Tomasz_W-wa pisze:Witam czy ktoś się spotkał z takim błędem (z tego co wiem to nie tylko mi taki błąd wyskoczył):
Błędu nie da się skasować, ale dogrzewacz działa, a więc nie wiem co mam o tym myśleć.
W poradniu bledu pisze ze mozliwe ze nie zostala przeprowadzona adaptacja
# Ustaw kanał Adaptation 030 do nowej wartości 30.
# Ustaw kanał Adaptation 043 do nowej wartości 0.
# Wykonaj podstawowe ustawienie w bloku pomiarowego Wartość (MVB) kanal 066.
lock00, linkill dzięki za podpowiedzi, tylko szkopuł w tym, że nie mam na razie kabla, a zdjęcie zrobione telefonem jak mechanik mi to sprawdzał.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
witam
w webasto skasowany został bład ( dokladnie nie wiem jaki nie zapisalem ) jak teraz sprawdzic czy on działa .... podobno nie dziala pompka ale powiedziano mi ze nie ma problemu bo i tak silnik napedzi "wode" a ogrzewania kabiny nie mam ...
w co mam wejsc w VACS i jak zrobic zeby sprawdzic działanie webasto ?
Najnowsze POI do RNS - 21.10.2013 Mój chomik - redart_vw
lock00 w tym miesiącu wydałem na autko 3.000 zł i jakość na kabel nie starczyło.
Księgowej już truje drugi miesiąc, ale jak widzisz pieniążki idą na części mechaniczne.
Ale kabel na pewno będzie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Bez pompki nie będzie chodzić.
Opis jak uruchomić dogrzewacz autorstwa chyba Jarrego:
Jak uruchomić dogrzewacz Webasto gdy jest ciepło?
Możemy też wejść w Basic Settings i na 11-stym kanale(przycisk u góry) możemy wymusić włączenie jak i wyłączenie Webasta. Działa to niezależnie od temperatury zewnętrznej także możemy to wykorzystać zarówno do uruchomienia ogrzewania postojowego jak i dogrzewacza w celach testowych, również w warunkach gdy temperatura zewnętrzna jest wyższa niż 5°C.
Bloki pomiarowe
Podczas testów dobrze jest podglądać co się dzieje w blokach pomiarowych w kanałach 1,2,3
U kolegi wymieniałem pompkę w Webasto.Pomka chodzi ładnie tylko że pracuje cały czas jak tylko uruchomi się samochód.Jakoś mnie to dziwi bo w moim Turku pomka włącza się tylko jak uruchamia sie ogrzewanie,albo nie zwróciłem uwagi że chodzi cały czas.wszystko przecież jest tak samo z tym że ja mam Climatronic ,a u kolegi jest Climatic,ale to chyba nie ma z tym nic wspólnego,a pomka uruchamia się po uruchomieniu auta i chodzi do tej pory jak się zgasi samochód
Ostatnio zmieniony czw paź 25, 2012 21:50 przez siemion22, łącznie zmieniany 1 raz.
No to jestem po wymianie pieca. W trakcie wymiany pieca okazało się, że mam dodatkowo uszkodzoną pompkę, więc wymiana była w dwóch podejściach. Dzięki Jarry za pomoc, bez Ciebie nie dał bym rady Przeprowadziłem testy i piec odpala (choć na początku miał problem z płomieniem), pompka pompuje wodę. Oczywiście, mam dostępną opcję ustawiania podgrzewacza w menu. Teraz czekam na zimniejsze dni.
Witam!
Właśnie jestem po wymianie pompki i tak jak kolega wyżej napisał po uruchomieniu silnika słychać cały czas pompke i nawet nie trzeba sie specjalnie wsłuchać w środku auta, czy to normalne? Wcześniej może przy sprawnej pompce nie zwracała sie na to uwagi. Mógłby ktoś zabrać głos w tej kwestii?
pompka obiegowa elektryczna (ta od dogrzewacza lub ogrzewania Webasto) uruchamia się automatycznie zawsze gdy pracuje silnik (mniemam aby nie utrudniać przepływu względnie wspomóc pompę płynu mechaniczną)