Problem z płynem chłodniczym

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
dziadol
Początkujący
Auto:: Golf V 1.9 TDI BKC
Imię:: Daras
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: dziadol »

Piotras2011 pisze:Sprawdzcie jeszcze pompkę w dogrzewaczu, moze padła i to ona powoduje podciśnienie. U mnie płyn ubywał, a nie znikał i pojawiał sie jak silnik ostygnie. Raczej jak głowica jest nieszczelna lub pęknięta to płyn ubywa lub przemieszcza sie do oleju.
Pozdrawiam i trzyma kciuki ;)
Witam serdecznie....

No właśnie także myśle, ze jak by ubywał płyn co nieubywa to by mi oleju przybywało lub by rano kopcił na biało...Ale różnie to bywa.....

A jak zlokalizować pompkeę w dogrzewaczu.....?

@Damian15
Dzięki za odpowiedz jak tam z Twym autkiem...

Pozdro....
Człowiek jest wielki,nie przez to co ma,nie przez to kim jest,
nie przez to co posiada, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.

Jan Paweł II
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

dziadol pisze: A jak zlokalizować pompkeę w dogrzewaczu.....?
Zajrzyj tutaj: http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=28
Po zdjęciach kapniesz się, gdzie masz pompkę. Można ją wymienić przez kratkę halogenu od strony pasażera.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin975
Zaawansowany
Auto:: VW PASSAT B7 2.0 TDI
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 47 razy

Post autor: marcin975 »

Ja tam obstawiam głowicę,przerabiałem temat. Jak po nocy ubywa płynu a nie ma śladu wycieku to płyn wędruje do cylindra lub wydechu, to zależy w którym kanale głowicy pęknie(ssący lub wydechowy).

PS.mogę załatwić głowicę spawaną w dobrej cenie.przetestowana przez ok 20.000km. :bry:
Touran był i się zmył :)
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Marcin a jak płynu ubywa skoro po odkręceniu korka poziom wraca do swojego poziomu ?
Awatar użytkownika
marcin975
Zaawansowany

Przecież pisałeś, że płyn ze zbiorniczka znika po nocy :?: jak dolejesz płynu a potem za dnia sprawdzasz to tak będzie jak piszesz. w układzie jest ciśnienie :!: czytaj uważnie, bo koledzy już pisali wcześniej o tym. Jak dla mnie to strata czasu, odciągasz w czasie robotę, która cię czeka.(szkoda silnika męczyć) 2 razy pękła mi głowica i za pierwszym razem robiłem dokładnie jak ty a za 2 razem nie kombinowałem tylko ściągałem głowicę. Jaki masz kod silnika AZV?
Awatar użytkownika
dziadol
Początkujący

Damian15 pisze:Marcin a jak płynu ubywa skoro po odkręceniu korka poziom wraca do swojego poziomu ?
Zacytowałem kolegi wypowiedz....No właśnie co wtedy....???

Właśnie przyjechałem z ASO w celu sprawdzenia czy w płynie występuą spaliny, czy olej...
Okazało się, ze nic takiego nie występuje...Pan z serwisu powiedział, że po roku i przejechaniu tego co ja czyli 15 tyś km mam prawo dolać nawet do 500ml....Jak pisałem wcześniej ostatnio dolewałem w 2012 roku około 400ml....zima spokój i przedwczoraj dolałem około 650 ml...Nie dolewałem płynu jak zaobserwowałem i po info MFA o małm stanie płynu bo jak odkręciłem korek to poziom się podniósł, a powinienem dolać wiele ponad stan...(Gorący płyn zwiększa objetość i jak ostygł było go za mało).

Obecnie po dolewce stan utrzymuje się cały czasna poziomie min/max....Zaobserwowałem także, że po wyłączeniu silnika ciepłego przy korku od płynu słychać jak bardzo cicho upuszcza powietrze.....

Więc narazie bede obserwowal co dalej będzie się działo..

Pozdro.....

Jan Paweł II
Damian15
Specjalista

Kurde żeby to był 1,9 to okej a to jest 2,0 producent przewiduje że normą będzie przepalanie prawie litra oleju na 1000 km to nie znaczy że po przejechaniu 1000 km będziemy zmuszeni dolewać tego oleju bo według producenta to jest norma. Tak samo jest z płynem to jest 2,0 TDI i on jak dostaje po garach nawet tylko trochę to zaczyna brać olej a jak konkretnie to płynu będzie ubywać.
Awatar użytkownika
marcin975
Zaawansowany

Pewnie, że tak jest, lubią też płyn ale nie cały zbiorniczek przez noc :!: Jedź do ASO to za 100zł sprawdzą ci szczelność układu(najlepiej na zimnym silniku, pewniejszy pomiar) i będziesz miał spokojniejszą głowę. :>
ps. jaki masz kod silnika?
Damian15
Specjalista

AZV ale mi cały zbiorniczek przez noc nie "znika"... przy najbliższej okazji sprawdzę bo ostatnio nie było kiedy.
Awatar użytkownika
marcin975
Zaawansowany

jak nie ubywa przez noc to ok :ok: u mnie też na początku ubywało mało płynu, tak co 800-900km musiałem dolewać,a w trasie jak deptałem to wciągał więcej płynu :omatko: .przejeździłem tak pół roku. :> Nie chcę Cię tu jakoś straszyć ale masz dokładnie te same objawy co ja miałem na początku. Jeździj i obserwuj :bry:
Awatar użytkownika
dziadol
Początkujący

Witam serdecznie...

