Nie, bo w przypadku gdy jedziesz 70-80 km/h ze stałą prędkością to obciążenie jest "prawie żadne". Natomiast gdy pojawi się wzniesienie co spowoduje nadmierny wzrost obciążenia, lub zaczniesz dynamiczniej przyspieszać automat sam zredukuje bieg na właściwy.marnon pisze:zastanawia mnie tylko jedno czy jak jeździsz przy 70-80 na 6 biegu to nie wykończysz szybciej dwumasu? bo przecież dostaje wtedy mocniejsze obciążenie.
chciałbym zrobić miarodajną statystyke: dsg vs manual
- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
- kowet
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
- Imię:: Tomek
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
pamiętaj, że to jest automat i to on sam decyduje kiedy zmieniać bieg - przynajmniej mam taką nadziejęKriSSo pisze: marnon napisał/a:
zastanawia mnie tylko jedno czy jak jeździsz przy 70-80 na 6 biegu to nie wykończysz szybciej dwumasu? bo przecież dostaje wtedy mocniejsze obciążenie.
Już nie Touran
ale Sharan...
-
zibi1961
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
- Imię:: Zbigniew
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Tak , sama zmienia biegi w optymalnych zakresach ale najbardziej optymalna zmiana biegow jest w środku tego zakresu. Natomiast zużycie dwumasy przy DSG ma chyba związek z częstotliwością zmiany biegów ,ponieważ ręcznie nie zmieniamy tak często biegów jak robi to DSG a dwumasa najbardziej cierpi własnie przy zmianie biegów.
-
Iza_30
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI140 KMDSG
- Imię:: Iza
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Jak kupowaliśmy tourana to mial przebieg 190 tyś. Po zakupie wymieniliśmy koło dwumasowe i olej w skrzyni. Olej to była nasz decyzja. Troche niepotrzebnie ale trudno. To było prawie 3 lata temu. Do tej pory w skrzyni nic się nie dzieje.
Bierz DSG. Warto. A jak kupisz to napisz po jakim czasie stwierdziłeś,że manuale są be
Bierz DSG. Warto. A jak kupisz to napisz po jakim czasie stwierdziłeś,że manuale są be
-
zibi1961
- Użytkownik
Spalanie nieznacznie większe ale wszystko zależy od stylu jazdy i czy jadąc myślimy o oszczędzaniu paliwa. Pomimo ,że to automat to jeżeli pilnujemy żeby w zabudowanym jechac na 4-5-ce a poza na 6-ce to różnice są minimalne albo żadne.Po pewnym czasie nawet nie spoglądając na wyświetlacz wiemy jakim biegiem jedziemy .
- aawol
- ____________________

- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
Do autora - czy już powstaje jakieś podsumowanie - chętnie zobaczę jakieś wnioski....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
-
zibi1961
- Użytkownik
Myślę że autorowi chodziło raczej o awaryjność DSG bo zalety są raczej znane i dobrze by było żeby forumowicze którzy mieli jakieś problemy z tą skrzynią zaczęli się tu wpisywać choćby pisali o tym już wcześniej w innych tematach .Tak że ironia "aawola" jest tu nie na miejscu. Starajmy się raczej pomagać wzajemnie.
- żółwik
- Użytkownik
- Auto:: turek na YETI 4x4
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
mam DSG i jestem zadowolony BARDZO
co do 2-masy to kupując auto w automacie myślałem tak skoro konstruktorzy VW zaprojektowali program do skrzyni to na pewno tak aby idealnie współpracował z innymi podzespołami typu 2-mas , przeguby ,silnik itp na logikę OK bo cóż taki 1 z 2 kierowca ma za pojęcie i charakterystyce zużycia np.2-masy a okazuje się że ma większe niż specjalista od projektowania programu skrzyni DSG koncernu VW . Chyba że założeń o trwałości w/w elementu nikt nie uwzględniał a wystarczyło by / moim zdaniem / napisać tak mapy pracy skrzyni aby jazda na poszczególnych biegach była nie możliwa poniżej 1500-1600 obr/min / biegi 3-4-5-6 /
Bo jak tu jechać w mieście np. 60km/h i oszczędzać 2-mas skoro po kilkuset metrach
wskoczy nam 6-bieg i obroty spadną do prawie 1200-1300/min i tak w przedziale czasu element się zwyczajnie wy klekoce . Powie ktoś że przecież jest ręczna zmiana biegów , JEST ale przecież kupiliśmy DSG .
