dziwne drgania auta

borut
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

dziwne drgania auta

Post autor: borut »

witam wszystkich użytkowników touranka....
od jakiegoś czasu auto po odpaleniu oczywiście zimnego silnika drży... czuć to bardzo dobrze na kierownicy... może ktoś podpowie czy to normalne, oczywiście nie chodzi mi tu o jazdę na postoju po prostu...
dmx81
Początkujący

Post autor: dmx81 »

ja nie jestem specjalista, ale czytalem kilka postow podobnych - problemem bylo albo kolo dwumasowe, albo pompowtryski (w ktoryms miejscu podawana jest inna mieszanka i powoduje to wlasnie drgania), ale lepiej, jak wypowie sie ktos bardziej obeznany :)
PS>> jaki masz przebieg?
borut
Początkujący

mój przebieg to 170 tys
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Z drganiami jak z innymi usterkami. Ludzie wymieniają dwumasy, uszczelniacze na pompowtryskach, wiązki zasilające, i nadal to samo. Przypadek kazdy inny mimo ze to samo się dzieje. Dwumasa juz do wymiany jak by nie patrzec. Moze byc kolo alternatora, sprawdz jak jest na włączonej klimie.
borut
Początkujący

tzn. twierdzisz że musze wymienić koło dwumasowe? orientujesz sie jaki może być koszt i czy mogę z tym jeździć zeby nic sie gorszego nie stało
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Patrząc na przebieg mozna załozyc ze tak, ale czy to jest powodem? okaze się jak się zacznie robic.
Awatar użytkownika
dudi1516
Początkujący

Post autor: dudi1516 »

Spacewalker, u mnie też występują dziwne nieregularne drgania i to nie zawsze. Przy włączonej klimie ich nie ma. Czy przyczyną może być koło alternatora ?
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 677 razy

Post autor: jeżu »

Bo przy włączonej klimie silnik dostaje większą dawkę paliwa dlatego chodzi "równiej". Podstawa to sprawdzenie poduszek układu napędowego , PD i dwumas. A co sprzęgiełko alternatora ma doczynienia z "równą" pracą silnika to nie mam pojęcia...
Awatar użytkownika
dudi1516
Początkujący

PD i poduszki sprawdzane i wszystko ok, dwumasa nie pokazuje też typowych objawów nadmiernego zużycia. Dlatego gdzieś wyczytałem,że może to być koło alternatora ze sprzęgiełkiem. Nie wiem czy może mieć to jakiś związek ale gdy wracałem z urlopu ( znajomy całą drogę za mną 2500 km) mówił,że w nocy widać delikatne mruganie świateł. Może to sugerować właśnie coś z alternatorem ?!
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 677 razy

Post autor: jeżu »

A zmierz ładowanie jakie masz?
Awatar użytkownika
dudi1516
Początkujący

Dopiero wróciłem od mechanika, napięcia skaczące od 14.02 do 14,10, stwierdził uszkodzony regulator napięcia. Założyliśmy inny i prąd 14,30 i wahania do 14,31 i mruganie świateł zniknęło. Przyjechałem do domu na tym jego i jest ok, nawet jak na razie zniknęły drgania silnika( chociaż nie wiem czy regulator może mieć na to jakikolwiek wpływ) . Jutro kupię nowy i zobaczymy po założeniu. Koszt orginalnego Boscha podobno około 130 zł.
ODPOWIEDZ