Zamierzam w następnym roku zmienić z RCD300 na RCD510 ,czy potrzebne są przejściówki(adaptery),aby je podłączyć, geteway mam E, wiec zmiana na wyższy będzie pewnie potrzebna aby lewego prądu nie pobierał
RCD 510
-
lock00
- Władca postów
- Auto:: 1T1
- Imię:: -
- Podziękował: 32 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
RCD 510
Kilka tematów podobnych znalazłem, lecz chciałbym aby ten model miał swój temat, a dlatego ze chciałbym się dowiedzieć o wrażeniach z użytkowania tego radia,wiem ze paru użytkowników już je ma
, jaka jest możliwość upgrade radyjka, wgranie firmware z polskim oprogramowaniem, i ogólnie jak się sprawuje,czy można rozszerzyć kodekami których standardowo nie odczytuje, jaki jest efekt muzyczny...
Zamierzam w następnym roku zmienić z RCD300 na RCD510 ,czy potrzebne są przejściówki(adaptery),aby je podłączyć, geteway mam E, wiec zmiana na wyższy będzie pewnie potrzebna aby lewego prądu nie pobierał

- rofal
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 2007
- Imię:: Robert
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
No dzięki lock00 za podjęcie tematu bo o tym radyjku nic nie wiadomo no może niewiele.
Ja wymieniłem RCD 310 właśnie na ten model był mały problem przy podłączaniu anteny którą powiedzmy wpasowałem troszkę na sile nie miałem jeszcze wtedy VCDS ale jakiś czas temu go zakupiłem i skanując auto wyskakuje mi błąd anteny ale nic sie nie dzieje jest wszystko ok radio odbiera prawidłowo nawet łapię polskie stacje jeszcze w Berlinie.
Sprawuje się wzorowo czyta kartę pamięci, płyty ogólnie jest bardzo OK ale może ktoś podpowie co można z nim zrobić coś tak niestandardowo z bajerem.
Ja wymieniłem RCD 310 właśnie na ten model był mały problem przy podłączaniu anteny którą powiedzmy wpasowałem troszkę na sile nie miałem jeszcze wtedy VCDS ale jakiś czas temu go zakupiłem i skanując auto wyskakuje mi błąd anteny ale nic sie nie dzieje jest wszystko ok radio odbiera prawidłowo nawet łapię polskie stacje jeszcze w Berlinie.
Sprawuje się wzorowo czyta kartę pamięci, płyty ogólnie jest bardzo OK ale może ktoś podpowie co można z nim zrobić coś tak niestandardowo z bajerem.
,,Jeśli ktoś uważa Cię za głupka, to nie odzywaj się by go w tym nie utwierdzić.''
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
Z polskim menu jest problem (nie tak łatwo jak z RNS510). Takie rzeczy robią osoby z lubina http://mtronic.com.pl/page16.php
Zmieniłem RCD300 na RCD510. Pierwsze moje wrażenia- zdecydownie lepiej gra.
Z podłaczeniem zależy ile masz wtyczek do anteny (sprawdź). U mnie na jednej antenie radio dobrze ściągało fale, żadnych problemów (ale w vcds wywaloło błąd).
Jeśli masz jedną antene to musisz dołożyć drugą antenę lub łatwiej kupić przejśćiówkę diversity (z jednej wtyczki przejscie na dwie)
Jeśli masz dwie anteny potrzebujesz wówczas albo przejściówki 2-2 albo obudowy w którą włożysz dwie anteny. Obecnie możesz mieć dwie anteny oddzielne, zdejmuejsz obudowy z nich i montujesz w jednej zbiorczej (podwójnej). (Na alledrogo znajdziesz wszystko co potrzebujesz).
Ja jestem baaardzo zadowolony z tego radyjka. Brakuje mu tylko Navi ale tą mam osobno i o wiele bardziej aktualną.
Zmieniłem RCD300 na RCD510. Pierwsze moje wrażenia- zdecydownie lepiej gra.
