Problem z płynem chłodniczym

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
mich_616
Auto:: Touran
Imię::

Problem z płynem chłodniczym

Post autor: mich_616 »

Witam wszystkich. Mam problem z Touranem, wersja Highline 2004r a mianowicie strasznie chleje płyn chłodniczy. Lałem już różne i z każdym to samo, wystarczy ze postoi pół dnia i zbiorniczek pusty, a gdy doleje na max to po przejechaniu ok. 30 km zapala się kontrolka ze pusto, i faktycznie tak jest. Czy ktoś wie może w czym tkwi problem? Jeśli temat w złym dziale to proszę o przeniesienie.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Post autor: jeżu »

Witam jeśli nie ma ubytków na zewnątrz to obstawiam pękniecie głowicy, chłodnica recyrkulacji spalin też do sprawdzenia.... Tematy są na forum..... :szukaj:
Awatar użytkownika
pabloxxx
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,9 TDI
Imię:: Paweł
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: pabloxxx »

kolego gdzieś musisz mieć wyciek skoro piszesz, że ja stoi to płyn ubywa :>
popatrz dobrze po przewodach na chłodnicę czy gdzieś się nie poci.
mich_616

Wlasnie wycieku niema zadnego. Wczoraj dolalem na wieczor i dzis patrze nic nie ubylo. Czesem ubywa jak stoi a czasem nie. Tak czy inaczej 0 wycieku.
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

Sprawdź korek czy nie jest walnięty.
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
pabloxxx
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,9 TDI
Imię:: Paweł
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: pabloxxx »

U mnie była niewielka dziurka na chłodnicy, też nie było widać wycieków,
jak dobrze się przyjrzałeś to widać było jakby malutki dymek :mrgreen:
i tak sobie płyn ubywał.
mich_616

QQRYDZA pisze:Sprawdź korek czy nie jest walnięty.
Tez nad tym myslalem ale od miesiaca nowka sztuka siedzi i problem nie znikl.
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

No to na razie wiemy, że cieknie w Highlinie ale w jakim silniku ... :shock:

Może tak profil autka byś uzupełnił.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
mich_616

2.0 Tdi, automat.
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Panowie tez mam problem z płynem lecz wygląda trochę inaczej jak kolegi mich_616 ale nie chcą zakładać nowego tematu piszę w tym. Mianowicie dzieje się coś takiego że odstawiam samochód do garażu wieczorem jest wszystko pięknie ładnie zachodzę rano odpalam wyjeżdżam i komunikat na kompie STOP! i pusty zbiorniczek płyny chłodzącego. No dobra czasami jest tak że gaszę odpalam i nie ma żadnego błędu nic się nie świeci jedziemy. A czasami tak jest że nie gaśnie. Otwieram maskę i faktycznie nie ma płynu w zbiorniczku lecz pomału odkręcając zbiorniczek likwiduje podciśnienie i pomału płyn wraca do poziomu między minimum a maksimum. Ostatnio zrobiłem tak że odstawiając do garażu sprawdziłem ile jest płynu i zachodząc rano też sprawdziłem wartości się różniły. Panowie poradźcie co może być nie tak?
Awatar użytkownika
kidol
Początkujący

Post autor: kidol »

Damian15 pisze:Panowie tez mam problem z płynem lecz wygląda trochę inaczej jak kolegi mich_616 ale nie chcą zakładać nowego tematu piszę w tym. Mianowicie dzieje się coś takiego że odstawiam samochód do garażu wieczorem jest wszystko pięknie ładnie zachodzę rano odpalam wyjeżdżam i komunikat na kompie STOP! i pusty zbiorniczek płyny chłodzącego. No dobra czasami jest tak że gaszę odpalam i nie ma żadnego błędu nic się nie świeci jedziemy. A czasami tak jest że nie gaśnie. Otwieram maskę i faktycznie nie ma płynu w zbiorniczku lecz pomału odkręcając zbiorniczek likwiduje podciśnienie i pomału płyn wraca do poziomu między minimum a maksimum. Ostatnio zrobiłem tak że odstawiając do garażu sprawdziłem ile jest płynu i zachodząc rano też sprawdziłem wartości się różniły. Panowie poradźcie co może być nie tak?
Sprawdź korek czy uszczelki jest dobra
Jak nie to to zobacz czy na miarce oleju nie ma kaszy bo na to wskazuje że masz głowice pękniętą.
Ja miałem w dwóch miejscach, koszt spawania to skromne 1000 pln :( a najgorsze jest to że auto miałem ok 2 tyg
Damian15
Specjalista

Właśnie olej ostatnio sprawdzałem na palcu ładnie się rozprowadza i jest tak jak należy. U mnie tyran jest od końca sierpnia też nie za długo :|
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Trochę mało info o samochodzie, silniku, roczniku podałeś w profilu - uzupełnij to będzie łatwiej Ci pomóc ;)
Sprawa numer dwa, to ja miałem przez pewien czas podobnie - od jakiś 3 miesięcy przestałem mieć takie jazdy z płynem. Niestety ciężko stwierdzić co było przyczyną, ponieważ robiłem kilka rzeczy w między czasie - w tym - miałem pęknięty wężyk od obiegu płyny po prawej stronie silnika (są tam takie czarne), wymieniłem korek od zbiorniczka wyrównawczego, miałem też naprawiane ogrzewanie postojowe, bo nie chciało się odpalić (ale to raczej nie powinno mieć z tym nic wspólnego - oprócz tego, ze też jest w obiegu :) ).
Teraz mam tylko tak, że poziom płynu spada nieco po rozgrzaniu silnika (podobno to normalne, bo to układ ciśnieniowy) i już tak zostaje aż odkręcę korek (wtedy jest słychać jak ciśnienie się wyrównuje i płyn wraca do swojego poziomu).
Także, nie każdy ubytki płynu to od razu pęknięta głowica :)
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Damian15
Specjalista

Silnik AZV. I właśnie myślę aby sprawdzić ten korek od zbiorniczka. A no i wczoraj jadę sobie i zjeżdżając z drogi na parking zaświecił mi się STOP! a na parkingu się zatrzymałem temperatura na zewnątrz nie pamiętam ale na pewno ponad 5 stopni i webasto się załączyło. zgasiłem otworzyłem zbio0rniczek i wszystko w porządku.
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Na rozgrzanym silniku jak odkręcisz korek, to powinno być ponad stan i to tak min 0,5cm, albo lepiej. Sprawdź korek bo to tanie - ja do ASO podjechałem i kupiłem - chyba ok 40pln, albo jak masz z kim to się zamień na kilka dni. Jak to nie pomoże, to obejrzyj dokładnie węże (te czarne), które są w obiegu cieczy - tak jak pisałem, ja miałem pęknięty na zgięciu jeden - w zasadzie do znalezienia tylko na gorącym silniku jak było duże ciśnienie to na chusteczce zostało coś wilgotnego.
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
ODPOWIEDZ