasz kierunek jazdy to sprawdź po trasie, znając przynajmniej markę i kolor może ci się udać. Wiem, ktoś zaraz powie, że to powinno należeć do Policji - płacę podatki itp. Odpowiem od razu: niebiescy mają to w dupie. Interwencja zaliczona statystki podniesione.

Jeżeli uda Ci się namierzyć auto to złóż wniosek do niebieskich by przejrzała monitoring, a dla swojego bezpieczeństwa złóż wniosek do operatora by nie usuwał nagrań. Niebiescy zanim napiszą to trochę czasu upłynie, bo nie potraktują tego piorytetowo.
Auto musi być zarejestrowane w bazie CEPIK - pewnie, źle spisano numeryrejestracyjne.
Nie wiem, czy jeszcze istnieje taka możliwość, ale kiedyś można było złożyć wniosek do CEPIKU (MSW chyba teraz to prowadzi) o podanie aut takiej marki/kolor i numerach. Poczytaj
http://www.cepik.gov.pl/portal/c/portal ... atystyka=1
Wiem, że pomyślisz, że odwalasz za nich robotę, ale jak przyjdziesz już z konkretami to zobaczą, że nie mogą sobie olać i mogą mieć skargę jak pisze Tomas.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
pita
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: pita »

hej dzieki serdeczne
za cenne rady, postaram sie cos poszukac ...
pozdrawiam
P
2.0 TDI 170KM DSG Cross 2007r.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

pita,
I jeszcze proponuję byś pogadał z małżonką (pozdrów ode mnie) czy na pewno ją nic nie boli. Gdyby udało się jeszcze w związku z tym wypadkiem pociągnąć zwolnienie o następne dni to już niebiescy inaczej to będą kwalifikować jako wypadek a nie kolizję.
A tu już będą zobowiązani przeprowadzić czynności, a jak jeszcze podrzucisz im nagrania lub wskażesz gdzie mają szukać to inaczej sprawy polecą.

A i jeszcze jedno - podaj namiary na sprawcę marka częściowy numer rej. opisz dokładnie uszkodzenia jakie mogły powstać.
Myślę, że koledzy z okolic zaczną się rozglądać za takim autem i może wypatrzą gdzie jest

WYPADEK - jest to zdarzenie drogowe polegające na zderzeniu co najmniej dwóch pojazdów, potrąceniu pieszego lub innego uczestnika ruchu (także innej osoby przebywającej na drodze), uderzeniu pojazdu w przeszkodę – oraz wywołujące skutki w postaci uszkodzenia ciała naruszającego prawidłowe funkcjonowanie czynności organizmu powyżej 7 dni.

KOLIZJA – to w rozumieniu potocznym zdarzenie mające związek z ruchem drogowym, które pociągnęło za sobą tylko straty materialne a jego uczestnicy nie odnieśli żadnych obrażeń ciała lub doznane obrażenia są poniżej 7dni ( w tej sytuacji o obrażeniach ciała decyduje uprawniony lekarz ).
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
ODPOWIEDZ