Ściąganie - w 10 sekund auto samo zmienia dwa pasy

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
seba244
Expert
Auto:: Touran
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Ja proponuje to nagrać, na pewno będą osoby które nie będą miały możliwości obejrzeć...

Gdy nagram to wrzucę to na forum...

piotrek_jetta, trzymam kciuki :ok: :ok:
Ostatnio zmieniony pt lut 08, 2013 10:47 przez seba244, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

seba244 pisze:Ja proponuje to nagrać, na pewno będą osoby które nie będą miały możliwości obejrzeć...
ja jestem za.. w tej chwili nie mam mozliwosci odbioru TVN Turbo...
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz
Imię::

Post autor: piotrek_jetta »

Na tvnplayer.pl będzie dostępne nagranie przez chyba tydzień od premiery.

Problem jest niestety inny - byłem na badaniu punktów bazowych na płycie podłogowej i wszystko jest w jak najlepszym porządku :(

Jakieś nowe pomysły?

Geometria idealnie ustawiona, zawieszenie jak nowe, amortyzatory jak nowe, płyta podłogowa dobrze. Co może być przyczyną?
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

piotrek_jetta, kierownica Ci się skręca w prawo jak ją puścisz? Czy masz ją na wprost ,a auto jedzie w bok?
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz

Muti pisze:piotrek_jetta, kierownica Ci się skręca w prawo jak ją puścisz? Czy masz ją na wprost ,a auto jedzie w bok?
kierownica lekko skręca w prawo, ale to jest minimalny przeskok, choć widoczny gołym okiem.

Spróbuje to nagrać i wrzuce na forum.

A u Was Muti ściąganie wynika z krzywej płyty?
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Nie wiadomo z czego :) Ale u nas raczej problem jest w napędzie,a dokładniej w skrzyni,bo ściaga tylko przy trzymaniu gazu i kierownica lekko skręca,a przy hamowaniu i jeździe bez gazu nic się nie dzieje :)

Masz VCDS'a? Bo miałbym koncepcję na Twoje auto :P
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz

No to u mnie też nic nie wiadomo, tyle, że ściąga cały czas. Chociaż przy przyspieszaniu mam wrażenie że nieco mocniej ciągnie.

Dzisiaj jeszcze opony chce zmienić na letnie i zobaczyć co się będzie działo. Jak dalej będzie ciągnął w prawo to pojade do ASO i powiem im, że albo to auto naprawią, albo niech go wymienią na nowe bo być może poprostu jest to jakaś wada produkcyjna skoro nikt nie wie w czym problem.

Niestety VCDS'a nie posiadam, jestem laikiem w tym temacie bez profesjonalnych narzędzi i oprogramowania.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

A może jestes jakoś czasami w okolicach Poznania,albo Zielonej Góry?
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz

Muti pisze:A może jestes jakoś czasami w okolicach Poznania,albo Zielonej Góry?
Niestety nie bywam tam wogóle także nic z tego nie wyjdzie, ale dzięki za propozycję pomocy.

A jakie masz przypuszczenia?
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

piotrek_jetta pisze:A jakie masz przypuszczenia?
Wiesz jak to jest ;) Coś tam mi w głowie świta,żeby coś spróbować zrobić co mogłoby pomóc,ale nic pewnego...Głównie chodzi o ustawienia maglownicy i G85 :)
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Każdy pomysł jest dobry można spróbować.
piotrek_jetta, może przyjedziesz kiedyś na spotkanie i zobaczymy......

Może Muti masz racje bo teraz sobie przypomniałem podobną sytuacje, ale nie chce zapeszać, napisze o tym później muszę to sprawdzić.....
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz

G85 powiadasz. Gdzieś już o tym słyszałem. Podobno co druga Skoda Octavia ma z tym problem.

