Poradnik:Lista kontrolna-na co zwrócić uwagę przed zakupem.

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
spiochu
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9TDI BLS 2009
Imię:: Ola
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: spiochu »

Panowie,
A jaką grubość powinna mieć +/- fabryczna powłoka lakieru? Jak jest w waszych touranach?
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

w zależności w którym miejscu, przy przetłoczeniach jest więcej na dużej prostej powierzchni jest mniej

rzeczoznawca przy ubezpieczeniu powiedział że oni przyjmują przedział od 100 - 180 µm.

ja przyjmuję przedział od 70 - 180 µm.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

aki pisze:podczas oględzin powinno się wszystkiego w samochodzie użyć. Miałem Klienta który auto oglądał 5 godzin, ale porównując oferty dostępne na naszym rynku wybrał moją dodając że lepszego auta nie znajdzie w dzisiejszych czasach, do teraz zaopatruje go w części eksploatacyjne i bardzo sobie samochód chwali.
Tak jak mówicie pośpiech przy kupowaniu auta jest nie wskazany i bardzo zdradliwy jak emocje które nam towarzyszą.
U mnie jak sprzedawałem skodę starszy pan z synem trzy godziny oglądali. JAk nie mieli do czego się przyczepić to wymyślali nie wiadomo co, licząc, że zbiją z ceny. Ostatecznie powiedzieli, że nie biorą a jak sprzedałem koledze z pracy to zadzwonili, że biorą od ręki. Jak usłyszeli, że mam już kupca próbowali przebić ofertę, ale już kolega chciał i sprzedałem. Warto czasami przy zakupie wziąć kogoś na zmęczenie ale to także w obie strony działa.
Ostatnio zmieniony śr mar 06, 2013 11:33 przez cheles, łącznie zmieniany 1 raz.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

aki pisze: rzeczoznawca przy ubezpieczeniu powiedział że oni przyjmują przedział od 100 - 180 µm.
I tak jest najczęściej w Touranach. Poniżej 100 się nie spotkałem. Najczęściej jest to 110-140µm.

Dochodzi też tu błąd pomiaru (10 mikrometrów to 1/100 milimetra).

A tak BTW odnośnie mierzenia lakieru (bo teraz każdy ceniący się kupiec posiada miernik ;) ) najlepsze są komentarze jak ktoś zobaczy 1000 µm i mówi: ale tu szpachli :shock:
cały 1 milimetr... ;)
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

[/quote]
najlepsze są komentarze jak ktoś zobaczy 1000 µm i mówi: ale tu szpachli :shock:
cały 1 milimetr... ;)[/quote]

:ok: :super:
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Image
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Pamiętam jak dawno temu kupiłem ładnie wyglądające auto..Oczywiście sprzedający zapewniał że wszystko jest ok z autem...Po 2 latach dostałem miernik i mierze...szok....
Tylko na dachu miałem ponad 1000 a tak wszędzie poza zakresem.....

Ale szpachla nie pękała :haha:
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

seba244, to kupiłeś rodzynka no :) :brawa:
Image
Awatar użytkownika
grecja
Początkujący
Auto:: 1T2 BLS 1.9 2008r.
Imię:: Grzegorz

Post autor: grecja »

A tak na marginesie to może ktoś dysponuje umową kupna sprzedaży z uwagami umieszczonymi w tym temacie?
Gorąca prośba o podesłanie na maila.
Oczywiście jest ich mnóstwo w internecie jednak nie do końca chroniące interesy kupującego.
Pozdrawiam
Każda nawet najdłuższa wędrówka zaczyna się od małego kroku...
Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

Nie spotkałem się w necie z tak szczegółowymi umowami, pewnie musisz sam dodać odpowiednie paragrafy. Tylko jest pytanie, kto tak sporządzoną umowę będzie chciał podpisać ???
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

Podpisać pewnie podpisze, ale później z wyegzekwowaniem swoich praw może być ciąganie po sądach :roll:
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

admin pisze:Podpisać pewnie podpisze, ale później z wyegzekwowaniem swoich praw może być ciąganie po sądach :roll:
nie może być, tylko napewno tak będzie... i to nie bedzie takie łatwe wcale...
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

