Bardzo dziwny dzwiek silnika 1.9 TDI - bardzo prosze o pomoc
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Bardzo dziwny dzwiek silnika 1.9 TDI - bardzo prosze o pomoc
Witam, jest to moj pierwszy post na forum.
Zwracam się do Was z prośba o pomoc w diagnozie problemu z moim Turanem. Od kilku dni bez względu na temperature silnika pojawia się bardzo niebezpiecznie brzmiący dzwiek z silnika, takie metaliczne tłuczenie. Tutaj jest link do krotkiego filmu: http://www.youtube.com/watch?v=fkUMhrf0xd8 .
Do mechanika jeszcze nie miałem możliwości podjechać.
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Zwracam się do Was z prośba o pomoc w diagnozie problemu z moim Turanem. Od kilku dni bez względu na temperature silnika pojawia się bardzo niebezpiecznie brzmiący dzwiek z silnika, takie metaliczne tłuczenie. Tutaj jest link do krotkiego filmu: http://www.youtube.com/watch?v=fkUMhrf0xd8 .
Do mechanika jeszcze nie miałem możliwości podjechać.
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
kolego ja bym juz wiecej nie odpalał tego silnika bo korbowód moze Ci bokiem wyjsc...
tak powaznie to byc moze naprawde korbowód chce wyjsc na wolnosc... moze to tez byc urwany zawór bo szklanka to raczej nie jest choć to tez na 100% nie mozna wykluczyc... tak czy inaczej bez zdjecia głowicy sie nie obędzie... i to jak najszybciej bo szkoda silnika... serio ja bym go juz nie odpalał...

tak powaznie to byc moze naprawde korbowód chce wyjsc na wolnosc... moze to tez byc urwany zawór bo szklanka to raczej nie jest choć to tez na 100% nie mozna wykluczyc... tak czy inaczej bez zdjecia głowicy sie nie obędzie... i to jak najszybciej bo szkoda silnika... serio ja bym go juz nie odpalał...
-
- Początkujący
Dziekuje za odpowiedz.
Dodam, że ten stan nie występuje cały czas, to się pojawia nagle (podczas jazdy lub zaraz po uruchomieniu silnika) po czym samoistnie znika. Za pierwszym razem pojawiło sie na kilka minut od razu po uruchomieniu silnika i po paru minutach problem ustąpił, po czym przejechałem 500 km wracajac z wakacji bez problemu. Od niedzieli pojawia się coraz czesciej.
Dodam, że ten stan nie występuje cały czas, to się pojawia nagle (podczas jazdy lub zaraz po uruchomieniu silnika) po czym samoistnie znika. Za pierwszym razem pojawiło sie na kilka minut od razu po uruchomieniu silnika i po paru minutach problem ustąpił, po czym przejechałem 500 km wracajac z wakacji bez problemu. Od niedzieli pojawia się coraz czesciej.
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
no to troche zmienia postac rzeczy...sprawdz "pompki" na Vag-u a jak nic nie wykaze to pewnie bedzie głowica do zdjecia bo tak to ciezko zdjagnozowac... spacewalker może mieć racje...gumiak pisze:Dodam, że ten stan nie występuje cały czas, to się pojawia nagle (podczas jazdy lub zaraz po uruchomieniu silnika) po czym samoistnie znika. Za pierwszym razem pojawiło sie na kilka minut od razu po uruchomieniu silnika i po paru minutach problem ustąpił, po czym przejechałem 500 km wracajac z wakacji bez problemu. Od niedzieli pojawia się coraz czesciej.
-
- Początkujący
Z przebiegiem to nigdy nie wiadomo, niby na oko wydaje sie byc autentycznym, ale...
Co do wałka, moj mechanik powiedzial, że nie dawno robił to samo w passacie, który miał 250 tyś przebiegu (1 właściciel, dbający o serwis - wiec przebieg 100%) - czyli zdarzają się takie rzeczy. Może była jakaś słabsza seria tych części i na mnie też trafiło...
Co do wałka, moj mechanik powiedzial, że nie dawno robił to samo w passacie, który miał 250 tyś przebiegu (1 właściciel, dbający o serwis - wiec przebieg 100%) - czyli zdarzają się takie rzeczy. Może była jakaś słabsza seria tych części i na mnie też trafiło...
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy