Obniżanie Tourana

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
gravis
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: gravis »

witam
niedawno kupiłem tourana z niemiec, był obniżony oryginalne amortyzatory, sprężyny 30/30, fele 17' opona 225/45 . wygląd bajka, ale urodziło mi się dziecko i żona kazała wymienić te sprężyny żeby nasze dzieciątko nie dostało padaczki heh, w każdym razie jeżeli ktoś szuka sprężyn posiadam komplet w bardzo dobrym stanie za 250zł. myślę że cena atrakcyjna z racji tego iż na allegro takie sprężyny zaczynają się od 500zł
http://allegro.pl/show_item.php?item=2664154697
w razie pytan pisać na priv lub 666328792.
sprężynki były koloru granatowego, ze wględu na darmowy dostęp do piaskowania zostały odnowione i pomalowane na czarny mat. :super:

[ Komentarz dodany przez: jeżu: Czw Wrz 20, 2012 22:12 ]
Witam od zamieszczania ogłoszeń jest dział giełda.... Uprzedzam,że nie zamieścisz w nim jeszcze ogłoszenia bo jesteś jeszcze mało "aktywny" Ale wszystko przed nami... :super: :super:
Załączniki
DSCF0235.jpg
Ostatnio zmieniony ndz wrz 23, 2012 12:05 przez gravis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
AZIK
Użytkownik
Auto:: 1T3 1,4 TSI
Imię:: Michał
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: AZIK »

na -30 trzepie???? no co Ty.... przecież to miekkie jak cholera :)

u mnie dzieciarnia nie chce wsiadadać do Tourana ,bo buja jak na statku :) - wolą jeździć seicento gdzie uprzednio był gwint, a tera siedzi krosno pucharowe z sprężynami -60/-50

chyba mam inne dzieci :) ale kochane :brawa:
Awatar użytkownika
Marekk
Specjalista
Auto:: 2.0 TDI BKD 2005
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Marekk »

Pytanko mam czy na seryjnych amorkach miałes te sprezyny? i Czy podejda pod koła 18?
gravis
Początkujący

Post autor: gravis »

ja mialem na seryjnych amorkach i 17
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Marekk sprężyny podejdą. Obcierać nie będą, bo ja jeździłem Touranem załadowanym na maksa, aż koła dobijały do końca, bo się skończyły amorki z tyłu i mowy o żadnym obcieraniu nie było. Musisz się tylko liczyć z tym, że bez dedykowanych amorków te, które masz szybko się wykończą na takich sprężynach i odboje też szybko zostaną zniszczone, a co za tym idzie zawieszenie, łączniki, tuleje i inne elementy też szybciej pójdą do wymiany. Wszystko zależy też od tego jak będziesz jeździł.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
Marekk
Specjalista
Auto:: 2.0 TDI BKD 2005
Imię:: Marek
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Marekk »

Dzieki Michał za info ;) wtakim razie jeszcze poczekam aż stac mnie bedzie na całe zawieszenie :)
Myślał ktoś o zastosowaniu w tylnym zawieszeniu zamiast tylnych sprężyn poduszek na powietrze ?Dziś widziałem taki projekt w BMW E46 gdzie miał normalne amortyzatory (znaczy się zestaw amor sprężyna -35 mm)a tył amortyzator detykowany do obniżenia -35mm zamiast sprężyn miał założone 1 baranowe poduszki zasilany małym kompresorem na guziczek :)
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: lukasz22i »

poszło PW
Awatar użytkownika
TouranDriver
Początkujący
Auto:: 1.9 2005r BKC
Imię:: Przemek
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Obniżanie Tourana

Post autor: TouranDriver »

Witam. Takie pytanko, ponieważ będę obniżać Touranka a nie mam aż takiej wiedzy w tym temacie. Zakładając gwint co trzeba jeszcze wymienić? Chodzi mi o rzeczy typu łączniki itp..

-- Pn mar 14, 2016 08:10 --
TouranDriver pisze:Witam. Takie pytanko, ponieważ będę obniżać Touranka a nie mam aż takiej wiedzy w tym temacie. Zakładając gwint co trzeba jeszcze wymienić? Chodzi mi o rzeczy typu łączniki itp..
Panowie ktoś pomoże??