odgłosy w okolicach skrzyni tylko na ciepłym silniku
- kristouran
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
odgłosy w okolicach skrzyni tylko na ciepłym silniku
Witam. Nowo zakupiony Touran - 170tkm . Problem - po rozgrzaniu silnika słychać odgłosy z okolicy połaczenia skrzyni biegów z silnikiem. Ciężko opisać ten odgłos, ale tak jakby coś delikatnie obcierało podczas kręcenia sie. Jest to raczej cichy odgłos- nie słyszalny z kabiny. Problem wystepuje tylko w momencie cieplego silnika, na zimnym jest okej. Proszę o porade.
- kristouran
- Użytkownik
- kristouran
- Użytkownik
Po wcisnieciu sprzęgła odgłos nie cichnie. Teraz jest ten odgłos nawet na zimnym silniku, chociał na zewnatrz było dzis +22 C, wiec to nie tak całkiem zimy silnik.
Do tego jak jade na niskich obrotach i jest cicho w aucie , słychac tak jakby szorowanie od strony skrzyni. Jak wcisne sprzęgło - cicho , puszczam szoruje .
[ Dodano: Wto Maj 07, 2013 17:52 ]
Do tego jak jade na niskich obrotach i jest cicho w aucie , słychac tak jakby szorowanie od strony skrzyni. Jak wcisne sprzęgło - cicho , puszczam szoruje .
[ Dodano: Wto Maj 07, 2013 17:52 ]
o które łozysko chodzi ?collega pisze:łożysko lub koło 2 masowe sie konczy
cichnie jak wcisniesz sprzeglo?
- czesio19892404
- Użytkownik
- Auto:: szukam
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
- Robert
- Przeglądacz
- Auto:: 1,9TDI DSG 7 rocznik;2009
- Imię:: Robert
- Kontakt:
Mam problem z żony sharanem mianowicie 1.9 tdi 110km 1998r.słychać dwómase jak wcisne srzęgło cichnie więc to na pewno dwómas troche chrobocze ale jezdzi dobrze ale od jakiegoś czasu zaczoł się problem z odpalaniem tzn.jak jest zimny to kręci tak jak by miał wyładowany akumulator jak by się zacinał wszystko przygasa dodam że aku jest nowe jak już odpali z bulami to następny raz już nie ma problemu.czy dwómas może blokować rozrusznik?czy szukać przyczyny w rozruszniku bo kable sprawdziłem wydają się być ok.coraz ciężej jest go odpalić dlatego muszę jakoś zadziałać
Proszę o wasze opinie
Pozdrawiam
Proszę o wasze opinie
- marcelid
- ____________________

- Auto:: BASIC, 1.9 TDi-BKC, 2004
- Imię:: Marceli
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Robert pisze: ... tak jak by miał wyładowany akumulator jak by się zacinał wszystko przygasa
wygląda jakbyś miał mało "prądu", później podczas jazdy aku się doładowywał i problem znika.
wedle mnie bardzo możliwe ... tylko ja zaczął bym od naładowania aku przez noc i sprawdzeniu usterki z ranaRobert pisze:czy szukać przyczyny w rozruszniku bo kable sprawdziłem wydają się być ok ....
p.s. pewnie jak się Koledzy pobudzą to bardziej szczegółowo Ci odpowiedzą
-
bartezbest
- Kandydat
Re: odgłosy w okolicach skrzyni tylko na ciepłym silniku
mam identyczny problem, u mnie zdiagnozowano łożysko (ponieważ sprzęgło i dwu masa wymienione), z tym że jak nacisnę i puszczę sprzęgło hałas znika do następnego ruszenia i przejechania kilku metrów. jeszcze nie ruszałem z braku czasu.kristouran pisze:Witam. Nowo zakupiony Touran - 170tkm . Problem - po rozgrzaniu silnika słychać odgłosy z okolicy połaczenia skrzyni biegów z silnikiem. Ciężko opisać ten odgłos, ale tak jakby coś delikatnie obcierało podczas kręcenia sie. Jest to raczej cichy odgłos- nie słyszalny z kabiny. Problem wystepuje tylko w momencie cieplego silnika, na zimnym jest okej. Proszę o porade.
pozdr
- kristouran
- Użytkownik