Kraksa forowicza-zlotowicza, wesprzyjmy kolegę...
-
mlodypoznan
Sprawdz dokładnie wycene pojazdu przed szkoda.Czesto TU zaniżają wartość auta nie ujmując w wycenie części wyposażenia.Pamietaj że jeżeli miałeś zamontowane coś dodatkowo np.ogrzewanie postojowe albo inne dodatki to TU ma obowiązek doliczyć to do wyceny wartości auta.A widze że w wycenie nie ma wlaśnie ogrzewania.Pewnie jeszcze czegoś zapomnieli wpisać. 
Ostatnio zmieniony ndz maja 12, 2013 22:55 przez mlodypoznan, łącznie zmieniany 1 raz.
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Dokładnie. W tej chwili nie uwzględnili lamp od crossa, dokładki polifta, modułu BT Premium, ogrzewania postojowego z pilotem, wymienionych przełączników na poilftowe, wymienionego radia, fotwellów, nakładek chromowanych na pedały... i dużo by tu wyliczać.mlodypoznan pisze:Pamietaj że jeżeli miałeś zamontowane coś dodatkowo np.ogrzewanie postojowe albo inne dodatki to TU ma obowiązek doliczyć to do wyceny wartości auta.
Co macie na myśli mówiąc bierz kasę? Oni piszą, że auto warte 20700. Wypłacą różnicę po sprzedaży., więc nie dadzą mi do ręki 20700 i auta...
-
mlodypoznan
- Kris_Poland
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
z TUW lub innymi tanimi ubezpieczycielami bedziesz mial przeboje lepiej robic to z AC jesli masz i sie sadzic z gn.. mi auto zawsze wyceniali nizej, musialem dokladac, zawsze sie znalazl klient co mial OC w firmie krzak o ktorey pierwszy raz slyszalem... i sadzisz sie o wszystko o holowanie kazdy dzien przestoju o kazda pierdulke, w koncu znizki z AC tez odzyskujesz
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Wczoraj wieczorem odpisałem likwidatorowi tak:
Zgodnie z rozmową telefoniczną przesyłam upoważnienie od mojej żony podpisane przez nią i przez współwłaściciela określające mnie jako osobę upoważnioną do załatwienia wszystkich spraw związanych z przytoczoną w temacie wiadomości szkodą.
Czytając dokument przesłany przez Pana dotyczący wyceny mojego samochodu z przykrością stwierdzam, że powinniście Państwo zmienić rzeczoznawcę. Rozumiem, że nie działa on pod presją odpowiedzialności prawnej i robi sobie wycenę jak mu się podoba.
Wartość samochodu została zdecydowanie zaniżona.
Oceniający samochód:
- wycenił wartości auta prawdopodobnie jedynie na podstawie informacji systemowych czy tez katalogów - bez brania pod uwagę rzeczywistej i aktualnej sytuacji na rynku regionalnym.
- niewłaściwie oszacował wyposażenie dodatkowe pojazdu lub celowo je pominął
- prawdopodobnie blednie wyliczył wartości korekt
Poza tym ceny dodatkowego wyposażenia moim zdaniem są śmieszne, ponieważ kierownica wielofunkcyjna pokryta skórą wg. Państwa kosztuje 106zł... Najtańsza w popularnym serwisie aukcyjnym kosztuje natomiast: 250zł.
Jeszcze śmieszniejsza cena jest lusterek zewnętrznych składanych elektrycznie... wg. Państwa 53zł. Proszę takie kupić za 53 zł.
Moim zdaniem cena samochodu jest zaniżona o około 4500-5000 zł.
Jeżeli nie zostanie to poprawione, to będę zmuszony wystąpić o opinie do niezależnego rzeczoznawcy samochodowego.
Zobaczymy, co mi odpisze.
Zgodnie z rozmową telefoniczną przesyłam upoważnienie od mojej żony podpisane przez nią i przez współwłaściciela określające mnie jako osobę upoważnioną do załatwienia wszystkich spraw związanych z przytoczoną w temacie wiadomości szkodą.
Czytając dokument przesłany przez Pana dotyczący wyceny mojego samochodu z przykrością stwierdzam, że powinniście Państwo zmienić rzeczoznawcę. Rozumiem, że nie działa on pod presją odpowiedzialności prawnej i robi sobie wycenę jak mu się podoba.
Wartość samochodu została zdecydowanie zaniżona.
Oceniający samochód:
- wycenił wartości auta prawdopodobnie jedynie na podstawie informacji systemowych czy tez katalogów - bez brania pod uwagę rzeczywistej i aktualnej sytuacji na rynku regionalnym.
- niewłaściwie oszacował wyposażenie dodatkowe pojazdu lub celowo je pominął
- prawdopodobnie blednie wyliczył wartości korekt
Poza tym ceny dodatkowego wyposażenia moim zdaniem są śmieszne, ponieważ kierownica wielofunkcyjna pokryta skórą wg. Państwa kosztuje 106zł... Najtańsza w popularnym serwisie aukcyjnym kosztuje natomiast: 250zł.
Jeszcze śmieszniejsza cena jest lusterek zewnętrznych składanych elektrycznie... wg. Państwa 53zł. Proszę takie kupić za 53 zł.
Moim zdaniem cena samochodu jest zaniżona o około 4500-5000 zł.
Jeżeli nie zostanie to poprawione, to będę zmuszony wystąpić o opinie do niezależnego rzeczoznawcy samochodowego.
Zobaczymy, co mi odpisze.
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
niko02,
Dobre, podobnie u mnie przy wycenie szkody przy Skodzie było. Koszt wymiany tylnej lampy według wyceniającego 98 PLN a dzwonię do ASO z pytanie o koszt tylnej lampy 160 PLN.
