Co mam zrobić w tej sytuacji ??

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
jak781
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Co mam zrobić w tej sytuacji ??

Post autor: jak781 »

Witam
Tydzień temu kupiłem VW Tourana 1.9 TDI 2007r. z przebiegiem 196 tys. km Wszystko elegancko...
Przedwczoraj podałem znajomemu numer VIN, zeby sie dowiedziec jaka byla historia tego samochodu i co sie okazalo, ze przebieg byl cofany... :(
I ze obecnie ma okolo 320 tys. km 2x wymieniony rozrzad i 1x wymienione sprzeglo ... I tu moje pytanie co mam zrobic ?? Jechac do sprzedawcy i utargowac cos jeszcze z ceny ?? Czy oddac mu ten samochod i prosic o zwrot pieniedzy ?? Czy moze jezdzic nim dalej ?? Ile taki silnik wytrzyma ??

Pozdrawiam i prosze o porady !
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

to zalezy gdzie kupiłes, od kogo i jak była sporzadzona umowa... bierz prawnika i mozesz powalczyć...

samochód moze wytrzyma ale to nie zmienia faktu ze zostałes oszukany.... a dalej co z tym zrobisz to juz Twoja wola...
Awatar użytkownika
sianko86
Specjalista
Auto:: 2.0tdi CFHC 140km 2011rok
Imię:: Damian
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: sianko86 »

hejka ja mam autko z 2004 i mam prawie 400tys i jest ok. a co do utargowania to mysle ze masz male szanse i co do zwrotu kasy . jezeli to handlarz to wiedzial o tym i sam zapewnie cofal
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 117 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Rzrząd to raczej 4 x był robiony, sprzęgło 2 x. Ja bym zrobił dobrą diagnostykę i zobaczył co wyjdzie. Silnik masz na ponad 500tys, ale pompowtryski raczej nie, tak samo zawieszenie itp. No i jak bedziesz chciał sprzedac to ktoś sprawdzi auto tak samo jak Ty i wyjdzie na to ze Ty kreciłes licznik. Zwróc o ile jest taka mozliwośc w co watpie.
jak781
Początkujący

Kupilem go od prywatnej osoby. A ta natomiast sprowadzila z holandii.. Kupil go od jakiejs firmy.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

jak781 pisze:Kupilem go od prywatnej osoby. A ta natomiast sprowadzila z holandii.. Kupil go od jakiejs firmy.
a umowę masz z kim? z ta osobą co kupiłes od niej? czy z ta firmą...??
jak781
Początkujący

Z ta osoba.. Ale gosc twierdzi, ze on nic nie wiedzial o tym, ze prebieg byl krecony .. i ja mu wierze..
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Hee, a co miał by Ci powiedziec. Ksiązka jest serwisowa ? Powinien miec umowe kupna od tego Holendra a na niej przebieg auta, ma cos takiego ?
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

jak781 pisze:gosc twierdzi, ze on nic nie wiedzial o tym, ze prebieg byl krecony .. i ja mu wierze..
to powiem Ci, że nie masz pojęcia o kupowaniu samochodu w polsce...
Awatar użytkownika
rumun_58
Użytkownik
Auto:: 1T1 HL BLS 06"
Imię:: Bartek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: rumun_58 »

no niestety zgodzę się z kolegą Dodi w Polsce każdy handlarz a domyślam się, że gość od którego kupiłeś auto jest nim będzie ci wpierać, że przebieg realny, bezwypadkowy, od starej babci jeżdzony tylko w niedziele, tylko trzeba sobie uświadomić, że ten gość musi zarobić więc musiał kupić coś taniej, a jak taniej to coś jest podejrzane, bo okazji cenowych aut w naprawdę dobrym stanie w Niemczech czy Holandii jest baardzo mało.
Byłeś dla niego idealnym klientem, wierzyłeś w wszystko co on ci powiedział. Nie sprawdziłeś go komputerem, domyślam się, że na stacji diagnostycznej też nie byłeś i nie był z tobą żaden mechanik, który by ocenił co i jak.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Dzis duzo osób podaje VIn na aukcjach, mozna sobie sprawdzic, i jest duza szansa ze jest ok. A jak nie chcą podac to szkoda czasu na takiego.
san.chos
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI 2008 BLS
Imię:: Krzysiek

Post autor: san.chos »

kolego jeśli stan auta jest ok to nie martwić się
Przebieg przebiegiem ale to tylko jedna z wielu rzeczy przy wyborze auta i wcale nie decydująca
W Polsce przyjęło się że auta powyżej 150 tys to już złomy ale czasy poloneza i łady minęły :) i teraz przy regularnym serwisowaniu szczególnie klekoty mogą robić duuże przebiegi

i raczej szkoda czasu, nerwów i pieniędzy na prawników itp bez szans na odzyskanie pieniędzy no chyba że na cle był podany oryginalny przebieg a często tak jest robione bo czym większy tym mniejsze cło.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

sanchos pisze:W Polsce przyjęło się że auta powyżej 150 tys to już złomy .
Nie wiem gdzie to słyszałes, ale patrząc po autach własnie te "magiczne przebiegi" są ustawiane na 150-180tys (co zresztą widac na w/w przykładzie) i kazdy ma usmiech od ucha do ucha ze auto 10 letnie ma tyle km. A w Niemczech te same mają po 4 x tyle i są droższe ;)
anko1973
Zaawansowany
Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: anko1973 »

@ rumun_58

kolego masz trzy wyjścia:
1. idziesz do sprzedawcy i żadasz zwrotu kasy i oddajesz samochód.
2. idziesz do sprzedawcy i żadasz zwrotu części kasy.
3. olewasz temat i niestety za głupote / lenistwo trzeba płacić i cieszysz sie autem.
Ad 1 i 2 jak facet po dobroci ci nie zwrócic kasy to pozostaje Ci tylko sąd. pod warunkiem, ze na umowie masz napisane jaki jest przebieg. ale jakie sa prawne mozliwości dochodzenia tego to nie wiem - trzeba poszukac w necie sa rózne strony - weekend w sieci i mysle że znajdziesz rozwiązanie.

natomiast jak auto nie jest bite .... mozna zaryzykować bo pytanie czy masz czas i pieniądze aby sie bawic w pkt 1 i 2?
Awatar użytkownika
rumun_58
Użytkownik
Auto:: 1T1 HL BLS 06"
Imię:: Bartek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: rumun_58 »

anko1973 to kolega jak781 ma ten problem, nie ja ;)

bez urazy ale jak781 moim zdaniem to kasy nie odzyskasz napewno, byłeś naiwny podczas kupna, za bardzo zaufałeś nieodpowiedniej osobie i teraz problem. Przykre, ale prawdziwe.

Ale życzę ci żebyś miał jak najmniej problemów z autem ;)
ODPOWIEDZ