Moja konfiguracja Crossa + jaki rabat?

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
insanex
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Moja konfiguracja Crossa + jaki rabat?

Post autor: insanex »

Cześć,
Wygląda na to, że mamy opanowaną konfigurację auta - raczej tutaj się już nic nie zmieni bo z rzeczy, których nie wzięliśmy raczej nic nam już nie jest potrzebne... Teraz trzeba cenę odpowiednio zbić u dealera/ów :-).

Z doświadczenia wiem, że auto im mocniej wyposażone, tym większy upust można wynegocjować - na razie na poniższą konfigurację dostaliśmy niecałe 7% (co uważam - na start - jest niezłym wynikiem).

Pytanie do Was - niestety z marką VW nie miałem wcześniej doświadczenia w zakresie nowych aut (a np. wiem, że w BMW nie dadzą więcej niż 8% na auto < 300 tys. PLN) dlatego pytanie o jakich rabatach słyszeliście (ale z pewnego źródła), że da się wyciągnąć i może wiecie, które salony są skore do większych rabatów (opłaca mi się dla 2-3 tys. złotych podjechać kilkadziesiąt czy nawet kilkaset kilometrów).

No... to poniżej mój konfig i czekam na Wasze wskazówki odnośnie rabatów, TX!

VW Cross Touran 2.0TDI 170KM DSG 6-stopniowa (kolor: na razie chyba szary "Pepper")
- pakiet skóra (czarna): sportowe fotele, skóra, grzane fotele z przodu,
- nawigacja (510? - ta większa - 6,5" - w każdym razie)
- adaptacyjne biksenony + LED
- Park Assist + czujniki przód/tył (to chyba mus przy PA), ale bez kamery
- 3. rząd foteli
- kierownica multifunkc. + łopatki (po grzyba one?)
- czujnik zmierzchu, deszczu,
- instalacja telefonu "start",
- siatka oddzielająca bagażnika,
- czujnik ciśnienia w oponach,
- dodatkowy alarm.

Przed rabatem wyszło ~144k.

Z czego świadomie zrezygnowaliśmy:
- panorama,
- elektrycznie składane lusterka (przydatne, ale kurde 1400 zł za taki "bajer" to przegięcie pały nawet jak Jaguara moim zdaniem),
- kamera cofania (mieliśmy do tej pory same czujniki i zaspokajało 100% naszych potrzeb),
- webasto (żona chciała, ale kosztuje prawie 5k, a czytałem, że często pada)...

Nie wiem czy coś pominąłem...

Kolega (sorki - nie kojarzę jeszcze nikogo tutaj po imieniu/nicku) przy powitaniu polecił mi dopytać o pakiet rodzinny (okna, drzwi etc.) - okazuje się, że w nowym Touranie to standard jest (nie, że są okna i drzwi ;-), ale że są blokady na dzieciaki).
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

no konfiguracja spoko, ale cena masakra, chyba że ktoś kupuje auto i jeździ nim min 8 lat, wtedy ok. Panorama fajny bajer ja bym wziął, reszta jest to co auto powinno mieć :)
O rabatach nie słyszałem gdyż nie kupie już nowego auta z życiowego doświadczenia. Uważaj tylko przy odbiorze dobrze popatrz na powlokę lakierniczą gdyż widziałem w salonie w MAGRO TYCHY golfa z malowaną beznadziejnie maską a cena za auto była coś ok 89 000 zł. Według mnie nie ma co ufać a sprawdzić dokładnie.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Ja swego czasu ( w innej epoce gdy nie znalem jeszcze Tourana) interesowałem się Skodą, Octavią Tour. Różnice między salonami były nawet do 2 tys zł. Proponuje wysłać do kilku salonów maila z zapytaniem o cenę tak skonfigurowanego auta. Zobaczysz kto będzie lepszy. Potem można jeszcze ponegocjować.

Kolega kupił Octavie taniej w Płocku, tak że opłacało mu się lecieć kilkaset km.