Michał było dopisać jeszcze by wyceniający zaktualizował system w swoim komputerze, to jak słyszałem stary myk przy wycenie. System jest nieaktualny i tak wyceniają.
I pytanie: Czy w przypadku zgody szkody całkowitej i likwidacji to nie będzie tak, że TUW wystawi papier bez możliwości ponownej rejestracji lub inny papier uniemożliwiający dalszą jazdę?
Dobre, podobnie u mnie przy wycenie szkody przy Skodzie było. Koszt wymiany tylnej lampy według wyceniającego 98 PLN a dzwonię do ASO z pytanie o koszt tylnej lampy 160 PLN.
Michał było dopisać jeszcze by wyceniający zaktualizował system w swoim komputerze, to jak słyszałem stary myk przy wycenie. System jest nieaktualny i tak wyceniają.
I pytanie: Czy w przypadku zgody szkody całkowitej i likwidacji to nie będzie tak, że TUW wystawi papier bez możliwości ponownej rejestracji lub inny papier uniemożliwiający dalszą jazdę?
-
anko1973
- Zaawansowany
- Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
niko,
nie czytałem całości bo nie mam czasu za bardzo, AC nie masz czy nie chcesz likwidowac z AC? pisałeś, ze mas znajmego a ASO skody - co oni na ta wycenę? w każdym ASO jest min jeden specjalista od likiwidacji (czesto były pracownik jakiegoś zakładu), który doskonale się zna na wycenach; jak masz tam znajomości nic Ci nie są w stanie podpowiedzieć?
tak popatrzyłem sobie jeszcze na te wyceny
a nie jest tak ze wartośc auta to 21900?
koszty naprawy to 16,5 neto plus vat to 20,3 tys brutto - czyli miej niż wartośc auta
ja bym - jak masz znajomości w aso załatwił w ASO wycenę - taką realną - wiadomo, ze zawsze może coś wyjść
poszedł do agenta i poprosił o książeczkę do wycen lub aby ci wycenił w TU auto- tak jakbys chciał ubezpieczyc AC - zawyczaj są widełki; nigdy nie jest tak ze wartośc auta jest tyle i już - to tylko w directach i przy likwidacji tak im "dziwnie" wychodzi; myslę ze max cena z widełe k u Ciebie moze być ok 25 tys zł. plus masz jeszcze dodatki; jak masz na to paragony to trzeba by to doliczyć.
na tej podstawie podjał decyzję czy iść dalej w spór (wówczas trzeba by zlecić wycenę wartości u rzeczoznawcy; podpiąś wycene w ASO i czekać - do tego mozesz doliczyć koszty za poszukiwanie nowego auta ,czymś musisz dojechac aby oglądać; koszty paliwa na poszukiwanie tego auta, stracony czas to jest OC a nie AC); czy odpuscić bo moze sie okazać że ASO i za te 16 tysi ci nie naprawi auta; łatwo nie będzie
dlatego najlepiej by było z AC pojechać - aczkolwiek to zawsze boli
jak masz drugie auto w domu to mozę jednak warto powalczyć
nie czytałem całości bo nie mam czasu za bardzo, AC nie masz czy nie chcesz likwidowac z AC? pisałeś, ze mas znajmego a ASO skody - co oni na ta wycenę? w każdym ASO jest min jeden specjalista od likiwidacji (czesto były pracownik jakiegoś zakładu), który doskonale się zna na wycenach; jak masz tam znajomości nic Ci nie są w stanie podpowiedzieć?
tak popatrzyłem sobie jeszcze na te wyceny
a nie jest tak ze wartośc auta to 21900?
koszty naprawy to 16,5 neto plus vat to 20,3 tys brutto - czyli miej niż wartośc auta
ja bym - jak masz znajomości w aso załatwił w ASO wycenę - taką realną - wiadomo, ze zawsze może coś wyjść
poszedł do agenta i poprosił o książeczkę do wycen lub aby ci wycenił w TU auto- tak jakbys chciał ubezpieczyc AC - zawyczaj są widełki; nigdy nie jest tak ze wartośc auta jest tyle i już - to tylko w directach i przy likwidacji tak im "dziwnie" wychodzi; myslę ze max cena z widełe k u Ciebie moze być ok 25 tys zł. plus masz jeszcze dodatki; jak masz na to paragony to trzeba by to doliczyć.
na tej podstawie podjał decyzję czy iść dalej w spór (wówczas trzeba by zlecić wycenę wartości u rzeczoznawcy; podpiąś wycene w ASO i czekać - do tego mozesz doliczyć koszty za poszukiwanie nowego auta ,czymś musisz dojechac aby oglądać; koszty paliwa na poszukiwanie tego auta, stracony czas to jest OC a nie AC); czy odpuscić bo moze sie okazać że ASO i za te 16 tysi ci nie naprawi auta; łatwo nie będzie
dlatego najlepiej by było z AC pojechać - aczkolwiek to zawsze boli
jak masz drugie auto w domu to mozę jednak warto powalczyć
- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
Ja bym to robił z AC z regresem na TU sprawcy, tym bardziej, jeśli jest policyjna notatka. Z AC robisz auto, a oni (TU Twoje i TU sprawcy) niech się sami wykłócają między sobą o pieniądze. Ty robisz bezgotówkowo i masz w nosie. Ja tak zrobiłem.
[ Dodano: Pon Maj 13, 2013 23:51 ]
[ Dodano: Pon Maj 13, 2013 23:51 ]
Jeśli wartość naprawy przekracza, no to bieda...mlodypoznan pisze:Tylko z AC można likwidować do 70% wartosci auta.