Witam forumowiczów
czyli mając kierownicę czteroramienną można bez większych problemów wymienić na trójramienną bez multi funkcji poduszka nie będzie pasowała tak ?? czyli muszę zakupić kpl. kierownicę trójramienną z poduszką i nic więcej a adaptacja wykona się sama ?? czy coś źle zrozumiałem ???
Jarry, piwko dla Ciebie za kabelek, programik tez hula )))) bledow mam ze hej ale coz skladam go od golej blachy wiec jeszcze troche bede musial sie napocic. DZIEKUJE !!!
[ Dodano: Sro Paź 17, 2012 09:52 ]
Jarry, jeszcze jedna prosba, mozesz mi podac nr czesci jezeli chodzi o kabelek do multi funkcyjnej kierownicy?
Teraz jest - VW Touran 1.6 tdi, 105 KM, DSG (1T3)
Był VW Touran 1.9 tdi, 105 KM, DSG (1T1)
Jarry, potrzebowac bede ale jak zawsze problem z moim pobytem w kraju, teraz na swieta najszybciej. Ile u Ciebie ten kabelek kosztuje?
Rozmawialismy o typie kierownicy - moja ma numer 1K0419091ESUSZ
[ Dodano: Sro Paź 17, 2012 14:27 ]
Mocowanie poduszki chyba na sprezyne ale zadnej sprezyny przy kierownicy nie bylo?
Teraz jest - VW Touran 1.6 tdi, 105 KM, DSG (1T3)
Był VW Touran 1.9 tdi, 105 KM, DSG (1T1)
Mam zmienioną kierownicę taka jak Jarrego (wciskane plastikowe guziki)
Dla przypomnienia wygląda tak:
Poniżej moje kodowanie:
Podpowiedzi do kodowania:
Z kodowania pierwotnego:
Mogę używać przycisku ciszej/głośniej oraz używać przycisków po prawej stronie do komputera. Próbuje na podstawie manuala Jarrego ustawić:
Wyciszenia za pośrednictwem gwiazdki lub słuchawki tzw funkcja mute oraz po prawej stronie przyciskami góra/dół przestawiać rozgłośnie radiowe lub utwory muzyczne. Z tego co podał Jarry to nie przyjmuje mi kodowania.
Macie jakiś pomysł jak to ustawić ?
ale zapytaj redarta czy udało mu sie ustawić gwiazdkę jako mute.... bo chyba nie..
Wszystko zależało od kodowania....
Spróbował bym pozmieniać pozycje w 0xxxxx: Multi-Function Steering Wheel
jeśli nie pomoże to nie wiem......
Ostatnio zmieniony pt lis 23, 2012 22:01 przez jeżu, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki Jeżu
Jutro sprawdzę bo już nie chce mi się ganiać do garażu. Sprawdziłem kodowanie. Wychodzi, że nie przyjmuje, a co za tym idzie szykuje się wymiana licznika z 1/2 na pełny FIS.
BRUNO55 - przeczytałem ten temat i może to jest nawet opcja dla twardzieli (nie każdy będzie chciał grzebać przy poduszce), ale nurtuje mnie jedna kwestia, przecież w tych poduszkach jest inny tył czyli mocowanie do kiery, czyżby tę osobną blaszkę na tyle dało się przyśrubić do kiery 3R?
jarry pisze:BRUNO55 - przeczytałem ten temat i może to jest nawet opcja dla twardzieli (nie każdy będzie chciał grzebać przy poduszce), ale nurtuje mnie jedna kwestia, przecież w tych poduszkach jest inny tył czyli mocowanie do kiery, czyżby tę osobną blaszkę na tyle dało się przyśrubić do kiery 3R?
Nie. Spody poduszki i mocowanie do kiery są identyczne więc trzeba przy poduszce odkrecić te cztery śruby ( konieczność ) bo trzeba odpiąć zaczepy zaślepki które są schowane pod tą metalową płytą która tworzy włącznik klaksonu. Wiadomo że wcześniej trzeba wypiąć wtyczki od klaksonu i wypiać wtyczkę od poduszki Cała operacja trwa 15 minut. Owszem robiłem to trochę z duszą na ramieniu ale założyłem gumowe rękawiczki i wszystko poszło bez problemów. Po wypięciu zaczepów zaślepki wyciąga się tylko paczuszkę z poduszką i wkłada do nowej zaślepki. Reszta to już tylko zatrzaśnięcie zatrzasków , przykręcenie czterech śrub, wpięcie wiazki i poduszka gotowa. Każdy kto to przeczyta i weżmie się sam za adaptację poduszki 4-ro do 3 ramiennej kierownicy będzie robił to na własną odpowiedzialność .
To jest spód mojej poduszki od kiery 4-ro ramiennej po adaptacji do zaślepki kiery 3 ramiennej.
Tak wyglądał środek kierownicy 4-ro ramiennej
I tu nasuwa się wniosek że są dwa rodzaje mocowań poduszek do kierownicy i na to trzeba zwracać uwagę.
Wiec po dlugich probach sprawa multifunkcji wyglada tak:
1. gwiazdka albo dziala jako polecenie glosowe dla telefonu albo nie dziala wcale zalezy od kodowania - jako mute nie dalo sie ustawic
2. przyciski po prawej w menu bez problemu chodza ale jako zmiana stacji/utworu nie działaja 3. wejscie do menu nie dziala z manetki - podobno tak ma byc ? - z kierownicy nacisniecie menu powoduje przejscie do nastepnej funkcji - nie "otwiera" menu tak jak z manetki.
a jak wyglada sprawa u was po zmianie na multifunkcjie ?
moze to sprawa kodowania uzywam wersji 10.6.4 ... ale to raczej bez znaczenia ...
co do sterownika to zmienilem CQ na CD tak jak jarry i etka zalecaja ....
wiec juz wymieklem .... moze ktos cos wie lub wymysli ?
Najnowsze POI do RNS - 21.10.2013 Mój chomik - redart_vw