Skoro benzynowe silniki są mniej popularne w tych autach, jakiego diesla wybrać?
Myślę tutaj o 1.9 TDI - natomiast jakie oznaczenie silnika jest według Was najlepsze?
Znalazłem wątek dotyczący oznaczeń silnika 2.0TDI, natomiast nic na temat 1.9
Auto rodzinne... Touran?
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
Też jestem na etapie zakupu dla mojej rodziny 2+3 Tourana (wcześniej chciałem Grand Scenica 1,5 dci ale zmieniłem zdanie) a silnikiem 1,9 TDI. Ktoś pisał że DPF można wyciąć z uwagi ża auto się używa głównie w mieście. A czy każdy 1,9 TDI posiada ten filtr? Ile kosztuje jego usunięcie, ewentualnie jak często i jak mocno trzeba dać popalić maszynce żeby oczyścił się filtr?
-
- Specjalista
- Auto:: Touran
- Imię::
mi akurat trafił się 7-os. Jeżdżę na 95. Mój brat ma Lanosa 1.5, ale nie jest specjalnie zrywniejszy.jerry_b pisze:no widzisz ja w 1.5 diesel z turbiną co prawda nie mam dużej mocy, tylko 105KM, ale przy wyprzedzaniu jest przyspieszenie
prawdę powiedziawszy poczytałem trochę o tym rozrządzie ze zmiennymi fazami, montowanym w tych modelach FSI.
Sam rozrząd może nie jest drogi, natomiast ustawienie go.....to już inna bajka.
Czy do tych benzynowych silników konieczne jest wlewać 98? Czy może być ze sprawdzonego źródła 95?
matti1535 a jak w przypadku zapakowania go i jazdy? Rozumiem też że 7 osobowego z 1.6 102KM nie ma co szukać?