Kraksa forowicza-zlotowicza, wesprzyjmy kolegę...

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
marcelid
Auto:: BASIC, 1.9 TDi-BKC, 2004
Imię:: Marceli
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: marcelid »

czyki niko02, ma rację !!
161GD030, SQ6KBO
Mój MAJONEZIK ... a to JA
mlodypoznan

Post autor: mlodypoznan »

Sprawdz dokładnie wycene pojazdu przed szkoda.Czesto TU zaniżają wartość auta nie ujmując w wycenie części wyposażenia.Pamietaj że jeżeli miałeś zamontowane coś dodatkowo np.ogrzewanie postojowe albo inne dodatki to TU ma obowiązek doliczyć to do wyceny wartości auta.A widze że w wycenie nie ma wlaśnie ogrzewania.Pewnie jeszcze czegoś zapomnieli wpisać. :>
Ostatnio zmieniony ndz maja 12, 2013 22:55 przez mlodypoznan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

mlodypoznan pisze:Pamietaj że jeżeli miałeś zamontowane coś dodatkowo np.ogrzewanie postojowe albo inne dodatki to TU ma obowiązek doliczyć to do wyceny wartości auta.
Dokładnie. W tej chwili nie uwzględnili lamp od crossa, dokładki polifta, modułu BT Premium, ogrzewania postojowego z pilotem, wymienionych przełączników na poilftowe, wymienionego radia, fotwellów, nakładek chromowanych na pedały... i dużo by tu wyliczać.
Co macie na myśli mówiąc bierz kasę? Oni piszą, że auto warte 20700. Wypłacą różnicę po sprzedaży., więc nie dadzą mi do ręki 20700 i auta...
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
mlodypoznan

Dadza Tobie auto i 7000.Powalcz na pewno wygrasz duzo wiecej.Wycena jest zrobiona typowo pod szkode całkowita.Czasami jak zgłosisz dodatki to może sie zmienić z całkowitej na częściową.
Awatar użytkownika
Kris_Poland
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Kris_Poland »

z TUW lub innymi tanimi ubezpieczycielami bedziesz mial przeboje lepiej robic to z AC jesli masz i sie sadzic z gn.. mi auto zawsze wyceniali nizej, musialem dokladac, zawsze sie znalazl klient co mial OC w firmie krzak o ktorey pierwszy raz slyszalem... i sadzisz sie o wszystko o holowanie kazdy dzien przestoju o kazda pierdulke, w koncu znizki z AC tez odzyskujesz
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów

Wczoraj wieczorem odpisałem likwidatorowi tak:
Zgodnie z rozmową telefoniczną przesyłam upoważnienie od mojej żony podpisane przez nią i przez współwłaściciela określające mnie jako osobę upoważnioną do załatwienia wszystkich spraw związanych z przytoczoną w temacie wiadomości szkodą.

Czytając dokument przesłany przez Pana dotyczący wyceny mojego samochodu z przykrością stwierdzam, że powinniście Państwo zmienić rzeczoznawcę. Rozumiem, że nie działa on pod presją odpowiedzialności prawnej i robi sobie wycenę jak mu się podoba.
Wartość samochodu została zdecydowanie zaniżona.
Oceniający samochód:
- wycenił wartości auta prawdopodobnie jedynie na podstawie informacji systemowych czy tez katalogów - bez brania pod uwagę rzeczywistej i aktualnej sytuacji na rynku regionalnym.
- niewłaściwie oszacował wyposażenie dodatkowe pojazdu lub celowo je pominął
- prawdopodobnie blednie wyliczył wartości korekt

Poza tym ceny dodatkowego wyposażenia moim zdaniem są śmieszne, ponieważ kierownica wielofunkcyjna pokryta skórą wg. Państwa kosztuje 106zł... Najtańsza w popularnym serwisie aukcyjnym kosztuje natomiast: 250zł.
Jeszcze śmieszniejsza cena jest lusterek zewnętrznych składanych elektrycznie... wg. Państwa 53zł. Proszę takie kupić za 53 zł.

Moim zdaniem cena samochodu jest zaniżona o około 4500-5000 zł.

Jeżeli nie zostanie to poprawione, to będę zmuszony wystąpić o opinie do niezależnego rzeczoznawcy samochodowego.

