Ściąganie - w 10 sekund auto samo zmienia dwa pasy

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

Tak jak mówi Muti, dachy mają najcieńszą powłokę lakierniczą dlatego że są malowane jeszcze na taśmie montażowej. Tak jak pisałem w poprzednim poście.
Pierwsze słyszę aby uszczelka była wklejona, powinna być możliwość jej ściągnięcia i ponownego montażu... nie jest to element który na stałe jest wklejany.
Mówię to na przykładzie Punto II i Skodzie Praktik bo w nich było mi dane ściągać takie uszczelki.

Powiem Ci, że ta Twoje teoria nie jest taka zła... tylko jak to auto musiało upaść żeby aż takie problemy teraz miało :> to już tylko wiedzą pracownicy salonu w którym zakupiłeś auto... no chyba że już wcześniej gdzieś była taka wpadka.

P.S. może masz możliwość podejść do salonu i zbadać miernikiem lakier nowej Jetty, która jest gdzieś wystawiona. Wtedy będziesz miał porównanie.
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: piotrek_jetta »

GioW pisze:P.S. może masz możliwość podejść do salonu i zbadać miernikiem lakier nowej Jetty, która jest gdzieś wystawiona. Wtedy będziesz miał porównanie.
Też nad tym myślałem - muszę tylko jakiś miernik pożyczyć na dłużej. Swoją drogą już nie mogę się doczekać spojrzenia pracowników salonu jak zobaczą, że ktoś sprawdza miernikiem grubości lakieru samochód salonowy :)
Awatar użytkownika
GioW
Expert

Hehe to mu powiesz, że już miałeś auto z salonu przemalowane w całości... wtedy jestem ciekaw co powiedzą :P
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz

GioW pisze:Hehe to mu powiesz, że już miałeś auto z salonu przemalowane w całości... wtedy jestem ciekaw co powiedzą :P
Gorzej jak to na salonie też będzie po malowaniu :)
Awatar użytkownika
GioW
Expert

Jesteś ze śląska to masz tam trochę salonów... tylko nie idź do tego gdzie kupiłeś ;)
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz

GioW pisze:tylko nie idź do tego gdzie kupiłeś ;)
Myślisz, że mógłbym trafić na auto z jeszcze grubszą warstwą lakieru po trzech lakierowaniach i źle zinterpretowałbym wynik porównania ;)

[ Dodano: Pon Lut 04, 2013 15:24 ]
Panowie czy jest możliwe, aby ten sam model (rok produkcji, kolor) miał różne grubości lakieru? Zrobiłem mały eksperyment - napisałem do kilku osób, które sprzedają Jette w kolorze takim jak moja. Otrzymałem takie oto wyniki od różnych niezależnych osób - co ważne dwa z pomiarów dotyczą aut sprzedawanych przez dealerów:

115 mik + - 20 tolerancji

grubość lakieru na każdym elemencie w granicach
80-97 mikronów.

auto ma 117 -127 mikronów grubości lakieru.

Jak to możliwe, że są takie różnice? Już nie mówię o 190 mikronach u mnie na dachu.
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

różnice masz gdy robot na linii maluje pod różnymi kątami, wtedy nie jest możliwe uzyskanie idealnie takiej samej grubości powłoki lakierniczej. Sam widzę jak malują fiat 500 i Lancie Y.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz

W ramach odświeżenia - wczoraj miałem nagranie do Turbokamery. Panowie mówiąc krótko byli w szoku widząc co się z tym samochodem dzieje. Mamy nagrane ściąganie z różnych ujęć - z wnętrza, z zewnątrz, z bagażnika ich firmowej skody i na każdym widać jak auto przy prędkości 40 km/h zjeżdża w krzaki.

Pojechaliśmy również do Tech Caru w Tychach na kompleksowe badanie autka - zawieszenie, amortyzatory itp, jak nowe. Natomiast geometria była lekko przestawiona więc zdecydowaliśmy się na jej ustawianie. Auto z geometrią ustawioną laserowo w 3D ściąga jeszcze bardziej niż przed jej ustawieniem. Co ciekawe okazało się, że rozstaw osi z prawej strony jest o 5 mm krótszy niż z lewej. Dzisiaj będę się umawiał na badanie płyty podłogowej, także zobaczymy co będzie.

I jeszcze jedna sprawa - na całej długości samochodu (na dachu w rynience) powstało pęknięcie lakieru, dostała się tam woda i już są pierwsze wybrzuszenia lakieru oraz prześwity podkładu.
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

no to nie źle, kiedy emisja w TVN TURBO?
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

piotrek_jetta pisze:W ramach odświeżenia - wczoraj miałem nagranie do Turbokamery. Panowie mówiąc krótko byli w szoku widząc co się z tym samochodem dzieje. Mamy nagrane ściąganie z różnych ujęć - z wnętrza, z zewnątrz, z bagażnika ich firmowej skody i na każdym widać jak auto przy prędkości 40 km/h zjeżdża w krzaki.

Pojechaliśmy również do Tech Caru w Tychach na kompleksowe badanie autka - zawieszenie, amortyzatory itp, jak nowe. Natomiast geometria była lekko przestawiona więc zdecydowaliśmy się na jej ustawianie. Auto z geometrią ustawioną laserowo w 3D ściąga jeszcze bardziej niż przed jej ustawieniem. Co ciekawe okazało się, że rozstaw osi z prawej strony jest o 5 mm krótszy niż z lewej. Dzisiaj będę się umawiał na badanie płyty podłogowej, także zobaczymy co będzie.

I jeszcze jedna sprawa - na całej długości samochodu (na dachu w rynience) powstało pęknięcie lakieru, dostała się tam woda i już są pierwsze wybrzuszenia lakieru oraz prześwity podkładu.
normalnie aż ci współczuje tych nerwów.Mam nadzieje że Panowie z TVN Turbo pomogą ci zakończyć szczęśliwie sprawę.....
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz

aki pisze:no to nie źle, kiedy emisja w TVN TURBO?
Emisja jest planowana na drugi albo trzeci tydzień marca - będzie to drugi odcinek nowej serii. Dam Wam znać na forum oraz na funpage TKP
Awatar użytkownika
Łukaszz
Zaawansowany
Auto:: BLS 1.9 tdi
Imię:: Łukasz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Łukaszz »

Masakra jakaś,powinni ci dać nowe auto plus mega rabat,daj znać też z chęcią zobacze,powodzenia napewno sobie poradzisz z tym wszystkim
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

To co piszesz jest nie do wyobrażenia. Z chęcią obejrzę reportaż.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
Icemen181
Użytkownik

Post autor: Icemen181 »

Życzę Ci, aby emisja w TVN rozwiązała pomyślnie sprawę.
Obrazek
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Sprawa naszej 2 toyoty firmowej też będzie w TVN Turbo. Ściąga i nie mogą naprawić :)
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Zablokowany