gniazdo do przyczepki
- PIOTR.PMS
- Użytkownik
- Auto:: touran bkd dsg
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
gniazdo do przyczepki
Zakładam temat ponieważ nie mogę znaleźć info na temat gniazda.
Mam gniazdo z 13pinami niestety czas zrobił swoje -czyli wewnątrz zrobiło się zielone i po prostu skorodowało.
Teraz pytanko czy już ktoś reanimował to gniazdo u siebie?
Na razie rozebrałem i przyznaje się ze nie mam bladego pojęcia jak te kabelki tam pomocowac ???
(w polskich 7pin to normalnie się przykręca)
Mam gniazdo z 13pinami niestety czas zrobił swoje -czyli wewnątrz zrobiło się zielone i po prostu skorodowało.
Teraz pytanko czy już ktoś reanimował to gniazdo u siebie?
Na razie rozebrałem i przyznaje się ze nie mam bladego pojęcia jak te kabelki tam pomocowac ???
(w polskich 7pin to normalnie się przykręca)
- Bzyku
- Specjalista
- Auto:: BKD, 2008
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 27 razy
ja w poprzednim samochodzie wymieniałem same gniazdo haka, oryginał jest Westfalii, zatem kupiłem nowe gniazdo Westfalii ze starego odciąłem kable i przykręciłem w nowym, uszczelka śruby itd zostały ze starego, schemat nie jest potrzebny - wyjmujesz po kabelku ze starej wtyczki i wkładasz w to samo miejsce nowej wtyczki, wszystkie otwory są ponumerowane więc to dziecinnie proste.
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
Będzie ... ?
-
Piotr1979
- Specjalista
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Adapter o którym pisze Jeżu rozwiązał moje wszelkie problemy z oryginalnym gniazdem haka Westfalia. Podłączałem kilkakrotnie przyczepę i zero zakłóceń i dezaktywuje czujniki cofania. Pewnego razu nawet miałem na FISie komunikat o nie działającej prawej żarówce światła postojowego w przyczepie. Wskazana żarówka rzeczywiście nie świeciła.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Szukajcie a znajdziecie.
- PIOTR.PMS
- Użytkownik
- Auto:: touran bkd dsg
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
wszystko się zgadza co piszecie
takowy adapter posiadam i jeszcze miesiąc temu działał i nawet na fisie pokazywało mi spalona żarówke w przyczepce.
wczoraj to rozebrałem i czerwony i czarny z siwym bodajże sa urwane, a reszta tez pewnie w stanie agonalnym.
cala obudowę i srodek mam cały -nieuszkodzony tylko zielona korozja pokryła wnętrze.
tylko nie wiem jak te kabelki się trzymają w tym kółku??????
[ Dodano: Czw Maj 16, 2013 21:34 ]
Bzyku, jak przekładałes swoje gniadko to jak z tymi kabelkami?
takowy adapter posiadam i jeszcze miesiąc temu działał i nawet na fisie pokazywało mi spalona żarówke w przyczepce.
wczoraj to rozebrałem i czerwony i czarny z siwym bodajże sa urwane, a reszta tez pewnie w stanie agonalnym.
cala obudowę i srodek mam cały -nieuszkodzony tylko zielona korozja pokryła wnętrze.
tylko nie wiem jak te kabelki się trzymają w tym kółku??????
[ Dodano: Czw Maj 16, 2013 21:34 ]
Bzyku, jak przekładałes swoje gniadko to jak z tymi kabelkami?
- Bzyku
- Specjalista
już nie pamiętam ale moje gniazdo było połamane i kabelki same wypadły. miały na końcach zaciśnięte końcówki, które uciąłem a same kabelki przełożyłem do nowego gniazda (tam już były śrubki więc zero kombinatoryki)
niestety jak masz kable zielone (utleniona miedź) to musisz je odpowiednio skrócić tak aby te zielone kawałki odciąć - utleniona miedź nie przewodzi prądu
na szczęście wiązka jest dość długa i powinno wystarczyć.
niestety jak masz kable zielone (utleniona miedź) to musisz je odpowiednio skrócić tak aby te zielone kawałki odciąć - utleniona miedź nie przewodzi prądu
Będzie ... ?
Będzie ... ?
- Bzyku
- Specjalista
a po co chcesz je odciąć?marnon pisze:Panowie można odciąć kable zaraz za gniazdem i zaizolować to ? nie będzie jakichś zwarć czy błędów?
Będzie ... ?
Będzie ... ?
- marnon
- Zaawansowany
- Auto:: Golf V variant
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
bo chcę usunąć hak - odkręcić tylko nie wiem co zrobić z instalacją, znajomy radzi mi bym zostawił instalację w razie czego zawsze mogę ponownie założyć hak... póki co mało go używam , mam drugie auto z hakiem, a że nie jest to ori hak vw to musiałem wyciąć w dokładce dziurę ( mam golfa V) ... dlatego chcę belkę odkręcić a gniazdo albo odciąć i zaizolować kable albo całą instalację wyciągnąć ale to chyba za dużo zachodu.Bzyku pisze: a po co chcesz je odciąć?jak nie używasz to zostaw i już a jak miałeś jakąś przygodę (stłuczka) i coś jest uszkodzone to trzeba naprawić albo zdemontować, można jeszcze wyjąć wszystkie bezpieczniki odpowiedzialne za hak holowniczy i po problemie - jeżeli chodzi o zwarcia, bo komp auta będzie pokazywał błąd komunikacji ze sterownikiem przyczepy, wtedy trzeba VCDSem wyłączyć sprawdzanie tego modułu.
- Bzyku
- Specjalista
jak chcesz,
sprawdź VCDSem czy masz moduł sterujący gniazdem haka, jeżeli jest to wystarczy że w lewym tylnym nadkolu wypniesz wtyczki z modułu (dwa chyba będziesz musiał obciąć i zaizolować). w taki sposób wyjmiesz całą wiązkę razem z gniazdem i hakiem. w podwoziu zostanie Ci jeden otwór do zaślepienia. i zastąpienie belki haka belką zderzaka.
jeżeli nie masz modułu to znaczy że cała wiązka haka jest ciągnięta z lamp tylnych wtedy musisz się do nich dostać i usunąć kable (przynajmniej ja bym tak zrobił). możesz oczywiście uciąć przy samym gnieździe haka i zaizolować każdy kabel z osobna.
sprawdź VCDSem czy masz moduł sterujący gniazdem haka, jeżeli jest to wystarczy że w lewym tylnym nadkolu wypniesz wtyczki z modułu (dwa chyba będziesz musiał obciąć i zaizolować). w taki sposób wyjmiesz całą wiązkę razem z gniazdem i hakiem. w podwoziu zostanie Ci jeden otwór do zaślepienia. i zastąpienie belki haka belką zderzaka.
jeżeli nie masz modułu to znaczy że cała wiązka haka jest ciągnięta z lamp tylnych wtedy musisz się do nich dostać i usunąć kable (przynajmniej ja bym tak zrobił). możesz oczywiście uciąć przy samym gnieździe haka i zaizolować każdy kabel z osobna.
Będzie ... ?
Będzie ... ?