świece żarowe - jakie ?
- gibek73
- Specjalista
- Auto:: Touran
- Imię::
- Kontakt:
świece żarowe - jakie ?
Hejo,
dzisiaj znowu podłączyłem u moich magików autko pod komp i pokazał problem świecy nr 1
Dlaczego do nich zawitałem (do moich magików) ?
Przy poranym (zimnym) odpalaniu, delikatnie autem wewnątrz trzęsło (bardzo delikatnie) i mijało to po kilkunastu sekundach pracy silnika. Zwróciłem na to już wczesniej uwagę, ale czekałem na chłodniejsze noce.
O dziwo, jak jest ciepło na dworzu (ciepły silnik również) - nie ma takiego problemu (lub jest niezauważalny), żadnego szarpania, trzęsienia.
Chcę w tym momencie od razu wymienić komplet świeczek, tylko proszę o podpowiedź jaka firma (marka) do mojego Touranika?
Co kupić?
Na co zwrócić uwagę?
dzisiaj znowu podłączyłem u moich magików autko pod komp i pokazał problem świecy nr 1
Dlaczego do nich zawitałem (do moich magików) ?
Przy poranym (zimnym) odpalaniu, delikatnie autem wewnątrz trzęsło (bardzo delikatnie) i mijało to po kilkunastu sekundach pracy silnika. Zwróciłem na to już wczesniej uwagę, ale czekałem na chłodniejsze noce.
O dziwo, jak jest ciepło na dworzu (ciepły silnik również) - nie ma takiego problemu (lub jest niezauważalny), żadnego szarpania, trzęsienia.
Chcę w tym momencie od razu wymienić komplet świeczek, tylko proszę o podpowiedź jaka firma (marka) do mojego Touranika?
Co kupić?
Na co zwrócić uwagę?
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Swiece, tylko org, nie kupuj podróbek, i malo tego, najlepiej dobrac po Nrze VIN.
Świece sprawdzisz VAG-iem w Blokach pomiarowych silnika na kanale 12. Ale w ten sposób sprawdzisz jesli świeca ma juz stałą usterke, bo jak sporadycznie wystepująca to musiał bys cały czas z VAG-iem jeździc. Z racji ze wymiana dość klopotliwa, zalecam wymianę 4 szt na raz. na 100k km powinno wystarczyc
Instrukcja wymiany juz byla
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=26
Świece sprawdzisz VAG-iem w Blokach pomiarowych silnika na kanale 12. Ale w ten sposób sprawdzisz jesli świeca ma juz stałą usterke, bo jak sporadycznie wystepująca to musiał bys cały czas z VAG-iem jeździc. Z racji ze wymiana dość klopotliwa, zalecam wymianę 4 szt na raz. na 100k km powinno wystarczyc
Instrukcja wymiany juz byla
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=26
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
- sianko86
- Specjalista
- Auto:: 2.0tdi CFHC 140km 2011rok
- Imię:: Damian
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Witam . Nie otwierajac nowego tematu przykleje i odnowie swoj problem tutaj:)
A mianowicie chce wymienic u siebie swiece zarowe. Z tego co mechanik powiedzial to mam 1 uszkodzana. czytalem na innych postach ze nie trzeba wymieniac wszystkich takze chce wymienic tylko 1. Prosba moja jest taka. Podpowiedzcie jakie swiece najlepiej kupic(jaki jest koszt) i czy wymiana samemu jest ciezka?? nadmieniam iz mam silniczek 1,9 BKC 77kw. jak ma ktos jakis opis jak sie wymienia to bylbym wdzieczny.
A mianowicie chce wymienic u siebie swiece zarowe. Z tego co mechanik powiedzial to mam 1 uszkodzana. czytalem na innych postach ze nie trzeba wymieniac wszystkich takze chce wymienic tylko 1. Prosba moja jest taka. Podpowiedzcie jakie swiece najlepiej kupic(jaki jest koszt) i czy wymiana samemu jest ciezka?? nadmieniam iz mam silniczek 1,9 BKC 77kw. jak ma ktos jakis opis jak sie wymienia to bylbym wdzieczny.
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
Ja mam Beru, wymieniałem wszystkie ale w warsztacie. Różne historie słyszałem o wymianie więc wolałem oddać specjaliście. Można zerować gwint i takie tam, ostatnio ktoś tu pisał że spryskał kilka razy WD40 i potem poszło jak po maśle, oczywiście klucz do świec masz ? Znasz przebieg tych świec ? Ja miałem spalone 2 a i tak wymieniłem wszystkie, auto zaczęło lepiej palić.
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 670 razy
Wymiana swiec żarowych
W załączniku masz opis..... łącznie z ich sprawdzeniem...sianko86 pisze:jak ma ktos jakis opis jak sie wymienia to bylbym wdzieczny.
- Załączniki
-
- wymiana swiec.pdf
- (50.75 KiB) Pobrany 681 razy
-
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
- Imię:: Zbigniew
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Ze świecami to może też być inny problem. U mnie też nieraz zatrzęsło lekko autem przy zapalaniu i potem miałem błąd na 3-cim cylindrze-przerwa w obwodzie. Wymieniłem komplet świec i teraz też czasami zatrzęsie(mocniej niż poprzednio) podczas zapalania i błąd na 3 i 4 -tym cylindrze -przerwa w obwodzie. Może przerwa jest w innym miejscu instalacji?