Witam kolegów posiadam VW touran 2.0 tdi 2004r. Mój problem polega na tym że, jadąc około 100km.h i kiedy przyspieszam zwłaszcza pod górkę słychać takie chrobotanie z przodu od strony kierowcy w okolicy kola i czuć takie wibracje pod pedałami a to się dzieje zawsze na wybojach jak samochód się buja lub przy wychodzeniu z zakrętu ! sprawdziłem całe zawieszenie ..... przeguby,półośki itd.. i nic nie znalazłem ! może koledzy maja jakieś pomysły co to może być
Turanek pisze:A kóła zamieniał? Poduszki skrzyni i silnika?
tak kółka też! przerobiłem ten temat no też się właśnie zastanawiam nad tymi poduszkami pod silnikiem ! brak mi pomysłów na to a budżet topnieje i nadal jest problem
Oprócz dwóch mocowań na nadkolach masz jeszcze trzecie - wahdełko-bimbadełko tzw. lizak zapobiegający obrotowi silnika wzdłuż osi wału korbowego. Występuje głównie przy przyspieszaniu i opóźnianiu jazdy silnikiem. Łożysko mocowane w sankach potrafi się wybić.
Powiększ sobie pierwsze zdjęcie z tej aukcji. Widać na nim bimbadełko z płaskownikiem drugiego punktu mocowania. A tutaj jest widoczna tuleja metalowo-gumowa w sankach.
Turanek pisze:Oprócz dwóch mocowań na nadkolach masz jeszcze trzecie - wahdełko-bimbadełko tzw. lizak zapobiegający obrotowi silnika wzdłuż osi wału korbowego. Występuje głównie przy przyspieszaniu i opóźnianiu jazdy silnikiem. Łożysko mocowane w sankach potrafi się wybić.
dzięki wielkie Turanek za pomoc myślę że tu jest problem nie miałem pojęcia o tym że coś takiego jest w naszych Tourankach i dziwi mnie że mechanik na to nie wpadł ???pewnie sam o tym nie wie pytanko mam jeszcze :)czy koledzy znają fachowe nazwy i numery katalogowe tych części ???