dekielek skrzyni GQN
- kristouran
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
dekielek skrzyni GQN
Witam.
czy może ktoś wie do czego służy dekielek skrzyni widoczny na zdjeciu ponizej?
Są tam sruby, wiec mozna go odkrecic.
W moim turanie jest dziwe zjawisko, tzn jak tzw. hamuje silnikiem ok 60-70 km/h to słychac tak jakby szuranie. Dwumas czy skrzynia ?
Zastanawiam sie czy czasem pod deklem, sa łozyska wałków ?
kiedyś W vw Sharan miałem problem , bo zgrzytało cos podczas puszczania sprzęgła na biegu (skrzynia 6 b.) . po rozebraniu skrzyni okazało sie, ze w tym samym miejscu gdzie jest ten dekielek było łozysko . wytarło gniazdo w obudowie i łozysko miało luz,podczas sprzęgania koła zebate sie przesuwały i obcierały o siebie. to powodowało zgrzył (skrzynia szrot)
spotkałem sie też z ofertami sprzedazy łozysk do skrzyni.jak znajde raz jeszcze oferte to dodam foto
dzinx
czy może ktoś wie do czego służy dekielek skrzyni widoczny na zdjeciu ponizej?
Są tam sruby, wiec mozna go odkrecic.
W moim turanie jest dziwe zjawisko, tzn jak tzw. hamuje silnikiem ok 60-70 km/h to słychac tak jakby szuranie. Dwumas czy skrzynia ?
Zastanawiam sie czy czasem pod deklem, sa łozyska wałków ?
kiedyś W vw Sharan miałem problem , bo zgrzytało cos podczas puszczania sprzęgła na biegu (skrzynia 6 b.) . po rozebraniu skrzyni okazało sie, ze w tym samym miejscu gdzie jest ten dekielek było łozysko . wytarło gniazdo w obudowie i łozysko miało luz,podczas sprzęgania koła zebate sie przesuwały i obcierały o siebie. to powodowało zgrzył (skrzynia szrot)
spotkałem sie też z ofertami sprzedazy łozysk do skrzyni.jak znajde raz jeszcze oferte to dodam foto
dzinx
- kristouran
- Użytkownik
-
krzysiek_rybak
- Użytkownik
- Auto:: touran '05 bkc
- Imię:: Krzysiek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- kristouran
- Użytkownik
hmmm generalnie tragedi nie ma. Słyszalne to jest 3,4,5 bieg, moze dlatego że na pozostałych zawsze głosniej silnik pracuje. Tak jak wczesniej pisałem jest to dzwiek bardziej szorowania jak wycia. Dodam jeszcze że jak sie silnik nagrzeje (na postoju) są dziwne objawy "tyrkotania" ze skrzyni.jak włącze bieg(bez ruszenia) i delikatnie puszcze sprzęgło to jest cicho.
[ Dodano: Sob Cze 15, 2013 13:52 ]
a i jeszcze jedno - hałas i drgania samochodu 110-130 km/h
[ Dodano: Sob Cze 15, 2013 13:52 ]
a i jeszcze jedno - hałas i drgania samochodu 110-130 km/h
- kristouran
- Użytkownik