Z podłaczeniem zależy ile masz wtyczek do anteny (sprawdź). U mnie na jednej antenie radio dobrze ściągało fale, żadnych problemów (ale w vcds wywaloło błąd).
Jeśli masz jedną antene to musisz dołożyć drugą antenę lub łatwiej kupić przejśćiówkę diversity (z jednej wtyczki przejscie na dwie)
Jeśli masz dwie anteny potrzebujesz wówczas albo przejściówki 2-2 albo obudowy w którą włożysz dwie anteny. Obecnie możesz mieć dwie anteny oddzielne, zdejmuejsz obudowy z nich i montujesz w jednej zbiorczej (podwójnej). (Na alledrogo znajdziesz wszystko co potrzebujesz).
Ja jestem baaardzo zadowolony z tego radyjka. Brakuje mu tylko Navi ale tą mam osobno i o wiele bardziej aktualną.
-
lock00
- Władca postów
- Auto:: 1T1
- Imię:: -
- Podziękował: 32 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Czy mam jedną,czy dwie anteny to znając życie dowiem się jak będe zmieniał
, andrz3j, a co do polskiego menu nie próbowałeś samemu? myślę że wspólnymi siłami można byłoby to ogarnąć
, nawigacja w lokalizacji tourana to jak dla mnie nie wypał, (według mnie powinna być na poziomie oczu) , wiec to radyjko by mi pasowało ,a jakie formaty filmów czyta?
- andrz3j
- Specjalista
Nie próbowałem bo nie wiem gdzie się podłaczyć i nie mam plików do updatu na PL. Liczę że nasz forumowy Guru od rcd/rns (czyt. Leonis) wspomoże nas w zmianie języka menu w RCD 
Pozatym na razie na tyle znam angielski, że nie mam problemu z obsługą radia i nie mam parcia na zmianę języka polskiego.
Co do formatów to ja na karcie SD mam mp3. I dodatkowo płyte CD w odtwarzaczu z piosenkami dla córki.
Pozatym na razie na tyle znam angielski, że nie mam problemu z obsługą radia i nie mam parcia na zmianę języka polskiego.
Co do formatów to ja na karcie SD mam mp3. I dodatkowo płyte CD w odtwarzaczu z piosenkami dla córki.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 07, 2013 12:54 przez andrz3j, łącznie zmieniany 1 raz.
- lukasz22i
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 3 razy
Andrzej, pytanieandrz3j pisze: Jeśli masz dwie anteny potrzebujesz wówczas albo przejściówki 2-2 albo obudowy w którą włożysz dwie anteny. Obecnie możesz mieć dwie anteny oddzielne, zdejmuejsz obudowy z nich i montujesz w jednej zbiorczej (podwójnej). (Na alledrogo znajdziesz wszystko co potrzebujesz).
.
Wymieniłem radio oryg. na inne, Clariona 1DIN. Do starego radia szły dwie anteny czyli dwie wtyczki antenowe, żeby podłączyć je do Clariona muszę kupić adapter-separator antenowy podwójny. Przeglądam alledrogo i praktycznie wszyscy sprzedają te separatory z pojedyncza wtyczką a ja mam dwie, czy taki separator się sprawdzi jeśli podłącze do niego tylko jedną z anten czy muszę mieć konkretnie z dwiema wtyczkami?
- andrz3j
- Specjalista
Wszystko zależy jaki film sobie "wkręcisz" ale ogólnie to rcd odtwarza formaty "zaje.." tzn wszystkie duże.cheles pisze:RNS czyta tylko format DVD więc RCD 510 może być podobnie.lock00 pisze: jakie formaty filmów czyta
lukasz221 ja podłączył bym jedną antenę pod twojego Clariona. Sygnał radiowy sprawdziłbym jednak na obu i zostawił tą na której jest lepszy sygnał. A z podwójnej wtyczki wyjął jeden wtyk i go podpiął.