klamra uchwyt do bagaznika

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

klamra uchwyt do bagaznika

Post autor: Maciej_F »

Witam .

od lat gapię się na taki brak w samochodzie i zastanawiam się co mi brakuje???

Obrazek
plastik bagażnika 3 ci rząd siedzeń .

Obrazek

Aż mie oświeciło :shock:
Czy tu nie siedzi takie ucho do bagażnika ???

Obrazek
pos 8

Na allegro jest tego pełno chromowane i nie - w bardzo róznych cenach . Czy od paska , audika to też może pasować ???
A może poprzedni właciciel to zdjął bo przeszkadzało 3-ciemu rzędowi siedzeń ???

1J0 864 203 D czy w tym przypadku ostania literka ma znaczenie

I jeszcze jedno ma ktoś może zdjęcie z orginalną sitką mocującą bagaże

pos 5 kod 1T0 861 690 ???
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Maciej_F,

Piszesz o tym ?

Obrazek
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert

Z grubsza o tym . Ucho do siatki jest u ciebie . Ciekawostka miejce na nie jest przesunięte o 90 st w twojej wersji (masz 5-cio czy 7 miejscowy samochód ?) . Ale jak nic w tym miejscu siedzi to ucho .
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Post autor: jeżu »

cheles, z orginalną sitaką mocującą bagaże. W poliftach tego niema (jak u Ciebie czy u mnie) pisałem już kiedyś. http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... +bagaznika

Maciek fotek takich nie posiadam... Ale z tego co widzę to te uchwyty to chyba by pasowały... poszukam jeszcze po nr
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Bardzo mnie zainteresowała ta sprawa z tymi zaczepami siatki (ucho mocujące) i postanowiłem zgłębić tą sprawę.
Ale od początku.

Jeżeli chodzi o tą małą siatkę na boczku bagażnika to tak jak już było pisane na forum montowana była seryjnie tylko w początkowych rocznikach od 02-2003 do 07-2004.
Oczywiście taką siatkę można zakupić w ASO VW (numer części: 1T0 861 690 numer koloru: RHU - antracyt, RHV - szary art, koszt w ASo VW ok. 126.52 zł) i zamontować samemu.
Tak wygląda w moim samochodzie, rocznik 2004:

Obrazek

A teraz zabieramy się za uchwyty siatki.
A więc tak, w pierwszych rocznikach (2003-2004) na pewno uchwyty wewnętrzne (czytaj te przy drugim rzędzie siedzeń) montowane były poziomo, później różnie, widziałem samochody w których były montowane w pionie i poziomie, dopiero w rocznikach 2011 są montowane poziomo.
Jak się nie myle to jak jest wersja 7-mio osobowa to są właśnie w pionie.
Trzeba wiedzieć, że zaczep nie mocuje się (przykręca) do boczka bagażnika tylko do karoserji gdzie są specjanie zrobione miejsca z gwintem na śrubki.
Ale i tu nie ma problemu ponieważ:
Boczki bagażnika mają już przyszykowane miejsca na wycięcie w nich dziur na zaczepy w poziomie lub w pionie:

Obrazek Obrazek

Co do miejsc przykręcenia uchwytów do karoserii to i tu Niemcy się popisali ponieważ przyszykowane są już w dwóch miejscach, zobaczcie sami:

Obrazek

Jest jeszcze jedna sprawa, zaczepy siatki od strony klapy bagażnika. Najpierw zaczepy montowane były na plastiku progu bagażnika tam gdzie pośrodku jest ucho to zamka klapy.
Moim zdaniem chybiony pomysł, lepszym rozwiązaniem było przesunięcie je tak jak jest to we wszystkich innych modelach VW również na boczki bagażnika i w nowszych Touranach.
Do wersji Touranów z uchami na progu bagażnika stosowana była również specjalna siatka na bagaże o numerze 1T0 065 110, a tak wygląda:

Obrazek Obrazek

Co do samych zaczepów siatki to mają numer 1J0 864 203 D, koszt jednej sztuki w ASO VW to: 72.30 zł. Uchwyty z końcówkami B/C/D to te same uchwyty.

Obrazek Obrazek Obrazek

Maciej_F te zaczepy co pokazem są moje i mogę Ci je sprzedać, leżą mi w szafie i tylko miejsce zajmują, pochodzą z boczków bagażnika z Audi A3.
Jeżeli jesteś zainteresowany to daj znać co do ceny to na pewno się dogadamy.

A co do dziur w boczkach w Twoim autku to na pewno nie wyszło tak z fabryki, czy nie były dodawane siedzenia trzeciego rzędu w autku bo do tego trzeba jeszcze zmieniać boczki i chyba dodawać pasy. Moim zdaniem to tak trochę na to wygląda, albo ktoś boczki zmieniał np. miał już bardzo porysowane i wymienił na mniej zniszczone, albo sobie po prostu odkręcił uchwyty bo potrzebował.
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Maciej_F,
5 osobowy siatka idzie tak jak Tomasz _Wawa dodał zdjęcia.

