Dziwne "świergotanie" w silniku

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
siemion22
Użytkownik
Auto:: Touran 2006 2.0 TDI BMM
Imię:: Błażej
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Dziwne "świergotanie" w silniku

Post autor: siemion22 »

Po uruchomieniu zimnego silnika ,z okolic lewej strony silnika coś " świergocze" ,nijak nie mogę tego zlokalizować .Po wrzuceniu D to cichnie ,a na P i N wraca z powrotem .Po rozgrzaniu silnika też cichnie.Nie mam pojęcia gdzie tego szukać.Jest założone nowe koło dwumasowe,jakieś tam nowe łożysko na wale chyba( czy jakimś tam wałku),także tam chyba to powinno być OK .Nie sądzę żeby to też w skrzyni było,a na słuch kurde ciężko to wyłapać.
Awatar użytkownika
darek8677
Użytkownik
Auto:: Touran'06BXE 105KM
Imię:: Darek

Post autor: darek8677 »

z lewej str. stojac przodem do auta? zwal pasek i odpal. wiele to wyjasni, moze sprzęgielko altka powoli umiera. Skoro mowisz ze pozniej cichnie moze pasek świergotac. Zdejmij pasek i odpal ;)
Awatar użytkownika
malcolm
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz

Post autor: malcolm »

Koło założone napewno nowe czy może regenerowane? Objawy troche jak przy walniętej dwumasie. Ta sama strona, dźwieki najbardziej słyszalne na zimnym i na luzie, na biegu cisza. Wydaje mi sie ze gdyby to miała być któraś rolka bądź napinacz to nie cichło by przy wrzuceniu na bieg, to nie ma ze sobą nic wspólnego.

[ Dodano: Sob Mar 02, 2013 11:13 ]
darek8677 pisze:z lewej str. stojac przodem do auta? zwal pasek i odpal. wiele to wyjasni, moze sprzęgielko altka powoli umiera. Skoro mowisz ze pozniej cichnie moze pasek świergotac. Zdejmij pasek i odpal ;)
A co ma pasek od altka do wrzuconego biegu :?:
siemion22
Użytkownik

malcolm pisze:Koło założone napewno nowe czy może regenerowane? Objawy troche jak przy walniętej dwumasie. Ta sama strona, dźwieki najbardziej słyszalne na zimnym i na luzie, na biegu cisza. Wydaje mi sie ze gdyby to miała być któraś rolka bądź napinacz to nie cichło by przy wrzuceniu na bieg, to nie ma ze sobą nic wspólnego.

[ Dodano: Sob Mar 02, 2013 11:13 ]
darek8677 pisze:z lewej str. stojac przodem do auta? zwal pasek i odpal. wiele to wyjasni, moze sprzęgielko altka powoli umiera. Skoro mowisz ze pozniej cichnie moze pasek świergotac. Zdejmij pasek i odpal ;)
A co ma pasek od altka do wrzuconego biegu :?:
Koło nowe LUK + nowy uszczelniacz na wale+ jakieś tam łożysko na wałku albo wale bo walnięte było.Rozrząd wymieniony kompletny ( oryginał ),przed kupnem jeszcze w DE w marcu 2012 wymieniony alternator na nowy w ASO,teraz we wtorek będę wyjmował rozrusznik żeby go zregenerować bo ciężko kręci( nie pomyślałem jak skrzynia wyjęta była).Słychać to szczególnie z lewej strony auta,i nijak nie moge tego zlokalizować.
Awatar użytkownika
darek8677
Użytkownik
Auto:: Touran'06BXE 105KM
Imię:: Darek

Post autor: darek8677 »

sorry przeoczylem :P
siemion22
Użytkownik

No i chyba znalazłem tego świerszcza.Na 99 % to pompa Vacum,także chyba muszę się rozglądać za nową.
ODPOWIEDZ