Dobrą metodą negocjacyjną jest także podpuszczanie na dilera innej marki. Idziesz np do Opla , konfigurujesz podobnie Zafire, tak żeby np te 5 tyś zł była tańsza i pokazujesz sprzedawcy VW gdy ten jest nieugięty. Mówisz wprost to ja mam jednak tu lepsza propozycję. Chyba skorzystam z Opla. Kluczem jest to żeby mieć wydrukowaną ofertę konkurencji.
insanex
Początkujący

aki: jeśli chodzi o cenę to się z nią godzę kupując nowe auto, a ponieważ przelatuję autem ok. 200tys. km zanim pójdzie "do ludzi" to auta używane się u mnie średnio sprawdzają. Poza tym cieszy mnie możliwość konfiguracji pod siebie i ta "prawie pewność" stanu auta. Nie me też tutaj co demonizować - kupno nowego walonego (bo spadł z lawety etc.) to przypadek/loteria - czyli w sumie tak jak kupno 100% pewniaka używanego (tym bardziej, że fachowcem jestem w innej dziedzinie, a motoryzacyjnie jedynie pasjonatą).

A panoramy i tak bym nie używał bo nie lubię jak mnie grzeje w czaszkę lub jak mi świeci w okulary od góry :)

Przepraszam za monolit tekstu, ale mi z komórki nie chce łamać linii :(. (już wyedytowałem i usunąłem monolityczny tekst :-)).

Tomas: pomysł z testowaniem wielu dealerów też miałem, ale wplecenie tu innej marki to dobry pomysł, dzięki!
Ostatnio zmieniony wt sie 28, 2012 23:41 przez insanex, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr1979
Specjalista
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Piotr1979 »

Do Insane:
Pozazdrościć.
Powodzenia w negocjacjach.
ps. Cheles poznał jakiegoś prezia z VW, może rabat załatwi. hehehe
Szukajcie a znajdziecie.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Piotr1979 pisze:Do Insane:
Pozazdrościć.
ps. Cheles poznał jakiegoś prezia z VW, może rabat załatwi. hehehe
Od Zasady :)

A największy możliwy rabat jest jeżeli dobrze pamiętam to chyba jest 30% w każdym bądź razie było tak w 2009 r., ale jest pewien haczyk - auto kupuje pracownik VW, jest zarejestrowany na niego, a po chyba roku odsprzedaje Tobie. Oczywiście to dla tych co mają po rodzinie albo naprawdę zaufanie.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

wszyscy pracownicy mają rabat 15 procent czy to bmw czy to audi, wiem bo byłem i się pytałem. Jest to standardowy rabat dla pracownika produkcyjnego, ci na górze mają większe rabaty.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Image
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

aki pisze:wszyscy pracownicy mają rabat 15 procent czy to bmw czy to audi, wiem bo byłem i się pytałem. Jest to standardowy rabat dla pracownika produkcyjnego, ci na górze mają większe rabaty.
Mi znajomy znajomego w ASO mówił o 30 % ale nie skorzystałem za dużo było tych znajomych.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

mówię jak mi gadali podczas delegacji do AUDI, BMW, VW Werke
Image
Dołas

Post autor: Dołas »

odnośnie tych pracowników to 15% na starcie + to co utargują :piwo:
insanex
Początkujący

Mhm... mi takie 15% w zupełności by spasowało :-) - wtedy nawet na leasing 108% bym nosem nie kręcił :-). Ale dzięki - wiem do czego mam mierzyć, hehe.

[ Dodano: Wto Sie 28, 2012 23:45 ]
Piotr1979 pisze:Do Insane:
Pozazdrościć.
Dzięki, dzięki! Pierwszy raz mam przyjemność (tak, to niewątpliwie JEST przyjemne ;-)) konfigurować nowe auto i nie być przyciętym budżetem na poziomie, który uniemożliwia skonfigurowanie czegokolwiek (oczywiście nadal w ramach rozsądku). Wcześniej zawsze było albo "to co stoi", albo trzeba było z czegoś rezygnować :(
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

insane pisze:przy powitaniu polecił mi dopytać o pakiet rodzinny (okna, drzwi etc.) - okazuje się, że w nowym Touranie to standard jest (nie, że są okna i drzwi ;-), ale że są blokady na dzieciaki).
Zawsze możesz przejrzeć tę "górę" swoich postów i zobaczyć, ze ja to napisałem. Niestety nie zrozumiałeś co chciałem ci przekazać.
Blokada mechaniczna, czyli przekręcenie plastikowego bolca w tylnych drzwiach jest standardowa, ale elektryczne blokowanie już nie. Blokowane są osobno lewa i prawa strona, a blokada obejmuje szybę i zamek. Praktyczna rzecz, kiedy często wozi się różną liczbę dzieci, po różnych stronach. Fakt, że to bajerek ale z tego co wiem wiele nie kosztuje.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
insanex
Początkujący