[ Dodano: Pią Lut 08, 2013 15:19 ]
seba244 pisze:Każdy pomysł jest dobry można spróbować.
piotrek_jetta, może przyjedziesz kiedyś na spotkanie i zobaczymy......
Chętnie, pytanie ile to będzie kosztowało bo ten mój niemiecko-meksykański cud techniki powoli zaczyna przypominać skarbonke bez dna - już ponad 1000 zł wydałem na diagnozowanie problemu w nowym samochodzie, który jest na gwarancji i de facto producent powinien to chyba finansować ;)
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

defakto producent aby wyjść z twarzą z tej sprawy powinien wrócić ci kasę za badania i zaproponować nowy samochód z mega rabatem, np. NOWY TOURAN :piwo:
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

piotrek_jetta, tak sobie głośno myślę ;) G85 to tylko kabelek potrzeba i odpowiedniego operatora,żeby spróbować "naprawić" Twój problem ;)
A druga sprawa to jeszcze jedna rzecz w adaptacjach do zrobienia.Także cała operacja na 10-15minut na spokojnie :)

Wpadłem na ten pomysł,bo piszesz,że 100 razy Ci ustawiali zbieżność,a nic nie napisałeś o adaptacji g85 po tym. G85 ustala środek przekładni i do niego stale dąży,także pomimo ustawienia zbieżności magiel skręca.
Jeszcze mam taki małe testo/pytanie.
Czy jak jedziesz dłuższy czas cały czas kontrując kierownicą w lewo,to po puszczeniu kiery przez kilka sekund auto jedzie prosto i dopiero po chwili zaczyna skręcać? Na filmie tak to wyglądało,tylko nie wiem jak długo jechałeś kontrując.
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz

aki pisze:defakto producent aby wyjść z twarzą z tej sprawy powinien wrócić ci kasę za badania i zaproponować nowy samochód z mega rabatem, np. NOWY TOURAN :piwo:
Zamierzam od producenta zażądać zwrotu kosztów bo tak naprawdę wydałem te pieniądze w celu udowodnienia ASO, że popełnili błędy i de facto udowodniłem.

W całej sprawie powstaje jedna istotna sprzeczność - jakim cudem zdaniem ASO ustawienie prawidłowej geometrii doprowadzało do ustabilizowania toru jazdy, skoro teraz jak samochód ma geometrię idealnie ustawioną ściąga mocniej niż po wyjeździe z ASO?

[ Dodano: Pią Lut 08, 2013 21:22 ]
Muti pisze:Wpadłem na ten pomysł,bo piszesz,że 100 razy Ci ustawiali zbieżność,a nic nie napisałeś o adaptacji g85 po tym.
Nie mi nie wiadomo, aby kiedykolwiek G85 było adaptowane. Problem w tym, że ASO nie posiada dokumentacji z żadnej wizyty więc nie mam nawet jak tego sprawdzić :(
Muti pisze:Jeszcze mam taki małe testo/pytanie.
Czy jak jedziesz dłuższy czas cały czas kontrując kierownicą w lewo,to po puszczeniu kiery przez kilka sekund auto jedzie prosto i dopiero po chwili zaczyna skręcać? Na filmie tak to wyglądało,tylko nie wiem jak długo jechałeś kontrując.
Zweryfikuje to jutro.

Na tą chwilę mamy idealnie ustawioną geometrie, amortyzatory jak nowe, zawieszenie jak nowe, zweryfikowane punkty bazowe w płycie podłogowej. Dzisiaj zamontowałem koła letnie, aby ostatecznie wykluczyć wpływ opon i na letnich ściąga tak jak na zimowych, dodatkowo sprawdziłem czy nie mam zablokowanych hamulców i oba tylne koła kręcą się lekko bez większych oporów (jutro wrzucę filmiki, które to pokazują, bo przy zmianie kół nagrałem nawet jak te koła się kręcą na lewarku). Jutro też nagram filmiki pokazujące obecne zachowanie samochodu.
Zablokowany