Bardzo mnie zainteresowała ta sprawa z tymi zaczepami siatki (ucho mocujące) i postanowiłem zgłębić tą sprawę.
Ale od początku.
Jeżeli chodzi o tą małą siatkę na boczku bagażnika to tak jak już było pisane na forum montowana była seryjnie tylko w początkowych rocznikach od 02-2003 do 07-2004.
Oczywiście taką siatkę można zakupić w ASO VW (numer części: 1T0 861 690 numer koloru: RHU - antracyt, RHV - szary art, koszt w ASo VW ok. 126.52 zł) i zamontować samemu.
Tak wygląda w moim samochodzie, rocznik 2004:
A teraz zabieramy się za uchwyty siatki.
A więc tak, w pierwszych rocznikach (2003-2004) na pewno uchwyty wewnętrzne (czytaj te przy drugim rzędzie siedzeń) montowane były poziomo, później różnie, widziałem samochody w których były montowane w pionie i poziomie, dopiero w rocznikach 2011 są montowane poziomo.
Jak się nie myle to jak jest wersja 7-mio osobowa to są właśnie w pionie.
Trzeba wiedzieć, że zaczep nie mocuje się (przykręca) do boczka bagażnika tylko do karoserji gdzie są specjanie zrobione miejsca z gwintem na śrubki.
Ale i tu nie ma problemu ponieważ:
Boczki bagażnika mają już przyszykowane miejsca na wycięcie w nich dziur na zaczepy w poziomie lub w pionie:
Co do miejsc przykręcenia uchwytów do karoserii to i tu Niemcy się popisali ponieważ przyszykowane są już w dwóch miejscach, zobaczcie sami:
Jest jeszcze jedna sprawa, zaczepy siatki od strony klapy bagażnika. Najpierw zaczepy montowane były na plastiku progu bagażnika tam gdzie pośrodku jest ucho to zamka klapy.
Moim zdaniem chybiony pomysł, lepszym rozwiązaniem było przesunięcie je tak jak jest to we wszystkich innych modelach VW również na boczki bagażnika i w nowszych Touranach.
Do wersji Touranów z uchami na progu bagażnika stosowana była również specjalna siatka na bagaże o numerze 1T0 065 110, a tak wygląda:
Co do samych zaczepów siatki to mają numer 1J0 864 203 D, koszt jednej sztuki w ASO VW to: 72.30 zł. Uchwyty z końcówkami B/C/D to te same uchwyty.
Maciej_F te zaczepy co pokazem są moje i mogę Ci je sprzedać, leżą mi w szafie i tylko miejsce zajmują, pochodzą z boczków bagażnika z Audi A3.
Jeżeli jesteś zainteresowany to daj znać co do ceny to na pewno się dogadamy.
A co do dziur w boczkach w Twoim autku to na pewno nie wyszło tak z fabryki, czy nie były dodawane siedzenia trzeciego rzędu w autku bo do tego trzeba jeszcze zmieniać boczki i chyba dodawać pasy. Moim zdaniem to tak trochę na to wygląda, albo ktoś boczki zmieniał np. miał już bardzo porysowane i wymienił na mniej zniszczone, albo sobie po prostu odkręcił uchwyty bo potrzebował.
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa