Pokrętło kierunku nawiewu w złej pozycji
Pokrętło kierunku nawiewu w złej pozycji
Witam wszyskich,
Od niedawna jestem posiadaczem VW Touran rocznik 2006. Zauważyłem, że pokrętło wyboru nawiewu jest obrócone o 180 stopni do rzeczywistej funkcjonalnośc (ustawiam nawiew na szybe a wieje na nogi). Czy ktoś z zna może szybki i łatwy sposób na ustawienie pokrętła w prawidłowej pozycji? Nie wpływa to na działanie całego systemu ogrzewania (jak wie sie o ym przesunieciu), jednak jest dość denerwujące. Z góry dziękuję za wszystkie porady.
Pozdrawiam.
Od niedawna jestem posiadaczem VW Touran rocznik 2006. Zauważyłem, że pokrętło wyboru nawiewu jest obrócone o 180 stopni do rzeczywistej funkcjonalnośc (ustawiam nawiew na szybe a wieje na nogi). Czy ktoś z zna może szybki i łatwy sposób na ustawienie pokrętła w prawidłowej pozycji? Nie wpływa to na działanie całego systemu ogrzewania (jak wie sie o ym przesunieciu), jednak jest dość denerwujące. Z góry dziękuję za wszystkie porady.
Pozdrawiam.
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Re: Pokrętło kierunku nawiewu w złej pozycji
Jeżeli masz półautomatyczną klimatyzację (pokrętła) tak jak na zdjęciu poniżej:tomol10 pisze:Witam wszyskich,
Pozdrawiam.

to musisz zdjąć panel klimy (manual masz w dziale własne modyfikacje) wyjąć adapter panelu i odłączyć cięgno/wężyk. Położenie wyboru nawiewu realizuje w tym wypadku cięgno/wężyk.
Zdejmujesz i musisz ręcznie ustawić pokrętło i wybór cięgna.
- doktorek1224
- Auto:: Touran
- Imię::
- cheles
- Władca postów
Pytanie czy zmieniałeś panel na inny, czy przestała Ci regulacja nawiewu działać. Rozbierz panel i sprawdź, czy cięgno przypadkiem nie spadło. Zrób fotki i wrzuć na forum.doktorek1224 pisze:Witam.
Jestem tu świeży i nie bardzo wiem jak się dobrać do tego tematu mam ten sam problem. Pomocy
Pozdrawiam.
- doktorek1224
Witam.
Kwestia demontażu panela nawiewu nie stanowi kłopotu.
Kłopot jest w tym że, nawiew jest obrócony o 180 stopni. Wszystko wieje i to całkiem całkiem ale jak wspomniałem położenie pokrętła nawiew na szybę powoduje dmuchanie na nogi i td.
Wie ktoś jak połączyć te ciegła żeby było dobrze?
I jeszcze jedno to nie pierwszy taki przypadek. wie ktoś dlaczego tak się dzieje?
Pozdrawiam.
Kłopot jest w tym że, nawiew jest obrócony o 180 stopni. Wszystko wieje i to całkiem całkiem ale jak wspomniałem położenie pokrętła nawiew na szybę powoduje dmuchanie na nogi i td.
Wie ktoś jak połączyć te ciegła żeby było dobrze?

I jeszcze jedno to nie pierwszy taki przypadek. wie ktoś dlaczego tak się dzieje?
Pozdrawiam.
- cheles
- Władca postów
Zdemotuj panel i dobierzesz się do cięgna (wężyk) na końcu cięgna masz taki plastik i nim możesz wyregulować nawiewy by grało z przyciskami.doktorek1224 pisze:Witam.
Wie ktoś jak połączyć te ciegła żeby było dobrze?![]()
Pozdrawiam.
- doktorek1224
Witam.
Wygospodarowałem troszkę czasu i zabrałem się za naprawę. Nadmieniam że, nic nie połamałem a usterkę udało mi się naprawić.
[ Dodano: Wto Lut 12, 2013 10:17 ]
Do demontażu ramki użyłem szpachelki, dzięki temu uniknąłem zniszczenia ramki.
Następnie odkręciłem cztery wkręty i delikatnie odciągnąłem panel sterowania.
śrubokrętem odgiąłem zabezpieczenie (CZERWONA STRZAŁKA) i wysunęła sie linka sterująca.
Obróciłem poktętło o 180 stopni i włożyłem linkę do otworu zatrzaskując zabezpieczenie.
Pozdrawiam.
Wygospodarowałem troszkę czasu i zabrałem się za naprawę. Nadmieniam że, nic nie połamałem a usterkę udało mi się naprawić.
[ Dodano: Wto Lut 12, 2013 10:17 ]
Do demontażu ramki użyłem szpachelki, dzięki temu uniknąłem zniszczenia ramki.
Następnie odkręciłem cztery wkręty i delikatnie odciągnąłem panel sterowania.
śrubokrętem odgiąłem zabezpieczenie (CZERWONA STRZAŁKA) i wysunęła sie linka sterująca.
Obróciłem poktętło o 180 stopni i włożyłem linkę do otworu zatrzaskując zabezpieczenie.
Pozdrawiam.
- Załączniki
-
- bez tytułu.jpg (19.83 KiB) Przejrzano 1015 razy