Dalsze obserwacje nie przyniosły oczekiwanego rezultatu.... :(

Przez kilka dni było OK...Dzisiaj jechałem po autostradzie jakieś 40km z prędkością 160 km/h i po przyjechaniu płynu co prawda nie wywaliło całkowicie ale było lekko poniżej min... Zaobserwowałem, że płyn musiał wywalić przez zbiorniczek bo koło filtra paliwa i obok zbiorniczka na błotniku oraz na podłużnicy był płyn... Oczywiście odkręciłem korek i płyn wrócił do stanu max. Przez kilka dni poziom był jak rozgrzane auto powyżej maxa jak ostygł to między min/max...przy normalnej jeździe i max 120 km/h , dlatego myślałem, że jest OK...A tu po ostrzejszej jezdzie wywaliło ten nieszczęsny płyn..

Dodam jeszcze, że jak zaobserwowałem, że wywaliło płyn przez zbiorniczek i po odkręceniu korka poziom się podniósł to niedolewałem tylko jechałem dalej...Po przejechaniu następnych 30-40 km płynu nie było widać wcale...Odkręciłem korek i ponownie poziom prawie max....

Kurcze w ASO sprawdzili czymś tam na obecności spalin czy oleju i powiedzieli, że z głowicą jest wszystko OK.... Zaczynam w to wątpić..Zapłaciłem 140 pln za diagnoze i co...????

Kurcze no ale żeczywiście płyn czysty, nie czuć nic, nie kopci na biało, twardośc węży raczej OK...to co nie tak...Zwalać głowice czy co.....????Panowie...
Panowie czy ponownie wymienić korek...??? Czy może być wadliwy..??? Czy coś z nagrzewnicą, może coś zapowietrzone...Pomysłów mi brak i mechanik do którego byłem a byłem u trzech nie wiedzą i nie postawią diagnozy trafnej nawet na 80%...

Panowie co robić, bo rozkładam ręce... :cry: :cry: :cry: :cry:

Pozdro....

=====================================
=====================================

EDIT

Witajcie moi drodzy...

Mianowicie jeszcze przed momentem byłem sprawdzić mały wentylator...Mam w aucie klimatronika i jak go włącze to dóży wentylator się załącza...Wsiadłem do auta i przejechałem się bez włączonej klimy...Temperatura podeszła do 90 stopni zerkam na mały wentylator a on ani drgnie....Oczywiście płyn wciągneło prawie do zera. Odkręciłem korek i płyn podniusł się do prawie max....
Twentylator...??

Nie mam VCDS'a i nie znam nikogo kto mi to sprawdzi oprócz tych mechaników u których bywałem i by mi połowe auta włącznie z uszczelką wymienili....

Temperatura nigdy nie podskoczyła powyżej 90 stopni....
Ten objaw miałem już w zeszłym roku....Przez zime był spokój i ponownie problem powstał jak zrobiło się ciepło...

Pozdro....

Jan Paweł II
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

Napisz do kolegi Wesoł. On jest z Bydgoszczy i chyba ma kabel. To Ci skana zrobi.
PPD
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

A po co miał się włączać wentylator jak nie było potrzeby? :P Układy chłodzenia w tdi są bardzo sprawne i nie potrzeba od razu wentylatora,jak jest ciepło.
Mały wentylator włącza się jak klima jest włączona,albo auto ma za wysoką temperaturę(wtedy chodzą 2)
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
dziadol
Początkujący

Witam

Zastanawia mnie jedno....Ponoć mały wentylator jest od klimy a duży od chłodnicy...Dlaczego jak włącze klime to załącza się duży...Jak mam wyłączoną klime to nie chodzi żaden... Ponownie włączam klime i załącza się duży wentyltor, który się włącza co jakiś czas i wyłącza...Zaobserwowałem także jsak nie miałem włączonej klimy to lekko przednia szyba zaczeła parować...Nieznacznie ale jednak...Ni eczuć płynu w aucie i nie ma nic pod dywanikami...

Pozdro....

Jan Paweł II
Damian15
Specjalista

Zmień filtr kabinowy to nie będzie parować. To je wieśwagen tym trzeba jeździć a nie się przejmować :lol:
ODPOWIEDZ