Zobaczymy, co mi odpisze.
Touran by niko02Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

niko02,

Dobre, podobnie u mnie przy wycenie szkody przy Skodzie było. Koszt wymiany tylnej lampy według wyceniającego 98 PLN a dzwonię do ASO z pytanie o koszt tylnej lampy 160 PLN.

Michał było dopisać jeszcze by wyceniający zaktualizował system w swoim komputerze, to jak słyszałem stary myk przy wycenie. System jest nieaktualny i tak wyceniają.

I pytanie: Czy w przypadku zgody szkody całkowitej i likwidacji to nie będzie tak, że TUW wystawi papier bez możliwości ponownej rejestracji lub inny papier uniemożliwiający dalszą jazdę?
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
kowet
Zaawansowany
Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
Imię:: Tomek
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: kowet »

niko02, to ile w końcu chcą ci wypłacić - 7000 zł (!) to śmiech na sali - ja jeszcze nie spotkałem się z wyceną "zaorkągloną" do tysiąca.
Już nie Touran :( ale Sharan...
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

kowet,
Myślę, że chodzi o 20 tysi za autko.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
kowet
Zaawansowany
Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
Imię:: Tomek
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: kowet »

moim zdaniem powinni wypłacić tą kwotę z wyceny naprawy przez ASO, czyli te 16... zł. ewentualnie pomniejszoną o jakiś niewielki współczynnik i ZAWSZE BRUTTO ! bo wycena jest netto.
Już nie Touran :( ale Sharan...
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów

Wycenili auto na 20700 i tyle maksymalnie wg nich dostanę. Sprzedadzą auto i różnicę dopłacą ale w tej chwili nic mi nie odpisali na mojego maila.
Touran by niko02Obrazek
Obrazek
anko1973
Zaawansowany
Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: anko1973 »

niko,

nie czytałem całości bo nie mam czasu za bardzo, AC nie masz czy nie chcesz likwidowac z AC? pisałeś, ze mas znajmego a ASO skody - co oni na ta wycenę? w każdym ASO jest min jeden specjalista od likiwidacji (czesto były pracownik jakiegoś zakładu), który doskonale się zna na wycenach; jak masz tam znajomości nic Ci nie są w stanie podpowiedzieć?

tak popatrzyłem sobie jeszcze na te wyceny
a nie jest tak ze wartośc auta to 21900?
koszty naprawy to 16,5 neto plus vat to 20,3 tys brutto - czyli miej niż wartośc auta

ja bym - jak masz znajomości w aso załatwił w ASO wycenę - taką realną - wiadomo, ze zawsze może coś wyjść
poszedł do agenta i poprosił o książeczkę do wycen lub aby ci wycenił w TU auto- tak jakbys chciał ubezpieczyc AC - zawyczaj są widełki; nigdy nie jest tak ze wartośc auta jest tyle i już - to tylko w directach i przy likwidacji tak im "dziwnie" wychodzi; myslę ze max cena z widełe k u Ciebie moze być ok 25 tys zł. plus masz jeszcze dodatki; jak masz na to paragony to trzeba by to doliczyć.

na tej podstawie podjał decyzję czy iść dalej w spór (wówczas trzeba by zlecić wycenę wartości u rzeczoznawcy; podpiąś wycene w ASO i czekać - do tego mozesz doliczyć koszty za poszukiwanie nowego auta ,czymś musisz dojechac aby oglądać; koszty paliwa na poszukiwanie tego auta, stracony czas to jest OC a nie AC); czy odpuscić bo moze sie okazać że ASO i za te 16 tysi ci nie naprawi auta; łatwo nie będzie

dlatego najlepiej by było z AC pojechać - aczkolwiek to zawsze boli

jak masz drugie auto w domu to mozę jednak warto powalczyć
mlodypoznan

Tylko z AC można likwidować do 70% wartosci auta.
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

Ja bym to robił z AC z regresem na TU sprawcy, tym bardziej, jeśli jest policyjna notatka. Z AC robisz auto, a oni (TU Twoje i TU sprawcy) niech się sami wykłócają między sobą o pieniądze. Ty robisz bezgotówkowo i masz w nosie. Ja tak zrobiłem.

[ Dodano: Pon Maj 13, 2013 23:51 ]
mlodypoznan pisze:Tylko z AC można likwidować do 70% wartosci auta.
Jeśli wartość naprawy przekracza, no to bieda...
Obrazek
Obrazek
mlodypoznan

Na pewno przekracza bo z OC już jest więcej.. :)
ODPOWIEDZ