chciałbym zrobić miarodajną statystyke: dsg vs manual

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

marnon pisze:zastanawia mnie tylko jedno czy jak jeździsz przy 70-80 na 6 biegu to nie wykończysz szybciej dwumasu? bo przecież dostaje wtedy mocniejsze obciążenie.
Nie, bo w przypadku gdy jedziesz 70-80 km/h ze stałą prędkością to obciążenie jest "prawie żadne". Natomiast gdy pojawi się wzniesienie co spowoduje nadmierny wzrost obciążenia, lub zaczniesz dynamiczniej przyspieszać automat sam zredukuje bieg na właściwy.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kowet
Zaawansowany
Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
Imię:: Tomek
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: kowet »

KriSSo pisze: marnon napisał/a:
zastanawia mnie tylko jedno czy jak jeździsz przy 70-80 na 6 biegu to nie wykończysz szybciej dwumasu? bo przecież dostaje wtedy mocniejsze obciążenie.
pamiętaj, że to jest automat i to on sam decyduje kiedy zmieniać bieg - przynajmniej mam taką nadzieję :) ja mam prawie 240 kkm i skrzynia śmiga, aż miło.
Już nie Touran :( ale Sharan...
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

pisałem to celowo bo często oglądam zakup kontrolowany na turbo i tam jakiś szpec kiedyś powiedział, że jazda z dsg na niskich obrotach przyśpiesza zużycie dwumasu... zastanawiałem się nad tym jak to możliwe przecież ona sama sobie przerzuca...
zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: zibi1961 »

Tak , sama zmienia biegi w optymalnych zakresach ale najbardziej optymalna zmiana biegow jest w środku tego zakresu. Natomiast zużycie dwumasy przy DSG ma chyba związek z częstotliwością zmiany biegów ,ponieważ ręcznie nie zmieniamy tak często biegów jak robi to DSG a dwumasa najbardziej cierpi własnie przy zmianie biegów.
Iza_30
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI140 KMDSG
Imię:: Iza
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Iza_30 »

Jak kupowaliśmy tourana to mial przebieg 190 tyś. Po zakupie wymieniliśmy koło dwumasowe i olej w skrzyni. Olej to była nasz decyzja. Troche niepotrzebnie ale trudno. To było prawie 3 lata temu. Do tej pory w skrzyni nic się nie dzieje.
Bierz DSG. Warto. A jak kupisz to napisz po jakim czasie stwierdziłeś,że manuale są be ;)
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

a jak ze spalaniem ? jedni piszą że automat więcej spali inni że przy DSG nie widać różnicy z manualem ... ale jeśli chodzi o spalanie to wiadomo wszystko zależy od połączenia kierowca + pedał gazu.
zibi1961
Użytkownik

Spalanie nieznacznie większe ale wszystko zależy od stylu jazdy i czy jadąc myślimy o oszczędzaniu paliwa. Pomimo ,że to automat to jeżeli pilnujemy żeby w zabudowanym jechac na 4-5-ce a poza na 6-ce to różnice są minimalne albo żadne.Po pewnym czasie nawet nie spoglądając na wyświetlacz wiemy jakim biegiem jedziemy .
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

Do autora - czy już powstaje jakieś podsumowanie - chętnie zobaczę jakieś wnioski....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
zibi1961
Użytkownik

Myślę że autorowi chodziło raczej o awaryjność DSG bo zalety są raczej znane i dobrze by było żeby forumowicze którzy mieli jakieś problemy z tą skrzynią zaczęli się tu wpisywać choćby pisali o tym już wcześniej w innych tematach .Tak że ironia "aawola" jest tu nie na miejscu. Starajmy się raczej pomagać wzajemnie.
bdronka
Użytkownik
Auto:: Touran R-Line, DSG, BMM
Imię:: Radek
Podziękował: 1 raz

Post autor: bdronka »

statystyke zrobiłem 1 pierwszym poście, aby nie szukać jej w późniejszych wpisach, pytanie na ile jest miarodajna...widać jednak że 2masa częściej pada w dsg niź manualach.
seba244
Expert
Auto:: Touran
Imię:: .......
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

bdronka pisze:statystyke zrobiłem 1 pierwszym poście, aby nie szukać jej w późniejszych wpisach, pytanie na ile jest miarodajna...widać jednak że 2masa częściej pada w dsg niź manualach.
Dwumasa pada od stylu jazdy a nie od tego jak jest skrzynia....
bdronka
Użytkownik
Auto:: Touran R-Line, DSG, BMM
Imię:: Radek
Podziękował: 1 raz

Post autor: bdronka »

IMHO nie do końca, dsg częściej przełącza biegi niż manual, jest częściej poddawana działaniom większych sił, niewątpliwie jednak styl jazdy ma wiele wspolnego z jej wymianą
Awatar użytkownika
żółwik
Użytkownik
Auto:: turek na YETI 4x4
Imię:: Krzysiek
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: żółwik »

mam DSG i jestem zadowolony BARDZO
co do 2-masy to kupując auto w automacie myślałem tak skoro konstruktorzy VW zaprojektowali program do skrzyni to na pewno tak aby idealnie współpracował z innymi podzespołami typu 2-mas , przeguby ,silnik itp na logikę OK bo cóż taki 1 z 2 kierowca ma za pojęcie i charakterystyce zużycia np.2-masy a okazuje się że ma większe niż specjalista od projektowania programu skrzyni DSG koncernu VW . Chyba że założeń o trwałości w/w elementu nikt nie uwzględniał a wystarczyło by / moim zdaniem / napisać tak mapy pracy skrzyni aby jazda na poszczególnych biegach była nie możliwa poniżej 1500-1600 obr/min / biegi 3-4-5-6 /
Bo jak tu jechać w mieście np. 60km/h i oszczędzać 2-mas skoro po kilkuset metrach
wskoczy nam 6-bieg i obroty spadną do prawie 1200-1300/min i tak w przedziale czasu element się zwyczajnie wy klekoce . Powie ktoś że przecież jest ręczna zmiana biegów , JEST ale przecież kupiliśmy DSG .

Po mino wszystko DSG jest super i nic innego chyba że X-dive w BMW ale to już inne KWIATKI /kasa/

pozdrawiam
użytkuję DSG od 2004r i bez awarii tylko 2-Mas awaria bardzo nie typowo , ale jednak 2-mas
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

zibi1961 pisze:Tak że ironia "aawola" jest tu nie na miejscu.
gdzie ty się ironii dopatrujesz? Grzecznie ( jaz zwykle) zapytałem (- bo nie zajrzałem na pierwszą stronę) czy wspomniane podsumowanie będące przyczyną powstania tematu jest.
zibi1961 pisze:Starajmy się raczej pomagać wzajemnie.
na ile potrafię nikomu pomocy nie odmawiam i jeśli zauważyłeś moja opinia o skrzyniach biegów również się w tym temacie pojawiła.

Dla mnie bardziej nie na miejscu jest doszukiwanie się czegoś czego nie ma. :bry:

bdronka - zapoznałem się, dziękuję!
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

według mnie.

Skrzynia manualna jest mniej delikatna, nie wymaga serwisu, no i daje średni komfort jazdy, no i jest wytrzymalsza, tańsze części zamienne, i utrzymanie.

Skrzynia automatyczna, jest delikatniejsza, wymaga serwisu co 60 tkm, daje bardzo wysoki komfort jazdy, no i wszystko zależy kto jak użytkuje, części drogie.

Mam zarówno DSG (Touran United) jak i manuala (R-LINE) i przeważnie wybieram automat.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
ODPOWIEDZ