Miejsce dla nawigacji GPS
- michal_rze
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Zasilanie pociągnąłem od wtyczki zapalniczki. Rozebrałem kupiony zasilacz 5V we wtyku zapalniczki i okleiłem izolacją i wrzuciłem z tyłu za radiem. Przewód zasilania i sygnału AUX przeciągnąłem przez otworek w dnie schowka. Navi zamocowana jest na uchwyciku .... przedniego światełka odblaskowego roweru
Wykorzystałem istniejący przegub, ramię nieco odgiąłem po podgrzaniu i przykręciłem oryginalny uchwyt navi.
Ładowanie przez gniazdo USB odbywa się po włączeniu zapłonu.
Nieco gorzej wypada podłączenie dźwięku z navi. Ponieważ nie chciałem zrezygnowac z wejścia AUX w podłokietniku, musiałem przewód ciągnąć od navi do podłokietnika - tam zakończyłem go wtykiem małym jackiem. Stąd sygnał wraca oryginalną wiązką do radia. Pojawił się problem przydźwięku, bo VW zaleca maksymalne przedłużenie ok. 30 cm. Być może też nie wykonałem kabelka zbyt dokładnie.
Wejście Aux wykorzystuję nie z myślą o komunikatach navi, a z playerem (muza, wideo).
Jeśli nie masz podłączonego telefonu pod radio to po podłączeniu pod piny Tel+ Tel- dźwięku i podaniu masy na Mute byłoby to o co ci chyba chodzi. Jeszcze tylko "drobny" układzik reagujący na dźwięk navi i podający masę na Mute w radiu.
PS. Pin Mute w najnowszych radiach/navi jest podawany po Canie a nie "analogowo" na pin. Nie wiem czy można to przekodować w sofcie

Ładowanie przez gniazdo USB odbywa się po włączeniu zapłonu.
Nieco gorzej wypada podłączenie dźwięku z navi. Ponieważ nie chciałem zrezygnowac z wejścia AUX w podłokietniku, musiałem przewód ciągnąć od navi do podłokietnika - tam zakończyłem go wtykiem małym jackiem. Stąd sygnał wraca oryginalną wiązką do radia. Pojawił się problem przydźwięku, bo VW zaleca maksymalne przedłużenie ok. 30 cm. Być może też nie wykonałem kabelka zbyt dokładnie.
Wejście Aux wykorzystuję nie z myślą o komunikatach navi, a z playerem (muza, wideo).
Jeśli nie masz podłączonego telefonu pod radio to po podłączeniu pod piny Tel+ Tel- dźwięku i podaniu masy na Mute byłoby to o co ci chyba chodzi. Jeszcze tylko "drobny" układzik reagujący na dźwięk navi i podający masę na Mute w radiu.
PS. Pin Mute w najnowszych radiach/navi jest podawany po Canie a nie "analogowo" na pin. Nie wiem czy można to przekodować w sofcie
-
- Zaawansowany
- Auto:: TouranCross 2.0 CR CJFA
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 136 razy
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Navi zamocowana jest na uchwyciku .... przedniego światełka odblaskowego roweru
Wykorzystałem istniejący przegub, ramię nieco odgiąłem po podgrzaniu i przykręciłem oryginalny uchwyt navi.
Mógłbyś wrzucić fotkę uchwytu przedniego światła roweru, jak to wygląda. Ja myślałem o uchwycie do navi ale do motocykla oczywiście po przeróbkach, tak żeby mi przy domykaniu się sama chowała. Idzie zima więc będę miał więcej czasu na przymiarki.
Był czas i kupiłem Mio Spirit 487, teraz montaż do schowka pod warunkiem, że Touranek pstruknie parę fotek jak u siebie wmontował.

Mógłbyś wrzucić fotkę uchwytu przedniego światła roweru, jak to wygląda. Ja myślałem o uchwycie do navi ale do motocykla oczywiście po przeróbkach, tak żeby mi przy domykaniu się sama chowała. Idzie zima więc będę miał więcej czasu na przymiarki.
Był czas i kupiłem Mio Spirit 487, teraz montaż do schowka pod warunkiem, że Touranek pstruknie parę fotek jak u siebie wmontował.
-
- Zaawansowany
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Widzę, że mój patent działaLYJO pisze:ŁukaszTouran, nonie zrobiłem jeszcze faktycznego zdjęcia ale znalazem na necie.
To jest taki sam zawias:
Obrazek
Może się komuś wydawać, że brzydko wygląda.
Tyle, że jego praktycznie nie widać a ja sobie dodatkowo go pomalowałem czarnym lakierem
- LYJO
- Władca postów
- Auto:: 2.0 TDI/BKD/DSG/2004
- Imię:: Olek
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
działa i to bardzo dobrze !cheles pisze:Widzę, że mój patent działaLYJO pisze:ŁukaszTouran, nonie zrobiłem jeszcze faktycznego zdjęcia ale znalazem na necie.
To jest taki sam zawias:
Obrazek
Tyle, że jego praktycznie nie widać a ja sobie dodatkowo go pomalowałem czarnym lakierem
-
- Zaawansowany
Przyjechałbym jeżu z miłą chęcią tylko, że mam być w niedziele ojcem chrzestnym i umówili się ze mną rodzice dziecka na akurat kurde ten termin co ma być spot. Ostatni też nie dałem rady, teraz znów nie zdołam, normalnie wtopa z mojej stronyPrzyjedź na spot to zobaczysz na żywo.... Łukasz

LYJO dzięki za fote
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
i ten oto uchwyt dałeś na taśmę dwustronną do schowka i do navi?LYJO pisze:ŁukaszTouran, nonie zrobiłem jeszcze faktycznego zdjęcia ale znalazem na necie.
To jest taki sam zawias:
Obrazek
Pozdrawiam!