RCD 510

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

RCD 510

Post autor: lock00 »

Kilka tematów podobnych znalazłem, lecz chciałbym aby ten model miał swój temat, a dlatego ze chciałbym się dowiedzieć o wrażeniach z użytkowania tego radia,wiem ze paru użytkowników już je ma :), jaka jest możliwość upgrade radyjka, wgranie firmware z polskim oprogramowaniem, i ogólnie jak się sprawuje,czy można rozszerzyć kodekami których standardowo nie odczytuje, jaki jest efekt muzyczny...
Zamierzam w następnym roku zmienić z RCD300 na RCD510 ,czy potrzebne są przejściówki(adaptery),aby je podłączyć, geteway mam E, wiec zmiana na wyższy będzie pewnie potrzebna aby lewego prądu nie pobierał :idea: :)
Awatar użytkownika
rofal
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 2007
Imię:: Robert
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: rofal »

No dzięki lock00 za podjęcie tematu bo o tym radyjku nic nie wiadomo no może niewiele.
Ja wymieniłem RCD 310 właśnie na ten model był mały problem przy podłączaniu anteny którą powiedzmy wpasowałem troszkę na sile nie miałem jeszcze wtedy VCDS ale jakiś czas temu go zakupiłem i skanując auto wyskakuje mi błąd anteny ale nic sie nie dzieje jest wszystko ok radio odbiera prawidłowo nawet łapię polskie stacje jeszcze w Berlinie.
Sprawuje się wzorowo czyta kartę pamięci, płyty ogólnie jest bardzo OK ale może ktoś podpowie co można z nim zrobić coś tak niestandardowo z bajerem.
,,Jeśli ktoś uważa Cię za głupka, to nie odzywaj się by go w tym nie utwierdzić.''
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

Z polskim menu jest problem (nie tak łatwo jak z RNS510). Takie rzeczy robią osoby z lubina http://mtronic.com.pl/page16.php
Zmieniłem RCD300 na RCD510. Pierwsze moje wrażenia- zdecydownie lepiej gra.
Z podłaczeniem zależy ile masz wtyczek do anteny (sprawdź). U mnie na jednej antenie radio dobrze ściągało fale, żadnych problemów (ale w vcds wywaloło błąd).
Jeśli masz jedną antene to musisz dołożyć drugą antenę lub łatwiej kupić przejśćiówkę diversity (z jednej wtyczki przejscie na dwie)

Jeśli masz dwie anteny potrzebujesz wówczas albo przejściówki 2-2 albo obudowy w którą włożysz dwie anteny. Obecnie możesz mieć dwie anteny oddzielne, zdejmuejsz obudowy z nich i montujesz w jednej zbiorczej (podwójnej). (Na alledrogo znajdziesz wszystko co potrzebujesz).

Ja jestem baaardzo zadowolony z tego radyjka. Brakuje mu tylko Navi ale tą mam osobno i o wiele bardziej aktualną.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
lock00
Władca postów

Czy mam jedną,czy dwie anteny to znając życie dowiem się jak będe zmieniał :), andrz3j, a co do polskiego menu nie próbowałeś samemu? myślę że wspólnymi siłami można byłoby to ogarnąć :), nawigacja w lokalizacji tourana to jak dla mnie nie wypał, (według mnie powinna być na poziomie oczu) , wiec to radyjko by mi pasowało ,a jakie formaty filmów czyta?
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

Nie próbowałem bo nie wiem gdzie się podłaczyć i nie mam plików do updatu na PL. Liczę że nasz forumowy Guru od rcd/rns (czyt. Leonis) wspomoże nas w zmianie języka menu w RCD ;)
Pozatym na razie na tyle znam angielski, że nie mam problemu z obsługą radia i nie mam parcia na zmianę języka polskiego.

Co do formatów to ja na karcie SD mam mp3. I dodatkowo płyte CD w odtwarzaczu z piosenkami dla córki.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 07, 2013 12:54 przez andrz3j, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
lock00
Władca postów

To damy rade ;),najwyżej Leonisa pomęczymy :),
andrz3j pisze:Co do formatów to ja na karcie SD mam mp3. I dodatkowo płyte CD w odtwarzaczu z piosenkami dla córki.
czyli filmów nie sprawdzałeś ? ;)
Polski to dla mnie tez "dodatek" angielski wcale nie przeszkadza, ale zawsze fajnie cos nowego zrobic :)
Aarmakos
Początkujący
Auto:: 1T1 1.9 TDI 2005r.
Imię:: Arek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Aarmakos »

Witam
Podłączam się do tematu. W przyszłym roku też mam plan nabyć 510, może razem z innymi planującymi zakup udało by się nabyć je ze znacznym upustem? :roll:
Arek
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 3 razy

Post autor: lukasz22i »

andrz3j pisze: Jeśli masz dwie anteny potrzebujesz wówczas albo przejściówki 2-2 albo obudowy w którą włożysz dwie anteny. Obecnie możesz mieć dwie anteny oddzielne, zdejmuejsz obudowy z nich i montujesz w jednej zbiorczej (podwójnej). (Na alledrogo znajdziesz wszystko co potrzebujesz).

.
Andrzej, pytanie
Wymieniłem radio oryg. na inne, Clariona 1DIN. Do starego radia szły dwie anteny czyli dwie wtyczki antenowe, żeby podłączyć je do Clariona muszę kupić adapter-separator antenowy podwójny. Przeglądam alledrogo i praktycznie wszyscy sprzedają te separatory z pojedyncza wtyczką a ja mam dwie, czy taki separator się sprawdzi jeśli podłącze do niego tylko jedną z anten czy muszę mieć konkretnie z dwiema wtyczkami?
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

lock00 pisze: jakie formaty filmów czyta
RNS czyta tylko format DVD więc RCD 510 może być podobnie.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

cheles pisze:
lock00 pisze: jakie formaty filmów czyta
RNS czyta tylko format DVD więc RCD 510 może być podobnie.
Wszystko zależy jaki film sobie "wkręcisz" ale ogólnie to rcd odtwarza formaty "zaje.." tzn wszystkie duże. ;)

lukasz221 ja podłączył bym jedną antenę pod twojego Clariona. Sygnał radiowy sprawdziłbym jednak na obu i zostawił tą na której jest lepszy sygnał. A z podwójnej wtyczki wyjął jeden wtyk i go podpiął.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
rofal
Przeglądacz

No nie mówcie mi że na swoim RCD 510 będę oglądał filmy no jak to by było możliwe to by był chyba cud :shock:
,,Jeśli ktoś uważa Cię za głupka, to nie odzywaj się by go w tym nie utwierdzić.''
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

Wrzuć oryginalne DVD z filmem i sprawdź. Mój RNS po rozkodowaniu odtwarza nawet podczas jazdy, oryginalnie jest to zablokowane.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
rofal
Przeglądacz

cheles pisze:Wrzuć oryginalne DVD z filmem i sprawdź. Mój RNS po rozkodowaniu odtwarza nawet podczas jazdy, oryginalnie jest to zablokowane.

No to teraz mnie zabiłeś normalnie chyba nie wytrzymam do jutra ;)
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

rofal pisze:
cheles pisze:Wrzuć oryginalne DVD z filmem i sprawdź. Mój RNS po rozkodowaniu odtwarza nawet podczas jazdy, oryginalnie jest to zablokowane.

No to teraz mnie zabiłeś normalnie chyba nie wytrzymam do jutra ;)
Dawaj dawaj
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
rofal
Przeglądacz

Jednak nie bo albo szlak trafił termometr albo mam - 17 C
ODPOWIEDZ