Drzwi kierowcy lekko nie dochodząca uszczelka

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
malcolm
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz

Post autor: malcolm »

mieszkoma pisze:są całe drzwi niedociągnięte co widać na drugim zdjęciu. Jakby sama ramka była wygięta to "blacha" by pasowała idealnie, a tak nie jest. Sprawdź jeszcze wszystkie szpary, czy np. drzwi nie trą o próg itp. Albo zrób zdjęcia.
collega pisze ze nie dochodzi mu tylko ramka wiec chyba wie co widzi na żywo :lol:
zdjecie nr 2 jest tak zrobione ze moze sie wydawac ze ponizej ramki drzwi tez nie dochodza ale to raczej tylko złudzenie.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

malcolm pisze:
cheles pisze:
malcolm pisze:hmmm na drugim zdjeciu wyglada to troche tak jak by ktos próbował podwarzac je w miejscu gdzie zaczyna sie szyba. A one nie dochodzą po całości czy tylko ramka szyby w tym narożniku? Moze poprostu ktoś próbował dostac sie do środka i wygiął ramke. W takim wypadku trzeba ją dogiąć spowrotem.
Widać tam rdzę, krawędź drzwi idealnie nie dochodzi, więc dociągnięcie drzwi może pomóc.
Z ręcznym dogięciem to też nie jest taka prosta sprawa by lakier nie odskoczył.
Ale kolega pisał ze ma problem z niedochodzącą uszczelką a nie z całymi drzwiami. Stad moja sugestia ze tylko ramka szyby moze byc odgięta. Tak sie czesto robi jak np. klucz zostanie zatrzasniety w srodku a nie ma drugiego. Jesli to tylko ramka to mysle ze nie ma strachu. Kilka lat temu miałem podobny wypadek w Toledo z 2002 roku ze musielismy giac ramke zeby dostac sie do klamki od srodka. Po całej operacji i z wyczuciem dogietej spowrotem ramce wszystko wróciło do stanu sprzed działań :lol:
Może zdjęcie jest pod złym kątem zrobione ale na fotce na górze widaje mi się że blacha drzwi jest trochę nierówna. Zrób jak radzi mieszkoma od przodu fotkę lub sprawdź i napisz.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
malcolm
Użytkownik

cheles pisze:
malcolm pisze:
cheles pisze: Widać tam rdzę, krawędź drzwi idealnie nie dochodzi, więc dociągnięcie drzwi może pomóc.
Z ręcznym dogięciem to też nie jest taka prosta sprawa by lakier nie odskoczył.
Ale kolega pisał ze ma problem z niedochodzącą uszczelką a nie z całymi drzwiami. Stad moja sugestia ze tylko ramka szyby moze byc odgięta. Tak sie czesto robi jak np. klucz zostanie zatrzasniety w srodku a nie ma drugiego. Jesli to tylko ramka to mysle ze nie ma strachu. Kilka lat temu miałem podobny wypadek w Toledo z 2002 roku ze musielismy giac ramke zeby dostac sie do klamki od srodka. Po całej operacji i z wyczuciem dogietej spowrotem ramce wszystko wróciło do stanu sprzed działań :lol:
Może zdjęcie jest pod złym kątem zrobione ale na fotce na górze widaje mi się że blacha drzwi jest trochę nierówna. Zrób jak radzi mieszkoma od przodu fotkę lub sprawdź i napisz.
zdjecie musiało by byc raczej zrobione od tyłu auta
mieszkoma
Użytkownik
Auto:: AVQ 2003
Imię:: Mieszko
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: mieszkoma »

im więcej tym lepiej. op przodu i od tyłu: łączenie drzwi z błotnikiem, a także łączenie drzwi przednich i tylnych. Najlepiej jakby na zdjęciach było widać kawałek progu aby był punkt odniesienia.
2min więcej zajmie ale może rozwiać wątpliwości.
Awatar użytkownika
Przemek_85
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Przemek_85 »

Najlepiej to niech kolega podjedzie do blacharza i tam jemu to ustawią na cacy, wiem co mowie bo tez miałem problem z ustawieniem tylnej klapy, a blacharzowi zajęło to niewiele czasu, zapłaciłem 30zł i jest jak z fabryki.
Sprzedam Nakładki na pedał gazu GTI
Info na PW

Nie mam już Tourana :(
collega
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 TDI BXE 2006
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: collega »

Problem w tym ze mieszkam w anglii a angielski blacharz znajac ich podejscie zacznie pewnie drzwi naginac ;] a boje sie ze w aso mi zaspiewaja kwote z kosmosu

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

collega,
Widać, że są nierówne. Dociągnięcie śrub powinno pomóc. To pierwsza rzecz do sprawdzania i wyrównania.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
malcolm
Użytkownik

Moim zdaniem regulacja rygla nic nie da. Ja stawiam ze ramka szyby jest odgięta. Dołem drzwi leżą dobrze, listwy sie schodzą. Odchodzi tylko narożnik ramki.
Zobaczymy, kolega niech działa :lol:
collega
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 TDI BXE 2006
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: collega »

malcolm pisze:Moim zdaniem regulacja rygla nic nie da. Ja stawiam ze ramka szyby jest odgięta. Dołem drzwi leżą dobrze, listwy sie schodzą. Odchodzi tylko narożnik ramki.
Zobaczymy, kolega niech działa :lol:
Ale znowu na laczeniu drzwi z blotnikiem w gronym punkcie widac ze drzwi sa lekko wyzej czyli dolny zawiast mogl sie lekko przesunac w strone blotnika a gorny trzym ok przez co nie dociaga dobrze tej ramki ;[ znowu rygiel moze podnosic lekko drzwi i dlatego patrzac na laczenie drzwi przod tyl wydaje sie ze sa ok

Mysle ze poszukam jakiegos normalnego blacharza ktory mi to ustawi
ODPOWIEDZ