Prośba o diagnozę scanu
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 215 razy
- Otrzymał podziękowań: 681 razy
Z tego co się orientuję powinno sie go właśnie na -0,5. bo w miarę "zużywania" się części rozrządu zmierza ten kąt w stronę +. Z drugiej strony powinno się go ustawić dla najlepszej pracy silnika jeśli chodzi o np spalanie czy odpalanie oczywiście w podanych granicach.collega pisze:i nie wiem czy regulowac go wyzej 0 czy zostawic z tego co pamietam w sharanie ustawialem tak ze bylo -0.6
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Jazło,
po pierwsze kontrola poprawności montażu rozrządu na blokady! Absolutnie nie na marker i inne tego typu.Przesunięcie koła o mm powoduje spore różnice w pracy silnika,spalania i oddawania mocy.
Czujnik G40/kąt synchronizacji informuje o orientacyjnej synchronizacji.Poprawnie rozrząd ustawia się na blokady i musi być dobrze.
Po drugie takie wahania wartości kąta świadczą na moje oko o przetartej wiązce G40.Sprawdź dobrze połączenia.Więcej znajdziesz w temacie o czujniku g40/położenia wałka rozrządu.
po pierwsze kontrola poprawności montażu rozrządu na blokady! Absolutnie nie na marker i inne tego typu.Przesunięcie koła o mm powoduje spore różnice w pracy silnika,spalania i oddawania mocy.
Czujnik G40/kąt synchronizacji informuje o orientacyjnej synchronizacji.Poprawnie rozrząd ustawia się na blokady i musi być dobrze.
Po drugie takie wahania wartości kąta świadczą na moje oko o przetartej wiązce G40.Sprawdź dobrze połączenia.Więcej znajdziesz w temacie o czujniku g40/położenia wałka rozrządu.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
collega
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1.9 TDI BXE 2006
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
No u mnie obroty sa troche niskie bo 820 i na luzie jak dodaje gazu lekko zatrzesie silnikiem dlatego wlasnie mysle o regulacji bo to wydaje mi sie tez moze byc przyczyna jako iz 2mas nowy wtryski nie przekraczaja -/+ 0.50 takze wiem ze kat synchronizacji tez moze miec znaczenie no chyba ze ktoras poduszka jest walnietajeżu pisze:Z tego co się orientuję powinno sie go właśnie na -0,5. bo w miarę "zużywania" się części rozrządu zmierza ten kąt w stronę +. Z drugiej strony powinno się go ustawić dla najlepszej pracy silnika jeśli chodzi o np spalanie czy odpalanie oczywiście w podanych granicach.collega pisze:i nie wiem czy regulowac go wyzej 0 czy zostawic z tego co pamietam w sharanie ustawialem tak ze bylo -0.6
-
Jazło
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Bezapelacyjnie masz rację z blokadami i tak był montowany. Po montażu wszystko było ok i odpalanie i spalanie. Nawet się śmiałem bo moja zona bardzo spokojnie jeździ i komputer w trasie pokazywał 5,2 mi udało się zrobić 5,9. Wszystko grało jak w zegarku. To co teraz go boli stało się podczas jazdy w trasie. Po ok 1,5 miesięcznym jeżdżeniu od naprawy ściętej szpilki napinacza rozrządu. Wtedy zdjęta była cała głowica, dorobiona szpilka, wymieniony pasek itp.
-
collega
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1.9 TDI BXE 2006
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Bawilem sie dzisiaj w ustawianie tego kata synchronizacji i ze tak powiem nie moge go ustawic na -0.05 ale znowu ustawilem go na 0.00 i tak stoi caly czas przy czym spalanie na postoju z 0.04l/h zeszlo na 0.2l/h i wtryski troche lepiej sie unormowaly bo
1 2 3 4
-.028 0.00 0.00 0.28
i teraz nie wiem czy starac sie go jeszcze przestawic na to -0.05 czy zostawic tak na jakis czas i zobaczyc
1 2 3 4
-.028 0.00 0.00 0.28
i teraz nie wiem czy starac sie go jeszcze przestawic na to -0.05 czy zostawic tak na jakis czas i zobaczyc