Auto rodzinne... Touran?

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
jerry_b
Kandydat
Auto:: brak
Imię:: Jarek

Post autor: jerry_b »

Skoro benzynowe silniki są mniej popularne w tych autach, jakiego diesla wybrać?
Myślę tutaj o 1.9 TDI - natomiast jakie oznaczenie silnika jest według Was najlepsze?

Znalazłem wątek dotyczący oznaczeń silnika 2.0TDI, natomiast nic na temat 1.9
Guder
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Guder »

Też jestem na etapie zakupu dla mojej rodziny 2+3 Tourana (wcześniej chciałem Grand Scenica 1,5 dci ale zmieniłem zdanie) a silnikiem 1,9 TDI. Ktoś pisał że DPF można wyciąć z uwagi ża auto się używa głównie w mieście. A czy każdy 1,9 TDI posiada ten filtr? Ile kosztuje jego usunięcie, ewentualnie jak często i jak mocno trzeba dać popalić maszynce żeby oczyścił się filtr?
matti1535
Specjalista

Post autor: matti1535 »

jerry_b pisze:no widzisz ja w 1.5 diesel z turbiną co prawda nie mam dużej mocy, tylko 105KM, ale przy wyprzedzaniu jest przyspieszenie
prawdę powiedziawszy poczytałem trochę o tym rozrządzie ze zmiennymi fazami, montowanym w tych modelach FSI.
Sam rozrząd może nie jest drogi, natomiast ustawienie go.....to już inna bajka.

Czy do tych benzynowych silników konieczne jest wlewać 98? Czy może być ze sprawdzonego źródła 95?
matti1535 a jak w przypadku zapakowania go i jazdy? Rozumiem też że 7 osobowego z 1.6 102KM nie ma co szukać?
mi akurat trafił się 7-os. Jeżdżę na 95. Mój brat ma Lanosa 1.5, ale nie jest specjalnie zrywniejszy.
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

Guder pisze:A czy każdy 1,9 TDI posiada ten filtr?
Nie każdy, dlatego szukaj 1.9 o oznaczeniu BKC lub BXE - one nie posiadają. Raczej BXE, skoro celujesz w roczniki od 2007.
Obrazek
Obrazek
Guder
Przeglądacz

Post autor: Guder »

A gdzie te oznaczenia znajde? A jeśli nie uda mi się znaleść wersji bez filtra to jak wygląda jego użytkowanie, ewentualnie usunięcie (koszty, kmplikcje)?
ODPOWIEDZ