Po mino wszystko DSG jest super i nic innego chyba że X-dive w BMW ale to już inne KWIATKI /kasa/
pozdrawiam
użytkuję DSG od 2004r i bez awarii tylko 2-Mas awaria bardzo nie typowo , ale jednak 2-mas
co do 2-masy to kupując auto w automacie myślałem tak skoro konstruktorzy VW zaprojektowali program do skrzyni to na pewno tak aby idealnie współpracował z innymi podzespołami typu 2-mas , przeguby ,silnik itp na logikę OK bo cóż taki 1 z 2 kierowca ma za pojęcie i charakterystyce zużycia np.2-masy a okazuje się że ma większe niż specjalista od projektowania programu skrzyni DSG koncernu VW . Chyba że założeń o trwałości w/w elementu nikt nie uwzględniał a wystarczyło by / moim zdaniem / napisać tak mapy pracy skrzyni aby jazda na poszczególnych biegach była nie możliwa poniżej 1500-1600 obr/min / biegi 3-4-5-6 /
Bo jak tu jechać w mieście np. 60km/h i oszczędzać 2-mas skoro po kilkuset metrach
wskoczy nam 6-bieg i obroty spadną do prawie 1200-1300/min i tak w przedziale czasu element się zwyczajnie wy klekoce . Powie ktoś że przecież jest ręczna zmiana biegów , JEST ale przecież kupiliśmy DSG .
Po mino wszystko DSG jest super i nic innego chyba że X-dive w BMW ale to już inne KWIATKI /kasa/
pozdrawiam
użytkuję DSG od 2004r i bez awarii tylko 2-Mas awaria bardzo nie typowo , ale jednak 2-mas
- aawol
- ____________________

- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
gdzie ty się ironii dopatrujesz? Grzecznie ( jaz zwykle) zapytałem (- bo nie zajrzałem na pierwszą stronę) czy wspomniane podsumowanie będące przyczyną powstania tematu jest.zibi1961 pisze:Tak że ironia "aawola" jest tu nie na miejscu.
na ile potrafię nikomu pomocy nie odmawiam i jeśli zauważyłeś moja opinia o skrzyniach biegów również się w tym temacie pojawiła.zibi1961 pisze:Starajmy się raczej pomagać wzajemnie.
Dla mnie bardziej nie na miejscu jest doszukiwanie się czegoś czego nie ma.
bdronka - zapoznałem się, dziękuję!
ZWzPD - ale jaja!!!!
auto touran aawol
auto touran aawol
- aki
- Władca postów
- Auto:: VW/AUDI
- Imię:: Artur
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 40 razy
według mnie.
Skrzynia manualna jest mniej delikatna, nie wymaga serwisu, no i daje średni komfort jazdy, no i jest wytrzymalsza, tańsze części zamienne, i utrzymanie.
Skrzynia automatyczna, jest delikatniejsza, wymaga serwisu co 60 tkm, daje bardzo wysoki komfort jazdy, no i wszystko zależy kto jak użytkuje, części drogie.
Mam zarówno DSG (Touran United) jak i manuala (R-LINE) i przeważnie wybieram automat.
Skrzynia manualna jest mniej delikatna, nie wymaga serwisu, no i daje średni komfort jazdy, no i jest wytrzymalsza, tańsze części zamienne, i utrzymanie.
Skrzynia automatyczna, jest delikatniejsza, wymaga serwisu co 60 tkm, daje bardzo wysoki komfort jazdy, no i wszystko zależy kto jak użytkuje, części drogie.
Mam zarówno DSG (Touran United) jak i manuala (R-LINE) i przeważnie wybieram automat.