[ Dodano: Pon Lip 30, 2012 20:51 ]
Tomasz_W-wa,
Niemcy a wydawało się, że rozsądny naród. W porządku siatki bocznej poskąpili - pies ich trącał, ale czemu nie dodają uchwytów na zakupy - tak jak u Ciebie.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

cheles to i tak jeszcze nie jest przegięcie.
Zaczęli oszczędności, my możemy myśleć że to żadna oszczędność ale przy tej ilości co wyjeżdża z fabryki to już za jedną siatkę to potężna kasa.

Przegięcie w oszczędzaniu to mam w drugim samochodzie. Samochodzik mniejszy do miasta Seat Ibiza TDI wersja Sport dość bogato wyposażony: usportowione zawieszenie, kubełki, xenon, klimatronik, tempomat, fotochrom, aluski 16 cali dedykowane do wersji Sport itp oczywiście wszystko oryginalne, a nie założyli oświetlenia schowka pasażera i lampki w bagażniku, jakaś kpina zrozumiał bym jak by to była wersja Basic, a tu wersja nawet w Polsce nie sprzedawana.
Na szczęście instalacja do schowka była podciągnięta tylko założyć włącznik i lampkę, ale oświetlenie bagażnika (bardzo mi przeszkadza że jej nie ma) nie ma instalacji nawet kupiłem całą instalację z innej Ibizy aby przełożyć samą instalację oświetlenia do bagażnika, ale nie mam czasu na to. Trzeba by zarezerwować ze 2-3 godziny.
No cóż takie przyszły czasy, na szczęście dużo rzeczy można sobie samemu dołożyć w autkach z grupy VAG.

P.S. Co do mocowania na siatki to dziwne bo z Etki wychodzi, że była montowana, może za dopłatą a więc dość rzadko można ją spotkać w modelach od 2005.

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert

Tomasz_W-wa pisze:
Maciej_F te zaczepy co pokazem są moje i mogę Ci je sprzedać, ........
Jeżeli jesteś zainteresowany to daj znać co do ceny to na pewno się dogadamy.

A co do dziur w boczkach w Twoim autku to na pewno nie wyszło tak z fabryki, ....... albo sobie po prostu odkręcił uchwyty bo potrzebował.
Uuuu la la :brawa: .. :piwo: sie należy za takie rozpracowanie tematu . Już wszystko wiem . Zresztą przekładałem sobie te dwa , które miałem na tyle .

Nie wiem czy chcę ci zdumpingować cenę bo na allegro to od 10 zeta można kupić ,Żebyś się nie obraził .

A propos historii tego braku to widzę że w karcie pojazdu raz to był samochód ciężarowy a raz 7-io osobowy . Cosik pierwszy właściciel mieszał aczkolwiek z fabriken wyszedł jako orginał 7-miomiejscowy (5KT)
Awatar użytkownika
Przemek_85
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Przemek_85 »

dot. oświetlenia schowka pasażera, znajomy ma audi A4 2012r fajnie doposażoną a też nie ma schowka podświetlonego, jak pojechał do aso z zapytaniem "dla czego" to odpowiedzieli że za dopłatą jest i w skład wchodzi oświetlenie przestrzeni nóg, drzwi chyba też.
Uchwyt na zakupy w bagażniku też mam, ale jakoś z tego nie korzystam... mało przydatny dodatek...(ciekawe ile sie do tego dopłacało?)
Sprzedam Nakładki na pedał gazu GTI
Info na PW

Nie mam już Tourana :(
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

To tak,aby uściślić...W wersji z niską podłogą mocowania są w poziomie i na plastiku tylnym przy zamku,natomiast w wersji podwyższanej w pionie i tylne są już na boczkach,pomimo że dziury poziome na tylnym plastiku są,ale są poniżej podłogi i ich nie widać normalnie. ;) :oki:
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

Maciej_F to ja przebijam Allegro i po 8 zeta za sztukę Ci sprzedam. He He
Ja na nich nie chcę zarobić tylko naprawdę zawalają mi miejsce w szafie.
Jak jesteś chętny to pisz na PW.
Muti dobry tok rozumowania, nie pomyślałem o podwyższonej podłodze.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert

Tomasz_W-wa pisze: Jak jesteś chętny to pisz na PW.
Muti dobry tok rozumowania, nie pomyślałem o podwyższonej podłodze.
Tak to będzie : złożone foteliki 3-go rzędu dają wyższą podłogę to i trzeba wyżej umiejscowić zaczep .

Dobra pisze na PW
ODPOWIEDZ