Turanek: oczywiscie, ze moglem przejrzec swoje posty jednak z komorki nie jest to juz takie ultra wygodne i szybkie, a akurat z niej ostatnio glownie korzystam. Przeprszam, poprawię się :). Co do opcji to dealer o niej nie słyszał :(. Kiepski dealer czy moze to opcja dostepna dopiero w Sharanie?
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Opcja np. w Tiguanie. Powiedz dealerowi, żeby zadzwonił bezpośrednio do Poznania, do centrali i sprawdził. Jak cię to interesuje to możesz to zobaczyć na konfiguratorze niemieckim nazywa się to Family - Paket i do tego masz specjalne pokrycie tyłów oparć przednich siedzeń (na kopiące nóżki pociech) cena 95 neuronów
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
adamrogalski
Początkujący

Re: Moja konfiguracja Crossa + jaki rabat?

Post autor: adamrogalski »

ja dostałem 10% (bez jakiś promili) ale zakup w leasing (choc nie VW), wersja highline 1,4TSI, gadżety prawie wszystkie oprócz skóry (wole alkantare) i webasto, oczywiście z DSG7. Jeśli chodzi o twoje wyposażenie to nie wyobrażam sobie takiego auta bez panoramy - efekt zarąbisty, zwłaszcza dla dzieci z tyłu, w dodatku otwierany więc można użytkować lepiej niż klimę, kamerka cofania i lusterka były chyba w jakimś pakiecie z tego co pamiętam. Autko odebrane miesiąc temu po 4,5 miesiąca oczekiwania.

ps

łopatki są do zmiany biegów w DSG, super sprawa.
park asist przereklamowany, raz o malo bym nie wjechal w slup w garażu, traktuję to jako zwykły bajer

insane pisze:Cześć,
Wygląda na to, że mamy opanowaną konfigurację auta - raczej tutaj się już nic nie zmieni bo z rzeczy, których nie wzięliśmy raczej nic nam już nie jest potrzebne... Teraz trzeba cenę odpowiednio zbić u dealera/ów :-).

Z doświadczenia wiem, że auto im mocniej wyposażone, tym większy upust można wynegocjować - na razie na poniższą konfigurację dostaliśmy niecałe 7% (co uważam - na start - jest niezłym wynikiem).

Pytanie do Was - niestety z marką VW nie miałem wcześniej doświadczenia w zakresie nowych aut (a np. wiem, że w BMW nie dadzą więcej niż 8% na auto < 300 tys. PLN) dlatego pytanie o jakich rabatach słyszeliście (ale z pewnego źródła), że da się wyciągnąć i może wiecie, które salony są skore do większych rabatów (opłaca mi się dla 2-3 tys. złotych podjechać kilkadziesiąt czy nawet kilkaset kilometrów).

No... to poniżej mój konfig i czekam na Wasze wskazówki odnośnie rabatów, TX!

VW Cross Touran 2.0TDI 170KM DSG 6-stopniowa (kolor: na razie chyba szary "Pepper")
- pakiet skóra (czarna): sportowe fotele, skóra, grzane fotele z przodu,
- nawigacja (510? - ta większa - 6,5" - w każdym razie)
- adaptacyjne biksenony + LED
- Park Assist + czujniki przód/tył (to chyba mus przy PA), ale bez kamery
- 3. rząd foteli
- kierownica multifunkc. + łopatki (po grzyba one?)
- czujnik zmierzchu, deszczu,
- instalacja telefonu "start",
- siatka oddzielająca bagażnika,
- czujnik ciśnienia w oponach,
- dodatkowy alarm.

Przed rabatem wyszło ~144k.

Z czego świadomie zrezygnowaliśmy:
- panorama,
- elektrycznie składane lusterka (przydatne, ale kurde 1400 zł za taki "bajer" to przegięcie pały nawet jak Jaguara moim zdaniem),
- kamera cofania (mieliśmy do tej pory same czujniki i zaspokajało 100% naszych potrzeb),
- webasto (żona chciała, ale kosztuje prawie 5k, a czytałem, że często pada)...

Nie wiem czy coś pominąłem...

Kolega (sorki - nie kojarzę jeszcze nikogo tutaj po imieniu/nicku) przy powitaniu polecił mi dopytać o pakiet rodzinny (okna, drzwi etc.) - okazuje się, że w nowym Touranie to standard jest (nie, że są okna i drzwi ;-), ale że są blokady na dzieciaki).
ODPOWIEDZ