Ale to już temat na osobny dział na tym forum. Umowa umową, ale najrozsądniej nie wierzyć w papier tylko dokładnie sprawdzić autko, a umowa może mieć tylko ogólne paragrafy, oby skarbówka i wydział komunikacji się nie czepiał.
Obrazek
VW Touran by chelesline
himi
Użytkownik
Auto:: Był Touran jest Jetta
Imię:: Michał
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re:

Post autor: himi »

bob777 pisze:Ku przestrodze.
Radzę auto oglądać ze znajomym mechanikiem lub w znajomym warsztacie. Nie mając takowego przed zakupem pojechałem z autem do ASO. Komputer, geometria, standardowy przegląd techniczny, pomiar grubości lakieru razem 380zł. Auto OK. Drobne błędy takie jak WEBASTO tłumaczone, że nie ma ogrzewania postojowego (dziś wiem, że chodziło o podgrzewacz). W ciągu pierwszego roku wymieniłem dwumasówkę, naprawiałem klimę, mam uszkodzoną przepustnicę spalin (przy okazji mam pytanie czy to faktycznie jest gadżet, którego wymianę mogę odłożyć na później), powoli turbina zaczyna się pocić. Pech chciał, że małżonka miała stłuczkę i dodatkowo okazało się, że szpachlu jest na aucie znacznie więcej niż wskazywałby miernik grubości lakieru. Taka to była ocena ASO. Po prostu człowiek od którego kupiłem auto jest zdecydowanie ważniejszym klientem ASO niż ja - taka mała ustawka (na początku nie brałem tego pod uwagę, ale jak poskładałem fakty to dzisiaj wiem co piszę). Nadwozie może i ma udokumentowany przebieg, natomiast czy silnik jest od tego auta? Nie wiem. Żeby było jasne - auto nie było jakąś super okazją - miało po prostu średnią cenę w swoim wyposażeniu i roczniku.
Dziś jeżdżę nim już nieco ponad 2 lata i dopiero powoli zaczynam to auto lubić, ale do zaufania do niego jeszcze trochę brakuje. Lubię go za ekonomikę, duży bagażnik, zapas mocy i sposób w jaki się prowadzi, ale jak pomyślę ile powinienem w niego jeszcze wpakować, to trochę mnie krew zalewa...
Ktoś napisze, że mogłem przed zakupem zajrzeć na forum... Nie mogłem, bo mając wcześniej przez 8 lat Escorcika nigdy nie miałem żadnych problemów z autem, dlatego nawet nie wiedziałem o forach podobnych do tego. I tu ukłon dla osób, którzy je tworzą - fora takie jak nasze to wspaniałe połączenie ogromnej pasji, wiedzy i poczucia wspólnoty w gruncie rzeczy zupełnie obcych dla siebie ludzi.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, a kupującym radzę: drobne wątpliwości - szukajcie innego auta, to za droga zabawa.
ASO w Lesznie.Robiłem swojego po kolizji. Spasowanie maski (nowa) względem błotnika (nowy) idealne nie było.
Ostatnio zmieniony ndz lis 23, 2014 11:22 przez himi, łącznie zmieniany 1 raz.
Był Touran 1,9 TDI
jest Octavia II FL 2,0 TDI CR 140km
Awatar użytkownika
Robcio
Użytkownik
Auto:: Touran 1,9TDI Trendline
Imię:: Robert
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Re: Poradnik:Lista kontrolna-na co zwrócić uwagę przed zakup

Post autor: Robcio »

W ASO wcale jakosc nie jest bezapelacyjna, natomiast zawsze sie przeplaca... w koncu jakos trzeba utrzymywac te piekne szklane salony :/
...: Touran by Robcio :...
Mobil: President Johnny II ASC/Densei EC-2002/Sirio Turbo 5000
Baza: President Lincoln/Densei EC-2023/Sirio 827
PMR: Intek HT-460scr/Motorola T5522/Nagoya NA-771
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Mruczekr
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI HIGHLINE
Imię:: Radzio
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Poradnik:Lista kontrolna-na co zwrócić uwagę przed zakup

Post autor: Mruczekr »

Po prostu człowiek od którego kupiłem auto jest zdecydowanie ważniejszym klientem ASO niż my kupujący

i tu się zgadzam z Himi bo my tam jesteśmy raz jako klient a on tam z 10 razy na miesiąc ekonomia bierze gore. Tez się spotkałem z takim przypadkiem dlatego sami wybierajmy warsztat lub Aso i nie koniecznie w miejscu zamieszkania sprzedawcy
ODPOWIEDZ