gniazdo do przyczepki

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
PIOTR.PMS
Użytkownik
Auto:: touran bkd dsg
Imię:: Piotr
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 6 razy

gniazdo do przyczepki

Post autor: PIOTR.PMS »

Zakładam temat ponieważ nie mogę znaleźć info na temat gniazda.

Mam gniazdo z 13pinami niestety czas zrobił swoje -czyli wewnątrz zrobiło się zielone i po prostu skorodowało.
Teraz pytanko czy już ktoś reanimował to gniazdo u siebie?

Na razie rozebrałem i przyznaje się ze nie mam bladego pojęcia jak te kabelki tam pomocowac ???
(w polskich 7pin to normalnie się przykręca)
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

Najprościej to je zdemontować i założyć tkz polskie 7-pin wg mnie...
Awatar użytkownika
PIOTR.PMS
Użytkownik

no ok tez o tym myślałem ale tam idzie 12 kabelków i czy jak założe polskie to nie zaczna się sypać jakies błędy???
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

Z tego co wiem są adaptory, (mam takie na sklepie), które się wpina w 13-pin gniazdo a jest gniazdo 7-pin i to bez błędu... Reszta pinów jest pewnie nieaktywna/niewykorzystywana.
Kwestia podpięcia przewodów.... ... Poszukaj na googlu schematów 13 oraz 7pin gniazda
Awatar użytkownika
Bzyku
Specjalista
Auto:: BKD, 2008
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: Bzyku »

ja w poprzednim samochodzie wymieniałem same gniazdo haka, oryginał jest Westfalii, zatem kupiłem nowe gniazdo Westfalii ze starego odciąłem kable i przykręciłem w nowym, uszczelka śruby itd zostały ze starego, schemat nie jest potrzebny - wyjmujesz po kabelku ze starej wtyczki i wkładasz w to samo miejsce nowej wtyczki, wszystkie otwory są ponumerowane więc to dziecinnie proste.
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os

Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os

Będzie ... ?
Piotr1979
Specjalista
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Piotr1979 »

Adapter o którym pisze Jeżu rozwiązał moje wszelkie problemy z oryginalnym gniazdem haka Westfalia. Podłączałem kilkakrotnie przyczepę i zero zakłóceń i dezaktywuje czujniki cofania. Pewnego razu nawet miałem na FISie komunikat o nie działającej prawej żarówce światła postojowego w przyczepie. Wskazana żarówka rzeczywiście nie świeciła.
Pozdrawiam.
Szukajcie a znajdziecie.
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

ja z innej strony chcę hak odkręcić ale nie wiem co zrobić z instalacją czy ją całkiem usunąć czy zostawić, co radzicie, jeśli zostawić to gdzie zamocować kable, zaizolować żeby nic się nie działo?
Awatar użytkownika
PIOTR.PMS
Użytkownik

wszystko się zgadza co piszecie
takowy adapter posiadam i jeszcze miesiąc temu działał i nawet na fisie pokazywało mi spalona żarówke w przyczepce.
wczoraj to rozebrałem i czerwony i czarny z siwym bodajże sa urwane, a reszta tez pewnie w stanie agonalnym.

cala obudowę i srodek mam cały -nieuszkodzony tylko zielona korozja pokryła wnętrze.

tylko nie wiem jak te kabelki się trzymają w tym kółku??????

[ Dodano: Czw Maj 16, 2013 21:34 ]
Bzyku, jak przekładałes swoje gniadko to jak z tymi kabelkami?
Awatar użytkownika
Bzyku
Specjalista

już nie pamiętam ale moje gniazdo było połamane i kabelki same wypadły. miały na końcach zaciśnięte końcówki, które uciąłem a same kabelki przełożyłem do nowego gniazda (tam już były śrubki więc zero kombinatoryki)

niestety jak masz kable zielone (utleniona miedź) to musisz je odpowiednio skrócić tak aby te zielone kawałki odciąć - utleniona miedź nie przewodzi prądu :P na szczęście wiązka jest dość długa i powinno wystarczyć.

Będzie ... ?
Awatar użytkownika
PIOTR.PMS
Użytkownik

dzięki Bzyku, będę próbował to dalej rozebrać a najlepiej drugie gniazdko załatwic
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany

Panowie można odciąć kable zaraz za gniazdem i zaizolować to ? nie będzie jakichś zwarć czy błędów?
Awatar użytkownika
Bzyku
Specjalista

marnon pisze:Panowie można odciąć kable zaraz za gniazdem i zaizolować to ? nie będzie jakichś zwarć czy błędów?
a po co chcesz je odciąć? :shock: jak nie używasz to zostaw i już a jak miałeś jakąś przygodę (stłuczka) i coś jest uszkodzone to trzeba naprawić albo zdemontować, można jeszcze wyjąć wszystkie bezpieczniki odpowiedzialne za hak holowniczy i po problemie - jeżeli chodzi o zwarcia, bo komp auta będzie pokazywał błąd komunikacji ze sterownikiem przyczepy, wtedy trzeba VCDSem wyłączyć sprawdzanie tego modułu.

Będzie ... ?
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany

Bzyku pisze: a po co chcesz je odciąć? :shock: jak nie używasz to zostaw i już a jak miałeś jakąś przygodę (stłuczka) i coś jest uszkodzone to trzeba naprawić albo zdemontować, można jeszcze wyjąć wszystkie bezpieczniki odpowiedzialne za hak holowniczy i po problemie - jeżeli chodzi o zwarcia, bo komp auta będzie pokazywał błąd komunikacji ze sterownikiem przyczepy, wtedy trzeba VCDSem wyłączyć sprawdzanie tego modułu.
bo chcę usunąć hak - odkręcić tylko nie wiem co zrobić z instalacją, znajomy radzi mi bym zostawił instalację w razie czego zawsze mogę ponownie założyć hak... póki co mało go używam , mam drugie auto z hakiem, a że nie jest to ori hak vw to musiałem wyciąć w dokładce dziurę ( mam golfa V) ... dlatego chcę belkę odkręcić a gniazdo albo odciąć i zaizolować kable albo całą instalację wyciągnąć ale to chyba za dużo zachodu.
Awatar użytkownika
Bzyku
Specjalista

jak chcesz,

sprawdź VCDSem czy masz moduł sterujący gniazdem haka, jeżeli jest to wystarczy że w lewym tylnym nadkolu wypniesz wtyczki z modułu (dwa chyba będziesz musiał obciąć i zaizolować). w taki sposób wyjmiesz całą wiązkę razem z gniazdem i hakiem. w podwoziu zostanie Ci jeden otwór do zaślepienia. i zastąpienie belki haka belką zderzaka.

jeżeli nie masz modułu to znaczy że cała wiązka haka jest ciągnięta z lamp tylnych wtedy musisz się do nich dostać i usunąć kable (przynajmniej ja bym tak zrobił). możesz oczywiście uciąć przy samym gnieździe haka i zaizolować każdy kabel z osobna.

Będzie ... ?
ODPOWIEDZ